Arkin pääkirjoitus: Tohu wa-bohu

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Peto on irti! Haluaisin panna pään pensaaseen kuin strutsi ja olla ajattelematta. Ukrainaa, Pyhää maata, Venäjän ydinaseita, kristittyjen vainoa, ilmastonmuutosta, jengiväkivaltaa ja kristinuskon luhistumista länsimaissa. Tämän päivän nuorten maailma on kaoottinen.

Peto on irti! Haluaisin panna pään pensaaseen kuin strutsi ja olla ajattelematta. Ukrainaa, Pyhää maata, Venäjän ydinaseita, kristittyjen vainoa, ilmastonmuutosta, jengiväkivaltaa ja kristinuskon luhistumista länsimaissa. Itse sain elää lapsuuteni ja nuoruuteni rauhallisessa Suomessa, jossa kirkko oli keskellä kylää ja muutokset vaikuttivat ennakoitavilta. Tämän päivän nuorten maailma on kaoottinen.

Moni miettii, elämmekö Jeesuksen 2 000 vuotta sitten ennustamaa lopun aikaa. Evankeliumit näyttävät piirtävän tarkan kuvan ajastamme – vain taivaankappaleiden järkkyminen puuttuu.

Median uutistulvan rinnalla kulkee toinen tarina: Evankeliumi tullaan julistamaan kaikille kansoille eivätkä tuonelan vallat voita Kristuksen seurakuntaa. Jumala toimii sekasorron ja tuhovoimien keskellä ja vie suunnitelmansa päätökseen. Oletko mukana?

Raamatun alussa kerrotaan maan olleen ennen valon luomista tohu wa-bohu, autio ja tyhjä. Nuo heprean kielen sanat voivat tarkoittaa myös muodotonta kaaosta. Jumalamme on erikoistunut luomaan hyvää paitsi tyhjästä myös pahasta. Ei siis ole syytä vaipua epätoivoon.

Skotlantilainen uskonnonfilosofi John Macmurray (1891–1976) on kirjoittanut rohkean ajatuksen pelosta. Hänen mielestään voimme erottaa oikean uskonnon väärästä sen perusteella, mitä se meille lupaa. Väärä uskonto sanoo, että Jumalaan luottavan ei tarvitse pelätä, koska Jumala huolehtii, etteivät pelkomme toteudu. Oikean uskon tuntee sen sijaan siitä, että se rohkaisee ulos pelosta koska Jumala on kaikkivaltias rakkaus, tapahtuipa mitä tahansa.

Jumalan Sanaan ja lupauksiin saa luottaa satoipa taivaalta sitten räntää, rakeita tai raketteja. Jumalan valtakunta tulee, se on vääjäämätöntä historiaa, laulaa Jukka Leppilampi.

Kirjoitus on julkaistu Arkin numerossa 3/2023. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

Ajattelun Akatemia ja Rukouskoulu alkaa – myös Maanmuuttajat jatkuu

OPKO ja Perheniemen opisto aloittavat uusia koulutuksia. Tammikuussa alkavat Ajattelun akatemia- ja Syvemmälle rukoukseen -monimuotokoulutukset. Myös Maanmuuttajat-johtamiskoulu jatkaa kolmannella vuosikurssilla.

Koulutukset soveltuvat hyvin myös työn ohessa käytäväksi.

Lisätietoja Ajattelun akatemiasta
Lisätietoja Rukouskoulusta
Lisätietoja Maanmuuttajista

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Tohu wa-bohu

Peto on irti! Haluaisin panna pään pensaaseen kuin strutsi ja olla ajattelematta. Ukrainaa, Pyhää maata, Venäjän ydinaseita, kristittyjen vainoa, ilmastonmuutosta, jengiväkivaltaa ja kristinuskon luhistumista länsimaissa. Tämän päivän nuorten maailma on kaoottinen.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Olli Lehmosen kuva.
Perhe on paras

Perhe on turvan, kasvun ja hauskanpidon paikka. Perheiden aikuisten on rakastettava niin, että välillä sattuu. Johtava koululais- ja nuorisotyöntekijä Olli Lehmonen ei olisi ikinä itse keksinyt itselleen tällaista kutsumusta.

Opetukset

Jeesus ja minä – vai Jeesus ja me?

Jokaisella lienee kokemuksia perheestä. Biologinen perhe tulee mieleen ensin, mutta mikä on hengellisen perheen merkitys kristitylle? Miksi laumasuhde Jeesukseen on parempi kuin pelkkä yksilön suhde?

Apologianurkka
alt=""

Oppi, tuo vanha neuvostoauto

Kun maailmaa luotiin, se tehtiin koostuvaksi erillisistä osasista, jotka sopivat yhteen. Meidän aikaansaannoksemme oli iskeä kiilaa osasten väliin tai toisaalta liudentaa kaikki erot osasten välillä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.