Toiminta- vai lähetyskeskeisyys?

restart2015talkoolaiset
Pari vuotta sitten mietin, että miltä haluaisin toimintamme näyttävän? Onko OPKOn toiminta oikeasti lähetystoimintaa? Järjestömme nimessä lukee lähetys, niin nimeä laadittaessa on varmasti ajateltu sen olevan keskeinen ja tärkeä asia. Onko toiminnastamme tullut pelkästään hengellistä opiskelijatoimintaa kristityille opiskelijoille? Mitä Jumala haluaisi tehdä OPKOn toiminnan kautta?

Vastaus ei ole onneksi vaikea. Se mitä Jumala haluaa tehdä on helppo löytää Raamatusta. Jumala haluaa pelastaa ja kutsua  ihmisiä takaisin yhteyteensä. Kun ihminen lankesi syntiin, niin Jumala lähti etsimään langenneita Aadamia ja Eeva ja korjasi itse välit. Jeesuksen eläessä maan päällä vietti hän paljon aikaa ihmisten kanssa, jotka olivat kaukana Jumalasta. Hän etsi eksyneitä ja kadonneita. Jos mietimme tätä omassa toiminnassamme, niin teemmekö näin? Kuinka paljon toiminnastamme on varsinaisesti kutsuvaa toimintaa, jossa ollaan kentällä kohtaamassa ihmisiä?

Emme ole aivan tässä ytimessä. Olen pohtinut muutamia tuntomerkkejä, joiden avulla voimme arvioida kristillistä toimintaa tavoittavuuden näkökulmasta:

  1. Toiminnassa on mukana muitakin kuin tunnustavia kristittyjä. Se tuo aivan erilaisen jännitysmomentin opiskelijailtoihin. Keskustelut eivät menisi tutulla tavalla, vaan kristityt joutuisivat oikeasti perustelemaan uskoaan ja saisivat vastattavakseen haastavia kysymyksiä.
  2. Ihmisiä tulee uskoon.Tällaisista kohtaamisista seuraisi uskoontulemisia, koska “Jumalan sana ei tyhjänä palaa”.
  3. Tapahtuu hengellistä kasvua. Paikalleen pysähtyneessä toiminnassa ei tapahdu kasvua ja oppimista. Kun toiminnassa on mukana ihmisiä, jotka tarvitsevat opetusta ja ohjausta, niin se kasvattaa jo mukana olevia kristittyjä hengelliseen vastuuseen. Ihmiset eivät kasva vain opetusta tai saarnaa kuunnellen, vaan Jumalan sanaa on päästävä testaamaan käytännössä ohjatusti.
  4. Kuulemme todistuksia. Jotta lähetyskeskeinen ilmapiiri ja kulttuuri voi syntyä, se vaatii säännöllistä puhetta. Jos keskustelemme vain tietopuolisesti opetuksesta tai vain arkisista asioista, niin lähetysnäkökulma unohtuu. Uskoontulemiset ja niiden esillä pitäminen rohkaisee koko yhteisöä.
  5. Toimintaan kutsutaan myös seurakuntayhteydestä vieraantuneita kristittyjä. Myös kristittyjen kavereiden, joilla ei ole seurakuntayhteyttä kutsuminen opiskelijailtoihin on tärkeää.
  6. Toimitaan yhdessä näkyvällä tavalla ihmisten tavoittamiseksi. Sen lisäksi että jokainen toimii omalla paikallaan arjen kutsumuksessa, niin teemme yhdessä porukalla jotain, joka näkyy ulospäin.

Näin voimakas keskittyminen lähetykseen ei tarkoita kuitenkaan sitä, että lopetamme arkielämän velvoitteet ja keskitymme vain lähetykseen vaan pikemminkin sen oivaltamista, että juuri se arkielämä on meidän lähetyskenttämme. Jeesuksen elämästä luultavasti vain murto-osa oli julkisten puheiden pitämistä ja suurin osa oli sitä, että hän oli ihmisten parissa tekemässä tavallisia asioita. Evankeliumeihin on tallennettu olennaiset ja käänteentekevät opetukset, joiden kautta Jeesus vaikutti ihmisiin ja opetti Jumalan valtakunnasta, mutta siihen tilanteeseen pääseminen on vaatinut paljon arkista ihmisten kohtaamista, että häntä kuunneltiin.

