Luojan kuvina ensimmäisiä ihmisiä kutsuttiin toimimaan kanssa-luojina. Ihmiselle annettua viljelemisen ja varjelemisen tehtävää kutsutaan teologiassa kulttuurimandaatiksi. Laajemmassa merkityksessä kulttuurilla tarkoitetaan kaikkea sitä, mitä ihminen kehittää ja luo. Käsky viljellä ja varjella oli ensimmäinen Jumalan ihmiselle antama suuri tehtävä. Siihen sisältyi vapaus käyttää luovuuden lahjoja Jumalan luoman maailman rakentamiseen. Kaste- ja lähetyskäsky oli vasta toinen ihmisen suurista tehtävistä.
Langenneessa maailmassa kulttuuri on usein synnin värittämää. Sielunvihollinen käyttää ovelasti globaalia nuorisokulttuuria varastaakseen nuorten sydämet, jotta Jumalan Sanasta nousevalla elämällä ei olisi niissä sijaa. Lista on pitkä: väkivaltaa ihannoiva rap-musiikki, nettiporno, omistamisen himo, ideologisesti värittynyt tiede ja kertakäyttömuotiteollisuus. Ja niin edelleen. Kristitty brittiläinen apologi G. K. Chesterton sanoi, ettei ihmisen ongelma ole uskon menettäminen. Ongelma on siinä, että hän on menettänyt mielensä.
OPKOn 60-vuotisjuhlavuotena olemme katsoneet taustapeiliin ja muistelleet kaihoisasti herätyksen kultaisia aikoja. Ne eivät enää palaa samanlaisina. Jumalan sana ei muutu, mutta kulttuuri ja uskon ilmenemistavat muuttuvat. Jokainen hengellinen liike ja sukupolvi tarvitsee vapautta ja rohkeutta rakentaa Jumalan valtakuntaa ilmentääkseen Jumalan hyvyyttä, puhtautta ja kauneutta omaa sukupolveaan puhuttelevalla tavalla. Silloin maa tulee täyteen ”Herran tuntemusta, niin kuin meri on vettä tulvillaan” (Jesaja 11:9).
Tässä Arkki-lehdessä puhutaan luovuudesta. Koululais- ja opiskelijatyötä tekevänä järjestönä haluamme nähdä Jumalan valtakunnan leviävän jokaisessa opiskelijakaupungissa. Usein kutistamme puheen Jeesuksen seuraamisesta tarkoittamaan vain uskon syntymistä ja sielujen pelastumista. Brittiläinen missiologi Lesslie Newbegin arvosteli tätä näkemystä osuvasti: ”Evankeliumin julistaminen, jossa miehiä ja naisia kutsutaan vastaanottamaan Jeesus pelastajana tekemättä selväksi, että opetuslapseus tarkoittaa sitoutumista rakentaa radikaalisti erilaista yhteiskuntaa, tulee tuomita vääränä.”
Unelmoin OPKOsta, jossa evankeliumia julistetaan rohkeasti ja luovasti ja jossa nuoria inspiroidaan toimimaan taiteilijoina, lääkäreinä, urheilijoina, tieteentekijöinä, pastoreina, start up -yrittäjinä tai poliitikkoina kutsumuksensa mukaan. Jeesuksen oppilaan elämään kuuluvat sekä kulttuurimandaatin että kaste- ja lähetyskäskyn vastaanottaminen.
Jussi Miettinen
OPKOn pääsihteeri
Kirjoitus on julkaistu Arkin numerossa 4/2024. Tilaa Arkki ilmaiseksi