Vain yksi on Totuus, kaikille

Ossi Lehtihuhta
Jeesus on vertaansa vailla oleva suunnistuksen ratamestari. Hänen reitillään toimii Jumalan Sana lamppuna ja valkeutena, kirjoittaa kauppatieteiden opiskelija Ossi Lehtihuhta.

Australiassa vaihto-oppilaana ollessani kristillisen koulumme koulupuvun takkiin oli ommeltu slogan ”The Way, The Truth, The Life” (suom. Tie, Totuus, Elämä). Yhdessä Raamatun tunnetuimmista kohdista (Joh. 14:6), Jeesus vastaa Tuomaan reittikyselyyn näin: ”Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.” Jeesus on vertaansa vailla oleva suunnistuksen ratamestari. Hänen reitillään toimii Jumalan Sana lamppuna ja valkeutena (Ps. 119:105). Suuri valkeus ei himmene polttimoiden kuluessa, eikä sitä sammuteta päivällä auringon paistaessa.

Moni etsii elämäänsä totuutta. Yleinen aatos on pyrkiä etsimään omaa totuutta. Henkisyys tarjoaa vaihtoehtoisia totuuskuvitelmia, uutisointi värittyneitä faktoja. Kun vain yksi on totuus, on Hän sitä kaikille. Totuus ei riipu käsityskyvystä tai aistihavainnoista – aurinko on kuuma, vaikka olisit asunut koko elämäsi pohjoisnavalla, tai vaikka kokemuksesi siitä olisi millainen hyvänsä.

Kristukseen uskominen antaa oikeuden tulla opetuslapseksi. Hänen sanassansa on vaikeaa pysyä, ellei sitä kuule. Sanaa voi kuulla Raamattua avaamalla. Hengellinen valmennus ja rohkaisu on myös oleellista. Olen saanut valtavan hyviä neuvoja minua mentoroineelta vanhemmalta seurakuntalaiselta.

Tavoitetilassa tullaan tuntemaan totuus, ja totuus tekee vapaaksi (Joh. 8:31–32). Tästä vapaudesta alkaa todellinen elämä. Sana totuus viittaa Jumalaan, ja mitä kauemmaksi Hänestä mennään, sitä subjektiivisemmaksi totuuskäsitys muuttuu. Omaa totuuttaan seuraamalla saattaa kompassineula ottaa häiriötä. Suunnan ottaminen saattaa olla hankalaa, ja kokemuksia voi olla vaikeaa nähdä oikeassa mittakaavassa. Onneksi reittiohjeita voi kysyä, totuudesta keskustella, ja elämää jakaa. Asioita voi puntaroida, ja karttaa saa katsoa.

Olen saanut tutustua reilun puolen vuoden Vaasassa asumisen aikana moneen uskovaan ystävään. Jeesuksen antamaa elämää on voinut jakaa opiskelutovereiden, ja hieman yllättäen, myös opettajien kanssa. Suuntanuolen osoittaessa Totuuteen pysymme kartalla elämässä.

Ossi Lehtihuhta
Vasa Studentmission,
kauppatieteiden opiskelija
ja harrastesuunnistaja

Juttu on julkaistu Arkin numerossa 2/2022. Tilaa Arkki ilmaiseksi

Hae maanmuuttajiin

Uudenlainen johtamiskoulutus, Maanmuuttajat, tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan johtajuuteen sekä yhteisön, jossa voi kehittyä kristillisenä vaikuttajana ja johtajana. Ole muutoksen ääni – aloita itsestäsi! Uusi vuosikurssi starttaa syksyllä 2022. Hae mukaan 19.8. mennessä!

Kirja_mainos_syvatty_pieni_web

Tilaa 3T jäsenhintaan

Suosittu OPKOn julkaisema uutuuskirja tarjoaa raikkaan kokonaisnäkemyksen tasapainoisesta elämästä kristittynä. Siihen kuuluu Jumalan tunteminen, itsensä tunteminen ja kutsumuksen tunteminen. Hinta varsinaisille jäsenille 10 euroa.

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Aiempia:
Teema
Yliopistonlehtori Olli-Pekka Vainio
Rakasta Jumalaa kaikilla ajatuksillasi

“Varo miestä, joka lukee vain yhden kirjan”, kristillisen opin asiantuntija Olli-Pekka Vainio haastaa. Saarnatuoli olisi hänen mielestään loistava paikka opettaa ihmisiä ajattelemaan paremmin.

Opetukset

Kuvassa on puu vihreää taustaa vasten.

Viisaus, paratiisi ja bad apple

Pitäisikö kristityn sulkea aivonsa Raamattua lukiessa? Ateistien hyökkäyksissä näin väitetään – ja yllättävää kyllä moni tavallinen suomalainen kuvittelee samoin. Vanha Nietzsche esitti, että Raamatussa ei ole yhtään järkevää käskyä. Jumala

Apologianurkka
Miikka Niiranen

Vapauden vangit

Kirjoitettu C. S. Lewisin Paholaisen kirjeopistoa mukaillen: Rakas Mali, Suomalaisessa kulttuurissa on mielenkiintoinen sekakäsitys vapaudesta. Toisaalta täällä on voimissaan ihanne alkukantaisesta metsänihmisestä vapaana vaeltavana salojen sankarina. Kesäisin se pääsee keskiäkäisessä

Kolumnit

Ossi Lehtihuhta

Vain yksi on Totuus, kaikille

Jeesus on vertaansa vailla oleva suunnistuksen ratamestari. Hänen reitillään toimii Jumalan Sana lamppuna ja valkeutena, kirjoittaa kauppatieteiden opiskelija Ossi Lehtihuhta.