Arkin pääkirjoitus: Herätyksen ikävä sulattaa sydämet yhteen

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
OPKO vietti iloisia 60-vuotisjuhliaan elokuun puolessa välissä Enä-Sepässä Vihdin Ojakkalassa. Nuorisojärjestön syntymäpäivistä tekivät ikimuistoisen pitkienkin matkojen takaa saapuneet ystävät neljästä sukupolvesta. Unkarilaisen sosiologin Karl Mannheimin mukaan jokaisella sukupolvella on omien ikätovereittensa kanssa jaettuja avainkokemuksia.

1960-luvun Ylioppilaslähetyksen nuorten kokemus yhteisöstään ja omasta sukupolvestaan on hyvin erilainen kuin 2020-luvun nuorten kokemus omastaan. Juhlissa huomasi, että Ylioppilaslähetyksen synty ja alkuvuosien toiminta oli silloin mukana olleille erittäin vahva avainkokemus. Me nuoremmat kuuntelimme silmät kosteina ja vähän kateellisinakin herätyksen ja viidennen liikkeen lähetystyön historiaa. Herätyksen ikävä sulatti sydämiä yhteen.

Raamatussa itsensä ilmoittava Jumala on Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala. Hän on tietenkin myös Saaran, Rebekan, Raakelin ja Lean Jumala. Vaikka ajat muuttuvat ja teknologia kehittyy, Jumala on sama sukupolvesta toiseen. Hän tahtoo edelleen, että jokainen suomalainen nuori pelastuu ja evankeliumi leviää maan ääriin. Puhe uudesta herätyksestä ei siis ole haihattelua tai toiveunta. Uusi herätys voi alkaa yhtä yllättäen kuin se alkoi 60-luvulla. Olemmeko valmiit?

Moni sanoo, että herätyksen kohina kuuluu jo. Erityisesti nuoret miehet ovat avoimia kristinuskolle. Vastoin kaikkia odotuksia suurin osa nuorista toivoo, että kouluissa saa vapaasti harjoittaa omaa uskoaan. Nuorten parissa on suurta intoa evankelioida. Nuoria tulee OPKOssakin uskoon enemmän kuin vuosikausiin. Nuoret myös rukoilevat herätyksen puolesta ja tahtovat antaa lahjansa Mestarin käyttöön. Kuulemmeko sateen kohinaa?

OPKO on nuorisojärjestö. Nuorisokulttuuri on nuori ilmiö. Vasta 1900-luvulla nuorisotyö alkoi eriytyä omaksi alueekseen lapsi- ja aikuistyön väliin. Nuoret kaipaavat saada ilmaista uskoaan omalla tavallaan.

Viime aikoina kristillisessä nuorisotyössä on ryhdytty puhumaan monisukupolvisuudesta. Raamatun käsitys seurakunnasta on kaikenikäisten Jumalan lasten yhteisö. Nuorten kasvun ja kehityksen kannalta vanhempien ja isovanhempien läsnäolo on korvaamatonta. Kun Jumala antaa maahamme uuden nuorisoherätyksen, seurakunnat ja kristilliset järjestöt tarvitsevat valtavan määrän vanhempia kristittyjä, jotka ovat valmiita rakastamaan ja kulkemaan nuorten rinnalla – silloinkin, kun nuorten tapa ilmaista heidän uskoaan voi olla vanhemmille outo. Tämä vaatii paljon, mutta antaa enemmän.

Jussi Miettinen
OPKOn pääsihteeri

Kirjoitus on julkaistu Arkin numerossa 3/2024. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

17.-21.7. OPKOn kesäleiri Valkealassa

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 11−21

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Kaksi valtuutusta

Milloin viimeksi aloit katsoa elokuvaa keskeltä tietämättä, mitä siihen mennessä on tapahtunut? Uskonasioiden kanssa käy usein näin. Keskitymme tapahtumiin syntiinlankeemuksesta lunastukseen unohtaen, että stoori alkoi jo ennen niitä. Raamatun kuvaamat luomistapahtumat kertovat suuresta taiteilijasta, joka ei luonut mitään vain siksi, että se on hyödyllistä. ”Herra Jumala kasvatti maasta esiin kaikenlaisia puita, jotka olivat kauniita katsella ja joiden hedelmät olivat hyviä syödä” (1. Moos. 2:9). Kauneus ja sen tuoma nautinto olivat arvokkaita itsessään. Nämä ovat edelleen läsnä kaikkialla maailmassa – vastasyntyneen lapsen maidon luputuksessa, koiran selkään sataneessa lumihiutaleessa ja poskien punassa ensitreffeillä. ”Kauneus pelastaa maailman”, sanoi venäläinen kirjailija Fjodor Dostojevski.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Godwin "Gody" Otieno
Tanssija putosi Jeesuksen syliin

Kenialainen ammattitanssija Godwin ”Gody” Otieno ahmi Euroopan taidemaailman mahdollisuuksia ja loisti suurilla lavoilla. Hän luopui loisteesta juuri kun nousukiito oli maukkaimmillaan. Jäljellä on Jeesus ja avoin tulevaisuus.

Opetukset

Herätys apostolien malliin

On kiehtovaa ja yllätyksellistä tutustua siihen millainen Jeesus oli. Tarkoitan hänen katsettaan, luonnettaan ja sen sellaista. Ne kertovat meille, millainen Jumala on. Uuden testamentin kertomukset Jeesuksen kohtaamisista ihmisten kanssa tutustuttavat meidät Jeesuksen persoonallisuuteen. ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän” (Joh.14:9).

Apologianurkka

Luomisen tuskaa

Harva luonnontieteen paradigma aiheuttaa kristittyjen parissa yhtä suurta kiistaa ja hämmennystä kuin evoluutio. Se jakaa uskovat vähintään kolmeen leiriin, jotka suhtautuvat tieteeseen ja Raamattuun eri tavoin.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.