Vain yksi on Totuus, kaikille

Ossi Lehtihuhta
Jeesus on vertaansa vailla oleva suunnistuksen ratamestari. Hänen reitillään toimii Jumalan Sana lamppuna ja valkeutena, kirjoittaa kauppatieteiden opiskelija Ossi Lehtihuhta.

Australiassa vaihto-oppilaana ollessani kristillisen koulumme koulupuvun takkiin oli ommeltu slogan ”The Way, The Truth, The Life” (suom. Tie, Totuus, Elämä). Yhdessä Raamatun tunnetuimmista kohdista (Joh. 14:6), Jeesus vastaa Tuomaan reittikyselyyn näin: ”Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.” Jeesus on vertaansa vailla oleva suunnistuksen ratamestari. Hänen reitillään toimii Jumalan Sana lamppuna ja valkeutena (Ps. 119:105). Suuri valkeus ei himmene polttimoiden kuluessa, eikä sitä sammuteta päivällä auringon paistaessa.

Moni etsii elämäänsä totuutta. Yleinen aatos on pyrkiä etsimään omaa totuutta. Henkisyys tarjoaa vaihtoehtoisia totuuskuvitelmia, uutisointi värittyneitä faktoja. Kun vain yksi on totuus, on Hän sitä kaikille. Totuus ei riipu käsityskyvystä tai aistihavainnoista – aurinko on kuuma, vaikka olisit asunut koko elämäsi pohjoisnavalla, tai vaikka kokemuksesi siitä olisi millainen hyvänsä.

Kristukseen uskominen antaa oikeuden tulla opetuslapseksi. Hänen sanassansa on vaikeaa pysyä, ellei sitä kuule. Sanaa voi kuulla Raamattua avaamalla. Hengellinen valmennus ja rohkaisu on myös oleellista. Olen saanut valtavan hyviä neuvoja minua mentoroineelta vanhemmalta seurakuntalaiselta.

Tavoitetilassa tullaan tuntemaan totuus, ja totuus tekee vapaaksi (Joh. 8:31–32). Tästä vapaudesta alkaa todellinen elämä. Sana totuus viittaa Jumalaan, ja mitä kauemmaksi Hänestä mennään, sitä subjektiivisemmaksi totuuskäsitys muuttuu. Omaa totuuttaan seuraamalla saattaa kompassineula ottaa häiriötä. Suunnan ottaminen saattaa olla hankalaa, ja kokemuksia voi olla vaikeaa nähdä oikeassa mittakaavassa. Onneksi reittiohjeita voi kysyä, totuudesta keskustella, ja elämää jakaa. Asioita voi puntaroida, ja karttaa saa katsoa.

Olen saanut tutustua reilun puolen vuoden Vaasassa asumisen aikana moneen uskovaan ystävään. Jeesuksen antamaa elämää on voinut jakaa opiskelutovereiden, ja hieman yllättäen, myös opettajien kanssa. Suuntanuolen osoittaessa Totuuteen pysymme kartalla elämässä.

Ossi Lehtihuhta
Vasa Studentmission,
kauppatieteiden opiskelija
ja harrastesuunnistaja

Juttu on julkaistu Arkin numerossa 2/2022. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

Ajattelun Akatemia ja Rukouskoulu alkaa – myös Maanmuuttajat jatkuu

OPKO ja Perheniemen opisto aloittavat uusia koulutuksia. Tammikuussa alkavat Ajattelun akatemia- ja Syvemmälle rukoukseen -monimuotokoulutukset. Myös Maanmuuttajat-johtamiskoulu jatkaa kolmannella vuosikurssilla.

Koulutukset soveltuvat hyvin myös työn ohessa käytäväksi.

Lisätietoja Ajattelun akatemiasta
Lisätietoja Rukouskoulusta
Lisätietoja Maanmuuttajista

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Tohu wa-bohu

Peto on irti! Haluaisin panna pään pensaaseen kuin strutsi ja olla ajattelematta. Ukrainaa, Pyhää maata, Venäjän ydinaseita, kristittyjen vainoa, ilmastonmuutosta, jengiväkivaltaa ja kristinuskon luhistumista länsimaissa. Tämän päivän nuorten maailma on kaoottinen.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Olli Lehmosen kuva.
Perhe on paras

Perhe on turvan, kasvun ja hauskanpidon paikka. Perheiden aikuisten on rakastettava niin, että välillä sattuu. Johtava koululais- ja nuorisotyöntekijä Olli Lehmonen ei olisi ikinä itse keksinyt itselleen tällaista kutsumusta.

Opetukset

Jeesus ja minä – vai Jeesus ja me?

Jokaisella lienee kokemuksia perheestä. Biologinen perhe tulee mieleen ensin, mutta mikä on hengellisen perheen merkitys kristitylle? Miksi laumasuhde Jeesukseen on parempi kuin pelkkä yksilön suhde?

Apologianurkka
alt=""

Oppi, tuo vanha neuvostoauto

Kun maailmaa luotiin, se tehtiin koostuvaksi erillisistä osasista, jotka sopivat yhteen. Meidän aikaansaannoksemme oli iskeä kiilaa osasten väliin tai toisaalta liudentaa kaikki erot osasten välillä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.