Vielä nämä asiat eivät ole arkitodellisuutta ja säännöllistä rutiinia, mutta jotain sen suuntaista olemme kuitenkin välillä tehneet ja kokeneet. Alkusyksyn illassa meillä oli vapaamuotoinen iltahartaushetki, jossa rohkaisimme toisiamme kertomaan asioista, mitä Jumala on tehnyt heidän elämässään. Eräs opiskelija kertoi, että hänen lukioaikainen kaveri oli tullut uskoon. Viime keväänä illassa kävi ihminen, joka luonnehti oman maailmankatsomuksen ateistiseksi ja hänen kanssaan oli erittäin mielenkiintoista keskustella.

Vuotuinen ReStart -tapahtuma on iso ponnistus, jossa nuoret tekevät tavoittavaa työtä jopa yli järjestö- ja seurakuntarajojen. Sählyvuorolla ja leffailloissa on käynyt porukkaa, jotka eivät ole muuten mukana toiminnassa. Olemme muutamia kertoja käyneet opiskelijaillan jälkeen kaupungilla kohtaamassa ihmisiä tai laittaneet ruokaa ennen opiskelijailtaa ja kutsuneet sinne ystäviä.

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

17.-21.7. OPKOn kesäleiri Valkealassa

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 11−21

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Kaksi valtuutusta

Milloin viimeksi aloit katsoa elokuvaa keskeltä tietämättä, mitä siihen mennessä on tapahtunut? Uskonasioiden kanssa käy usein näin. Keskitymme tapahtumiin syntiinlankeemuksesta lunastukseen unohtaen, että stoori alkoi jo ennen niitä. Raamatun kuvaamat luomistapahtumat kertovat suuresta taiteilijasta, joka ei luonut mitään vain siksi, että se on hyödyllistä. ”Herra Jumala kasvatti maasta esiin kaikenlaisia puita, jotka olivat kauniita katsella ja joiden hedelmät olivat hyviä syödä” (1. Moos. 2:9). Kauneus ja sen tuoma nautinto olivat arvokkaita itsessään. Nämä ovat edelleen läsnä kaikkialla maailmassa – vastasyntyneen lapsen maidon luputuksessa, koiran selkään sataneessa lumihiutaleessa ja poskien punassa ensitreffeillä. ”Kauneus pelastaa maailman”, sanoi venäläinen kirjailija Fjodor Dostojevski.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Godwin "Gody" Otieno
Tanssija putosi Jeesuksen syliin

Kenialainen ammattitanssija Godwin ”Gody” Otieno ahmi Euroopan taidemaailman mahdollisuuksia ja loisti suurilla lavoilla. Hän luopui loisteesta juuri kun nousukiito oli maukkaimmillaan. Jäljellä on Jeesus ja avoin tulevaisuus.

Opetukset

Herätys apostolien malliin

On kiehtovaa ja yllätyksellistä tutustua siihen millainen Jeesus oli. Tarkoitan hänen katsettaan, luonnettaan ja sen sellaista. Ne kertovat meille, millainen Jumala on. Uuden testamentin kertomukset Jeesuksen kohtaamisista ihmisten kanssa tutustuttavat meidät Jeesuksen persoonallisuuteen. ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän” (Joh.14:9).

Apologianurkka

Luomisen tuskaa

Harva luonnontieteen paradigma aiheuttaa kristittyjen parissa yhtä suurta kiistaa ja hämmennystä kuin evoluutio. Se jakaa uskovat vähintään kolmeen leiriin, jotka suhtautuvat tieteeseen ja Raamattuun eri tavoin.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.