Vain yksi on Totuus, kaikille

Ossi Lehtihuhta
Jeesus on vertaansa vailla oleva suunnistuksen ratamestari. Hänen reitillään toimii Jumalan Sana lamppuna ja valkeutena, kirjoittaa kauppatieteiden opiskelija Ossi Lehtihuhta.

Australiassa vaihto-oppilaana ollessani kristillisen koulumme koulupuvun takkiin oli ommeltu slogan ”The Way, The Truth, The Life” (suom. Tie, Totuus, Elämä). Yhdessä Raamatun tunnetuimmista kohdista (Joh. 14:6), Jeesus vastaa Tuomaan reittikyselyyn näin: ”Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.” Jeesus on vertaansa vailla oleva suunnistuksen ratamestari. Hänen reitillään toimii Jumalan Sana lamppuna ja valkeutena (Ps. 119:105). Suuri valkeus ei himmene polttimoiden kuluessa, eikä sitä sammuteta päivällä auringon paistaessa.

Moni etsii elämäänsä totuutta. Yleinen aatos on pyrkiä etsimään omaa totuutta. Henkisyys tarjoaa vaihtoehtoisia totuuskuvitelmia, uutisointi värittyneitä faktoja. Kun vain yksi on totuus, on Hän sitä kaikille. Totuus ei riipu käsityskyvystä tai aistihavainnoista – aurinko on kuuma, vaikka olisit asunut koko elämäsi pohjoisnavalla, tai vaikka kokemuksesi siitä olisi millainen hyvänsä.

Kristukseen uskominen antaa oikeuden tulla opetuslapseksi. Hänen sanassansa on vaikeaa pysyä, ellei sitä kuule. Sanaa voi kuulla Raamattua avaamalla. Hengellinen valmennus ja rohkaisu on myös oleellista. Olen saanut valtavan hyviä neuvoja minua mentoroineelta vanhemmalta seurakuntalaiselta.

Tavoitetilassa tullaan tuntemaan totuus, ja totuus tekee vapaaksi (Joh. 8:31–32). Tästä vapaudesta alkaa todellinen elämä. Sana totuus viittaa Jumalaan, ja mitä kauemmaksi Hänestä mennään, sitä subjektiivisemmaksi totuuskäsitys muuttuu. Omaa totuuttaan seuraamalla saattaa kompassineula ottaa häiriötä. Suunnan ottaminen saattaa olla hankalaa, ja kokemuksia voi olla vaikeaa nähdä oikeassa mittakaavassa. Onneksi reittiohjeita voi kysyä, totuudesta keskustella, ja elämää jakaa. Asioita voi puntaroida, ja karttaa saa katsoa.

Olen saanut tutustua reilun puolen vuoden Vaasassa asumisen aikana moneen uskovaan ystävään. Jeesuksen antamaa elämää on voinut jakaa opiskelutovereiden, ja hieman yllättäen, myös opettajien kanssa. Suuntanuolen osoittaessa Totuuteen pysymme kartalla elämässä.

Ossi Lehtihuhta
Vasa Studentmission,
kauppatieteiden opiskelija
ja harrastesuunnistaja

Juttu on julkaistu Arkin numerossa 2/2022. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

27.-29.1.23 father & king - disciple

Disciple is a student conference (in Helsinki), family gathering and summit for a community of believers centered around Jesus. 

Early bird prices are valid until 30th of November 2022. 

Disciple conference is arranged by Petrus Församling and OPKO. 

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Aiempia:
Teema
alt=""
Uskon hyvä puolustaja tuntee kysymysten voiman

Totuus ei kasva eikä kutistu ihmisen mielen mukaan, mutta se tarvitsee puolestapuhujia. Jokainen kristitty voi kasvaa sellaiseksi, rohkaisee OPKOn apologi Aleksi Markkanen. Usein kaikki alkaa kysymyksistä.

Opetukset

alt=""

Evankeliumia jälkikristilliseen Suomeen

Millainen oli mielikuvien kristillinen Suomi? Melkein kaikki kuuluivat kirkkoon, kristinuskoa arvostettiin, kirkossa käytiin, pappi ja piispa olivat arvostetuimpien ammattien joukossa, kansa tunsi kristinuskon perusteet, virret olivat tuttuja, sunnuntaiaamu oli pyhitetty

Apologianurkka
alt=""

Harhatieto ja todellisuus

Elokuussa uutisoitiin ranskalaisesta tutkijasta, joka tviittasi teleskoopin tarkan kuvan Proxima Centauri-tähdestä. Tviitti keräsi toistakymmentä tuhatta tykkäystä. Kommenteissa ylistettiin tieteen voittokulkua. Sitten kuvan liikkeellelaittaja paljasti totuuden. Kyseessä oli vain punainen makkaraviipale

Kolumnit

alt=""

Kristinuskon vastaus länsimaiseen sekularisaatioon

Kristinuskon asema yhteiskunnassa on muuttunut koko historiansa ajan. Länsimainen kulttuuri rakentuu kristillisten arvojen ja ihmiskäsityksen pohjalle, mutta tämä on Suomessa ja Euroopassa laajalti unohdettu, kirjoittaa lääketieteen opiskelija Marko Varvikko.