OPKOn historia

Poimintoja menneiltä vuosikymmeniltä

60-luku: Herätyksen sukupolvi

60-luku: Herätyksen sukupolvi

OPKO, alkujaan Ylioppilaslähetys, sai alkunsa 1960-luvun alussa helsinkiläisten opiskelijoiden rukouspiiristä. Näitä opiskelijoita yhdisti ”hätä sieluista” ja halu viedä evankeliumia eteenpäin.

Lue lisää
70-luku: Vaikutus laajenee

70-luku: Vaikutus laajenee

Ylioppilaslähetyksen toiminnan laajennuttua useille paikkakunnille perustettiin 1971 valtakunnallinen liitto, Suomen Ev.lut. Ylioppilas- ja Koululaislähetys (YKL), johon paikallisyhdistykset ja koululaistyön järjestöt liittyivät jäseniksi.

Lue lisää
80-luku: Vanhan säilyttämistä ja uuden löytämistä

80-luku: Vanhan säilyttämistä ja uuden löytämistä

Uusi vuosikymmen pyörähti käyntiin mittavalla Oma koti Ylioppilas- ja Koululaislähetykselle -hankkeella. Kalevankatu 3:ssa sijainneen toimiston vuokranantaja päätti yllättäen myydä tilat, ja YKL:ssä tartuttiin haasteeseen kerätä niiden ostoon tarvittavat 970 000 markkaa.

Lue lisää
90-luku: Raamattuvisaa ja tarinoita

90-luku: Raamattuvisaa ja tarinoita

Uuden raamatunkäännöksen julkaisuvuonna 1992 OPKO pani alulle sittemmin perinteeksi tulleen Raamattuvisan. Sen puuhamiehenä oli pääsihteeri Timo Junkkaala. Visassa oli neljä sarjaa: ala-aste-, yläaste- ja lukioikäiset sekä aikuiset, ja siihen osallistui yli 60 000 koululaista.

Lue lisää
2000-luku: Oma leirikeskus

2000-luku: Oma leirikeskus

2000-luvulla OPKOn eri työalat laativat yhdessä toiminnallisen strategian, jossa korostettiin luterilaista raamattuopetusta, yhteyden rakentamista ja tavoittavaa työtä sekä kotimaassa että ulkomailla.

Lue lisää
2010-luku: Uutta nousua

2010-luku: Uutta nousua

OPKOn nykyinen pääsihteeri Jussi Miettinen astui tehtäväänsä 2008. Hänen kaudellaan on pyritty erityisesti terävöittämään alkuperäistä ulospäinsuuntautuvaa näkyä, josta muistuttamaan muotoiltiin toiminta-ajatus ja toiminnalliset arvot.

Lue lisää

Näin OPKOn toiminta alkoi

50-vuotisjuhlavuonna 2014 tehtiin historiavideo, jossa kerrottiin OPKOn syntymisestä. Haastateltavina ovat Raimo Mäkelä, Olavi Peltola, Liisi Jokiranta, Stig-Olof Fernström ja Ritva Olkkola-Pääkkönen.

Historiasivut

Lue lisää:

Historiatekstien lähteinä käytetty haastattelujen lisäksi:
  • Hakala, Salli; Mäkelä, Laura; Sumiala-Seppänen, Johanna: Herätys! Herätyksen sukupolven tuntoja. 2004. Perussanoma.
  • Jokiranta, Pekka: Työ täynnä elämää. 2011. Helsinki: Kustannus Oy Uusi Tie.
  • Junkkaala, Timo (toim.): Evankeliumi keskukseen. 1983. Helsinki: Kirjaneliö.
  • Mäkelä, Raimo: Puheenvuoro OPKOn juhlavuoden avaustilaisuudessa Espoonlahden kirkossa 6.1.2014.

Kaikki historiatekstit: Sari Nuutinen