Vain yksi on Totuus, kaikille

Ossi Lehtihuhta
Jeesus on vertaansa vailla oleva suunnistuksen ratamestari. Hänen reitillään toimii Jumalan Sana lamppuna ja valkeutena, kirjoittaa kauppatieteiden opiskelija Ossi Lehtihuhta.

Australiassa vaihto-oppilaana ollessani kristillisen koulumme koulupuvun takkiin oli ommeltu slogan ”The Way, The Truth, The Life” (suom. Tie, Totuus, Elämä). Yhdessä Raamatun tunnetuimmista kohdista (Joh. 14:6), Jeesus vastaa Tuomaan reittikyselyyn näin: ”Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.” Jeesus on vertaansa vailla oleva suunnistuksen ratamestari. Hänen reitillään toimii Jumalan Sana lamppuna ja valkeutena (Ps. 119:105). Suuri valkeus ei himmene polttimoiden kuluessa, eikä sitä sammuteta päivällä auringon paistaessa.

Moni etsii elämäänsä totuutta. Yleinen aatos on pyrkiä etsimään omaa totuutta. Henkisyys tarjoaa vaihtoehtoisia totuuskuvitelmia, uutisointi värittyneitä faktoja. Kun vain yksi on totuus, on Hän sitä kaikille. Totuus ei riipu käsityskyvystä tai aistihavainnoista – aurinko on kuuma, vaikka olisit asunut koko elämäsi pohjoisnavalla, tai vaikka kokemuksesi siitä olisi millainen hyvänsä.

Kristukseen uskominen antaa oikeuden tulla opetuslapseksi. Hänen sanassansa on vaikeaa pysyä, ellei sitä kuule. Sanaa voi kuulla Raamattua avaamalla. Hengellinen valmennus ja rohkaisu on myös oleellista. Olen saanut valtavan hyviä neuvoja minua mentoroineelta vanhemmalta seurakuntalaiselta.

Tavoitetilassa tullaan tuntemaan totuus, ja totuus tekee vapaaksi (Joh. 8:31–32). Tästä vapaudesta alkaa todellinen elämä. Sana totuus viittaa Jumalaan, ja mitä kauemmaksi Hänestä mennään, sitä subjektiivisemmaksi totuuskäsitys muuttuu. Omaa totuuttaan seuraamalla saattaa kompassineula ottaa häiriötä. Suunnan ottaminen saattaa olla hankalaa, ja kokemuksia voi olla vaikeaa nähdä oikeassa mittakaavassa. Onneksi reittiohjeita voi kysyä, totuudesta keskustella, ja elämää jakaa. Asioita voi puntaroida, ja karttaa saa katsoa.

Olen saanut tutustua reilun puolen vuoden Vaasassa asumisen aikana moneen uskovaan ystävään. Jeesuksen antamaa elämää on voinut jakaa opiskelutovereiden, ja hieman yllättäen, myös opettajien kanssa. Suuntanuolen osoittaessa Totuuteen pysymme kartalla elämässä.

Ossi Lehtihuhta
Vasa Studentmission,
kauppatieteiden opiskelija
ja harrastesuunnistaja

Juttu on julkaistu Arkin numerossa 2/2022. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

21.-23.4.23 Apologiaforum

Tapahtuman teemana on Särkyneen toivo. Viikonlopun aikana syvennytään käsittelemään kärsimyksen kohtaamiseen liittyviä kysymyksiä, jotka saattavat ajoittain elämässä jopa haastaa kristillisen uskon. Miksi maailmassa on kärsimystä? Kannattaako uskoa Jumalaan kärsimyksen keskellä? Lue lisää tapahtumasta Apologiaforum – Särkyneen toivo 

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Aiempia:
Teema
alt=""
Varovasti uuteen alkuun

Esirukoilijan kutsumus toi Maarit Munnen elämään kateissa olleen merkityksen ja yhteisön. Uskollinen uurastus päättyi loppuun palamiseen, jota seurasi kymmenen kivuliasta ja tylsää vuotta. Nyt raikas vesi virtaa taas.
Mitä oikein tapahtui?

Opetukset

alt=""

Lähettäjänä olemisen siunaus

Jumala haluaa, että kaikki saisivat mahdollisuuden kuulla Jeesuksesta. Tarvitsemme ihmisiä, jotka ovat sitoutuneet lähetyskäskyn täyttämiseen oman kutsumuksensa mukaisesti, kirjoittaa OPKOn pääsihteeri Jussi Miettinen.

Apologianurkka
alt=""

Tämän maailman ruhtinaan joulu

Kirjoitettu C. S. Lewisin Paholaisen kirjeopistoa mukaillen: Rakas Mali, Kirkkovuoden pikkujoulukausi on ohi. On vuodatettu epäreilun pomon kohtelua lyhtypylväälle. On konttorisiskojen kanssa itketty uraputken imemää nuoruutta ja menetettyä perhettä. On

Kolumnit

alt=""

Rukoillaan yhdessä

Raamattu kehottaa meitä tunnustamaan syntimme ja rukoilemaan toistemme puolesta, jotta parantuisimme (Jaak 5:16). Meitä ei siis ole kutsuttu ratkaisemaan ongelmiamme ja kantamaan taakkojamme yksin, vaan Jumala on luonut meidät yhteisöihin