Arkin pääkirjoitus: Sankarin tekoja

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.

Koripalloilija Lauri Markkasesta on tullut suomalaisten supersankari. Hänen sädekehänsä alkoi hohtaa entistä kirkkaampana, kun mies puki huhtikuussa ylleen armeijan harmaat puolustusvoimien urheilukoulussa Santahaminassa. Laurin kaltaisten superlahjakkuuksien kohdalla unohtuu helposti, että lahjakkuuden lisäksi menestymiseen tarvitaan sinnikästä työtä. Suorituskykyä tutkinut ruotsalainen psykologianprofessori Anders K. Ericsson väitti, että noin 10 000 tuntia harjoittelua voi tehdä ihmisestä alansa huippuyksilön. Kun harjoittelee, voi tulevaisuudessa tehdä sellaista, mihin ei vielä tänään pysty. Laurin kohdalla kävi näin.

Jumala on luonut meistä jokaisesta ainutlaatuisen, mutta erityislaatu ei yleensä pääse esiin helposti ja nopeasti. Olemme kuin suuria marmorilohkareita renessanssitaiteilija Michelangelon käsissä. Kuvanveiston supersankari sanoi haluavansa vapauttaa kivestä Daavidin, ja niin hän teki, mutta se kesti neljä vuotta.

Jokaisessa ihmisessä on suunnaton määrä vapauttamatonta lahjakkuutta ja potentiaalia. Yksi OPKOn tehtävistä on rohkaista nuoria ja tukea heidän kasvuaan. Nyt on huutava tarve valmennuksella ja hengelliselle ohjauksella.

Valmentajat tietävät, että onneen ei ole oikotietä. Raamatun ja rukouksen ihmeellinen maailma avautuu, kun sille varaa aikaa. Oman lahjakkuutensa löytää, kun uskaltaa kokeilla ja tehdä virheitä.

Jumala pelastaa yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden. Tämä armo voi tehdä mahdolliseksi sellaisetkin asiat, joista emme edes uskalla unelmoida. Jumalan hellästi veistävä käsi ei pysähdy marmorin puutteisiin, syntiin eikä huonoon itsetuntoon. Jumalan kuuluisalla työpöydällä on raaka-aineena vain kakkoslaatua, koska muunlaista hänellä ei ole. Kesän puhkeamista ihaillessamme voimme katsella myös toisiamme sillä silmällä. Mitähän meistä kaikista vielä tulee?

Jussi Miettinen
OPKOn pääsihteeri

Kirjoitus on julkaistu Arkin numerossa 2/2023. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

OPKOn 60-vuotisjuhlallisuudet

23.−26.3. Passiodraama-esitykset: Helsinki, Kirkkonummi

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 12−18

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Opkonkokoinen aukko

Hurraa! OPKO täyttää tänä vuonna pyöreät 60 vuotta. Juhlinta käynnistyy loppiaisviikonvaihteessa ja jatkuu läpi vuoden erilaisissa alueellisissa syntymäpäivätilaisuuksissa. Tervetuloa mukaan! Juhlien sankareita olemme me kaikki OPKOn jäsenet ja toiminnassa mukana olevat. Jokainen järjestö tai yhdistys koostuu ihmisistä, joita ilman ei olisi olemassa kuin kuoret. Nyt on meidän aikamme loistaa!

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Kuvassa Maria Magdalenaa näytellyt Päivi Toikka, taustalla kuorolaisia. Tämän jutun Passiodraama-kuvat ovat todennäköisesti vuodelta 1980. Kuva: Tytti Issakaisen arkisto
Tytti Issakainen teki Passiodraaman 21-vuotiaana

– Luin lehdestä Jesus Christ Superstar -musikaalista. Siitä lähti liikkeelle ajatus näytelmästä pääsiäisajan tapahtumista, kertoo entisen Ylioppilaslähetyksen aktiivi Tytti Issakainen.

Opetukset

Tulevaisuus ja toivo tänäänkin.

Tulevaisuus ja toivo, tänäänkin

Jeremian kirjan luvussa 29 Jumala lupaa tulevaisuuden ja toivon Häntä vastaan rikkoneelle kansalle. Tulevaisuus ja toivo on edelleen Jumalan puoleen kääntymisessä. Se avautuu meille Jeesuksen kautta.

Apologianurkka
alt=""

Oppi, tuo vanha neuvostoauto

Kun maailmaa luotiin, se tehtiin koostuvaksi erillisistä osasista, jotka sopivat yhteen. Meidän aikaansaannoksemme oli iskeä kiilaa osasten väliin tai toisaalta liudentaa kaikki erot osasten välillä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.