Jeesuksen kuolema: Mitä voimme siitä tietää?

Kristinuskon tärkeä ominaispiirre on sen ankkuroituminen historiallisiin tositapahtumiin.

Kristinusko ei ole jokin aate tai perustu toiveajatteluun. Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus ovat näistä kaksi erittäin keskeistä tapahtumaa. Tämä kirjoitus keskittyy näistä kahdesta ensimmäiseen. Seuraavalla kerralla käsittelemme jälkimmäistä.

Kuoliko Jeesus aivan varmasti ristillä? Tämän asian kiistivät toisen vuosisadan aikana henkilöt, joiden mukaan Jeesuksen ruumis oli näennäinen eikä hän siten voinut kuollut ristillä, saati nousta ruumiillisesti kuolleista. Piispa Ignatios kirjeissään kutsuu tätä doketismiksi. Muun muassa monet muslimit kiistävät Jeesuksen ristinkuoleman historiallisuuden. Kuitenkin erittäin harva akateeminen tutkija kiistää Jeesuksen kuolemaa ristillä faktana. Sillä on vahva perusta – eikä vain tutkijoiden konsensuksen takia – vaan sen vuoksi, mitä myös Raamatun ulkopuoliset lähteet kertovat. Vastaväitteitä tietenkin on olemassa. Käsittelen niistä kahta merkittävää.

Eräs vastaväite Jeesukseen ristinkuolemalle on, että joku toinen (kuten Simon Kyreneläinen) ristiinnaulittiin hänen sijaansa. Mitä silminnäkijät kertovat? Jeesuksen kuolemaa oli todistamassa hänen kannattajiaan, mutta myös vastustajiaan ja muutakin kansaa. Silminnäkijöitä oli siis eri ryhmittymistä, mutta yhdestä asiasta vallitsi yksimielisyys: Jeesus kuoli ristillä. Ja myöhemmin, kun Jeesuksen opetuslapset opettivat eri yhteyksissä, he opettivat juuri samaa (mitä olivat itse nähneet): Jeesus kuoli ristillä.

Toinen esitetty vastaväite kuuluu suurin piirtein näin: Jeesus ristiinnaulittiin, mutta hän selvisi jotenkin hengissä. Ristiinnaulitsemisen jälkeen hänet (1) joko laitettiin joukkohautaan ja hän virkosi sitten eloon ja kuoli myöhemmin. Tai sitten (2) hänet haudattiin kalliohautaan, mutta Jeesus siirsi pois suuren kiven ja pakeni vartioidusta haudasta. Kyseessä oli valekuolema.

Ensinnäkin Jeesuksen kuolema varmistettiin kahteen otteeseen roomalaisten sotilaiden toimesta, jopa lävistämällä hänet keihäällä. Silloin hän oli jo kuollut! Olisiko siis tappamisen koulutetut ammattilaiset epäonnistuneet? Eivät varmastikaan. Toisen vaihtoehdon selitysvoima on erittäin heikko. Ruoskittu, ristiinnaulittu ja verta vuotanut Jeesus olisi irrottanut käärinliinat ja kaiken lisäksi siirtänyt ison kiven ja sitten luikkinut tiehensä ilman vartijoiden reagointia. Siksi ainoaksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi jää: Jeesus kuoli ristillä.

Anssi Ollilainen
teologian tohtori

Juttu on julkaistu Arkin numerossa 1/2021. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

17.-21.7. OPKOn kesäleiri Valkealassa

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 11−21

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Kaksi valtuutusta

Milloin viimeksi aloit katsoa elokuvaa keskeltä tietämättä, mitä siihen mennessä on tapahtunut? Uskonasioiden kanssa käy usein näin. Keskitymme tapahtumiin syntiinlankeemuksesta lunastukseen unohtaen, että stoori alkoi jo ennen niitä. Raamatun kuvaamat luomistapahtumat kertovat suuresta taiteilijasta, joka ei luonut mitään vain siksi, että se on hyödyllistä. ”Herra Jumala kasvatti maasta esiin kaikenlaisia puita, jotka olivat kauniita katsella ja joiden hedelmät olivat hyviä syödä” (1. Moos. 2:9). Kauneus ja sen tuoma nautinto olivat arvokkaita itsessään. Nämä ovat edelleen läsnä kaikkialla maailmassa – vastasyntyneen lapsen maidon luputuksessa, koiran selkään sataneessa lumihiutaleessa ja poskien punassa ensitreffeillä. ”Kauneus pelastaa maailman”, sanoi venäläinen kirjailija Fjodor Dostojevski.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Godwin "Gody" Otieno
Tanssija putosi Jeesuksen syliin

Kenialainen ammattitanssija Godwin ”Gody” Otieno ahmi Euroopan taidemaailman mahdollisuuksia ja loisti suurilla lavoilla. Hän luopui loisteesta juuri kun nousukiito oli maukkaimmillaan. Jäljellä on Jeesus ja avoin tulevaisuus.

Opetukset

Herätys apostolien malliin

On kiehtovaa ja yllätyksellistä tutustua siihen millainen Jeesus oli. Tarkoitan hänen katsettaan, luonnettaan ja sen sellaista. Ne kertovat meille, millainen Jumala on. Uuden testamentin kertomukset Jeesuksen kohtaamisista ihmisten kanssa tutustuttavat meidät Jeesuksen persoonallisuuteen. ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän” (Joh.14:9).

Apologianurkka

Luomisen tuskaa

Harva luonnontieteen paradigma aiheuttaa kristittyjen parissa yhtä suurta kiistaa ja hämmennystä kuin evoluutio. Se jakaa uskovat vähintään kolmeen leiriin, jotka suhtautuvat tieteeseen ja Raamattuun eri tavoin.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.