Arkin pääkirjoitus: Lääke puolikuolleeseen elämään

”Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää.” Tällaisen nimen antoi kirjailija Raili Mikkanen nuortenromaanilleen, joka kertoo Minna Canthin tyttärestä Ellistä. 1800-luvun lopulle sijoittuvan teoksen nimi kuvaa hyvin myös tämän päivän nuorten tuntoja. Mikään paikalleen pysähtynyt ei kiinnosta olipa kyse sitten politiikasta tai uskonnosta tai omasta elämästä. Eräs kristitty nuori kuvasi jumalanpalvelusta niin tylsäksi, että Jeesuskin nukahtaisi siellä.

Sanotaan, että herätykseen liittyy aina kulttuurin muutos. Martti Luther muokkasi sirkuksessa käytetyistä uruista modernin jumalanpalvelusinstrumentin ja sanoitti juomalaulujen tuttuihin melodioihin uudet, elämää virtaavat sanat. Otetaan mallia Lutherista ja ollaan rohkeita ajanmukaistamaan kristillistä kulttuuria! Ulkonaisten muotojen päivittäminen muotiväreihin ei kuitenkaan synnytä hengellistä uudistusta. Siihen tarvitaan muuta.

Mitä siis lääkkeeksi nuorelle sukupolvelle, joka etääntyy kirkosta ja sen sanomasta? Vastauksia on yhtä monta kuin on vastaajia, myös kirkon herätyskristillisessä siivessä. Joku puhuu jumalanpalvelusyhteisöistä, toinen innostuu ystäväevankelioinnista ja opetuslapseudesta, kolmas diakoniasta, neljäs karismaattisuudesta ja rukouksesta, viides sisäisestä eheytymisestä ja kuudes mielekkäiden palvelutehtävien tarjoamisesta.

Monet uudistukseen tarjotut reseptit ovat oikeita ja tarpeellisia. Pohjimmiltaan kaikki tiivistyy kuitenkin siihen, onnistummeko opettamaan Jumalan sanan ikuisia totuuksia innostavalla ja ymmärrettävällä tavalla. Unelmoin ja rukoilen sitä, että Jumala nostaa tästä maasta uusia kristittyjä julistajia, jotka opettavat koko Jumalan sanan totuutta Pyhän Hengen voimassa, niin että evankeliumi Jeesuksesta Kristuksesta saa levitä kuin metsäpalo. Apostoli Paavali opetti joka päivä kaksi vuotta Jumalan sanaa Tyrannoksen koulussa Efesossa (Apt. 19). Raamattuopettaja John Stott arvioi, että Paavali käytti 3120 tuntia tehdessään evankeliumin ymmärrettäväksi kaupungin asukkaille. Evankeliumin ymmärtäminen synnytti herätyksen ennennäkemättömine voimatekoineen. ”Herran sana osoitti voimansa ja levisi yhä laajemmalle.”

Uudistunut seurakunta koostuu ihmisistä, joiden mieltä ja sydäntä Jumalan sana on saanut koskettaa ja muuttaa syvästi. Tässä on paras lääke puolikuolleeseen elämään! Kun seurakunta on kokonaan elossa, se kasvattaa kirkkoon ajattelijoita, taistelijoita ja taiteilijoita, joilla on rohkeutta ja luovuutta

Jussi Miettinen
Kirjoitus on julkaistu Arkki-lehden numerossa 4/2022. Tilaa Arkki ilmaiseksi 

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

17.-21.7. OPKOn kesäleiri Valkealassa

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 11−21

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Herätyksen ikävä sulattaa sydämet yhteen

OPKO vietti iloisia 60-vuotisjuhliaan elokuun puolessa välissä Enä-Sepässä Vihdin Ojakkalassa. Nuorisojärjestön syntymäpäivistä tekivät ikimuistoisen pitkienkin matkojen takaa saapuneet ystävät neljästä sukupolvesta. Unkarilaisen sosiologin Karl Mannheimin mukaan jokaisella sukupolvella on omien ikätovereittensa kanssa jaettuja avainkokemuksia.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Polvirukoukset sytyttävät Lappeenrannassa

Soluasunnossa Skinnarilan kampuksella on ovi, jonka takana käydään maailman tärkeintä taistelua. Lappeenrannan uudella opiskelijatyöntekijällä Otto Oikarisella on huoneessaan rukousseinä, jonka eteen hän polvistuu pyytämään kaupunkiin opiskelijaherätystä.

Opetukset

Herätys apostolien malliin

On kiehtovaa ja yllätyksellistä tutustua siihen millainen Jeesus oli. Tarkoitan hänen katsettaan, luonnettaan ja sen sellaista. Ne kertovat meille, millainen Jumala on. Uuden testamentin kertomukset Jeesuksen kohtaamisista ihmisten kanssa tutustuttavat meidät Jeesuksen persoonallisuuteen. ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän” (Joh.14:9).

Apologianurkka

Kuka pelkää multiversumia?

Edellisessä numerossa kerroin, että kosmoksen perusrakenteissa on kymmeniä piirteitä, jotka vaikuttavat vahvasti olevan tarkan ja tietoisen hienosäädön tulosta. Sen enempää välttämättömyys kuin sattumakaan eivät tarjoa niille riittävää selitystä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.