Arkin pääkirjoitus: Sankarin tekoja

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.

Koripalloilija Lauri Markkasesta on tullut suomalaisten supersankari. Hänen sädekehänsä alkoi hohtaa entistä kirkkaampana, kun mies puki huhtikuussa ylleen armeijan harmaat puolustusvoimien urheilukoulussa Santahaminassa. Laurin kaltaisten superlahjakkuuksien kohdalla unohtuu helposti, että lahjakkuuden lisäksi menestymiseen tarvitaan sinnikästä työtä. Suorituskykyä tutkinut ruotsalainen psykologianprofessori Anders K. Ericsson väitti, että noin 10 000 tuntia harjoittelua voi tehdä ihmisestä alansa huippuyksilön. Kun harjoittelee, voi tulevaisuudessa tehdä sellaista, mihin ei vielä tänään pysty. Laurin kohdalla kävi näin.

Jumala on luonut meistä jokaisesta ainutlaatuisen, mutta erityislaatu ei yleensä pääse esiin helposti ja nopeasti. Olemme kuin suuria marmorilohkareita renessanssitaiteilija Michelangelon käsissä. Kuvanveiston supersankari sanoi haluavansa vapauttaa kivestä Daavidin, ja niin hän teki, mutta se kesti neljä vuotta.

Jokaisessa ihmisessä on suunnaton määrä vapauttamatonta lahjakkuutta ja potentiaalia. Yksi OPKOn tehtävistä on rohkaista nuoria ja tukea heidän kasvuaan. Nyt on huutava tarve valmennuksella ja hengelliselle ohjauksella.

Valmentajat tietävät, että onneen ei ole oikotietä. Raamatun ja rukouksen ihmeellinen maailma avautuu, kun sille varaa aikaa. Oman lahjakkuutensa löytää, kun uskaltaa kokeilla ja tehdä virheitä.

Jumala pelastaa yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden. Tämä armo voi tehdä mahdolliseksi sellaisetkin asiat, joista emme edes uskalla unelmoida. Jumalan hellästi veistävä käsi ei pysähdy marmorin puutteisiin, syntiin eikä huonoon itsetuntoon. Jumalan kuuluisalla työpöydällä on raaka-aineena vain kakkoslaatua, koska muunlaista hänellä ei ole. Kesän puhkeamista ihaillessamme voimme katsella myös toisiamme sillä silmällä. Mitähän meistä kaikista vielä tulee?

Jussi Miettinen
OPKOn pääsihteeri

Kirjoitus on julkaistu Arkin numerossa 2/2023. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

17.-21.7. OPKOn kesäleiri Valkealassa

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 11−21

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Suuria unelmia pienille ihmisille

Vuoden alussa kuntosalille ilmestyi uusia kasvoja. Monet heistä olivat luvanneet itselleen laittaa kroppansa kuntoon. Vähitellen joukko harveni. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, mutta on eri juttu jaksaa mennä sitkeästi niitä kohti.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema

Opetukset

Hengen ja tulen kaste

Olin leikkimässä kotitalomme pihalla Turussa, kun A-rapun kuudennessa kerroksessa asuvan Tepon isä tuli ulos. Hän katsoi meidän poikien auki repsottavia kengännauhoja, kumartui vuorotellen jokaisen kohdalle ja opetti solmimaan nyöreistä rusetin. Kun Johannes Kastajalta kysyttiin, oliko hän se odotettu Messias, hän vastasi, ettei olisi kelvollinen edes avaamaan Messiaan kengännauhoja.

Apologianurkka
Aleksi Markkanen

Vain yksi jumala vähemmän

Uusateistit huomauttavat mielellään, että kristityt ovat pitkälti samaa mieltä heidän kanssaan. He luettelevat pitkän rimpsun muinaisia ja nykyisiä jumalhahmoja, joihin mekään emme usko. Sitten he toteavat myhäilevään sävyyn, että kiistäessään

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.