Kuka pelkää multiversumia?

Edellisessä numerossa kerroin, että kosmoksen perusrakenteissa on kymmeniä piirteitä, jotka vaikuttavat vahvasti olevan tarkan ja tietoisen hienosäädön tulosta. Sen enempää välttämättömyys kuin sattumakaan eivät tarjoa niille riittävää selitystä.

Mutta ehkä elämmekin yhden universumin sijaan Marvel-elokuvista tutussa multiversumissa? Oma maailmamme on vain yksi lukemattomista rinnakkaisista maailmoista, jotka poikkeavat hiukan toisistaan. Kun todellisuuden saippuavaahdossa on riittävän monta erilaista kuplaa, jonkin sisällä on väistämättä suotuisat olot elämälle. Hienosäätöä ei tarvita.

Kiehtovuudestaan huolimatta tässä mielikuvituksellisessa mallissa on ainakin viisi ongelmaa, jotka kyseenalaistavat sen selitysvoiman.

Ensiksikin maailmankaikkeuksia olisi oltava äärettömän monta. Olisi näet outoa, että niitä on vaikkapa juuri miljoona, ei enempää eikä vähempää – alkoiko maailmojen synty vasta tietyllä hetkellä, mikä sen silloin pani alulle ja miksi? Multiversumi alkaisi itse kaivata selitystä olemassaololleen.

Mitään todellista ei kuitenkaan voi olla olemassa ääretöntä määrää. Äärettömyys on matemaattinen käsite ja se toimii vain abstraktiona laskuissa. Äärettömän lukumäärän siirtäminen reaalimaailmaan tuottaa ”Hilbertin hotellin” kaltaisia lystikkäitä paradokseja, kun tupaten täyteen hotelliin mahtuu yhä äärettömän monta uutta vierasta.

Toiseksi multiversumia pidetään ”luonnontieteellisenä” ja siten Jumalaa parempana selityksenä kosmiselle hienosäädölle. Muut maailmat ovat kuitenkin omamme ulottumattomissa eikä niistä voi saada mitään kokeellista todistetta. Tieteellisen näytön kannalta havaitsemiskelvottomat maailmat ja Luoja ovat samalla viivalla: kumpaakaan ei voi tunkea koeputkeen.

Kolmanneksi tieteenfilosofia kehottaa etsimään yksinkertaisinta toimivaa selitystä ja välttämään liiallisia rönsyjä. On varsin epäselvää, miksi ääretön määrä erillisiä maailmankaikkeuksia olisi taloudellisempi oletus kuin yksi suunnattoman voimakas ja älykäs hienosäätäjä.

Neljäs pulma on se, että mekaaniset prosessit tuottavat samankaltaisia tuloksia, joissa on vähäistä heilahtelua. Kumiankkoja valmistavan laitteen kidasta tulee lähes identtisiä esineitä – ei ankkaa, puhelinta, harjaa ja laskuvarjoa. Multiversumi taas ei voi ikinä osua elinkelpoiseen maailmaan, ellei se jatkuvasti synnytä keskenään erilaisia maailmoja. Kyetäkseen tähän prosessi kaipaisi tarkempaa hienosäätöä kuin oma universumimme yksinään tarvitsee.

Tuhoisinta on, että ympäröivä maailmankaikkeus on paljon monimutkaisempi kuin tyhjyydessä leijuvat aivot, jotka syntyvät hiukkasten törmäilystä ja kuvittelevat laajan, ikivanhan universumin. Multiversumissa tällaiset ”Boltzmannin aivot” olisivat omamme kaltaista maailmaa paljon yleisempiä. Jos siis halutaan olettaa, että maailmoja on lukemattomia, todennäköisyyden valossa ympäröivä luonto ei ole aito vaan kuvitelmaa.

Todellisuutta koskevan tiedon muuttuminen illuusioksi on turhan kallis hinta siitä, että pääsee hienosäätäjää pakoon.

 

J. J. Aleksi Markkanen
OPKOn apologi, puolustajanpolku.fi

Kirjoitus on julkaistu Arkin numerossa 3/2024. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

17.-21.7. OPKOn kesäleiri Valkealassa

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 11−21

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Herätyksen ikävä sulattaa sydämet yhteen

OPKO vietti iloisia 60-vuotisjuhliaan elokuun puolessa välissä Enä-Sepässä Vihdin Ojakkalassa. Nuorisojärjestön syntymäpäivistä tekivät ikimuistoisen pitkienkin matkojen takaa saapuneet ystävät neljästä sukupolvesta. Unkarilaisen sosiologin Karl Mannheimin mukaan jokaisella sukupolvella on omien ikätovereittensa kanssa jaettuja avainkokemuksia.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Polvirukoukset sytyttävät Lappeenrannassa

Soluasunnossa Skinnarilan kampuksella on ovi, jonka takana käydään maailman tärkeintä taistelua. Lappeenrannan uudella opiskelijatyöntekijällä Otto Oikarisella on huoneessaan rukousseinä, jonka eteen hän polvistuu pyytämään kaupunkiin opiskelijaherätystä.

Opetukset

Herätys apostolien malliin

On kiehtovaa ja yllätyksellistä tutustua siihen millainen Jeesus oli. Tarkoitan hänen katsettaan, luonnettaan ja sen sellaista. Ne kertovat meille, millainen Jumala on. Uuden testamentin kertomukset Jeesuksen kohtaamisista ihmisten kanssa tutustuttavat meidät Jeesuksen persoonallisuuteen. ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän” (Joh.14:9).

Apologianurkka

Kuka pelkää multiversumia?

Edellisessä numerossa kerroin, että kosmoksen perusrakenteissa on kymmeniä piirteitä, jotka vaikuttavat vahvasti olevan tarkan ja tietoisen hienosäädön tulosta. Sen enempää välttämättömyys kuin sattumakaan eivät tarjoa niille riittävää selitystä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.