Jeesuksen kuolema: Mitä voimme siitä tietää?

Kristinuskon tärkeä ominaispiirre on sen ankkuroituminen historiallisiin tositapahtumiin.

Kristinusko ei ole jokin aate tai perustu toiveajatteluun. Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus ovat näistä kaksi erittäin keskeistä tapahtumaa. Tämä kirjoitus keskittyy näistä kahdesta ensimmäiseen. Seuraavalla kerralla käsittelemme jälkimmäistä.

Kuoliko Jeesus aivan varmasti ristillä? Tämän asian kiistivät toisen vuosisadan aikana henkilöt, joiden mukaan Jeesuksen ruumis oli näennäinen eikä hän siten voinut kuollut ristillä, saati nousta ruumiillisesti kuolleista. Piispa Ignatios kirjeissään kutsuu tätä doketismiksi. Muun muassa monet muslimit kiistävät Jeesuksen ristinkuoleman historiallisuuden. Kuitenkin erittäin harva akateeminen tutkija kiistää Jeesuksen kuolemaa ristillä faktana. Sillä on vahva perusta – eikä vain tutkijoiden konsensuksen takia – vaan sen vuoksi, mitä myös Raamatun ulkopuoliset lähteet kertovat. Vastaväitteitä tietenkin on olemassa. Käsittelen niistä kahta merkittävää.

Eräs vastaväite Jeesukseen ristinkuolemalle on, että joku toinen (kuten Simon Kyreneläinen) ristiinnaulittiin hänen sijaansa. Mitä silminnäkijät kertovat? Jeesuksen kuolemaa oli todistamassa hänen kannattajiaan, mutta myös vastustajiaan ja muutakin kansaa. Silminnäkijöitä oli siis eri ryhmittymistä, mutta yhdestä asiasta vallitsi yksimielisyys: Jeesus kuoli ristillä. Ja myöhemmin, kun Jeesuksen opetuslapset opettivat eri yhteyksissä, he opettivat juuri samaa (mitä olivat itse nähneet): Jeesus kuoli ristillä.

Toinen esitetty vastaväite kuuluu suurin piirtein näin: Jeesus ristiinnaulittiin, mutta hän selvisi jotenkin hengissä. Ristiinnaulitsemisen jälkeen hänet (1) joko laitettiin joukkohautaan ja hän virkosi sitten eloon ja kuoli myöhemmin. Tai sitten (2) hänet haudattiin kalliohautaan, mutta Jeesus siirsi pois suuren kiven ja pakeni vartioidusta haudasta. Kyseessä oli valekuolema.

Ensinnäkin Jeesuksen kuolema varmistettiin kahteen otteeseen roomalaisten sotilaiden toimesta, jopa lävistämällä hänet keihäällä. Silloin hän oli jo kuollut! Olisiko siis tappamisen koulutetut ammattilaiset epäonnistuneet? Eivät varmastikaan. Toisen vaihtoehdon selitysvoima on erittäin heikko. Ruoskittu, ristiinnaulittu ja verta vuotanut Jeesus olisi irrottanut käärinliinat ja kaiken lisäksi siirtänyt ison kiven ja sitten luikkinut tiehensä ilman vartijoiden reagointia. Siksi ainoaksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi jää: Jeesus kuoli ristillä.

Anssi Ollilainen
teologian tohtori

Juttu on julkaistu Arkin numerossa 1/2021. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

Veritas Forumit: 

Pe 26.4. Tampere: Alister McGrath, Leila Haaparanta
Ke 8.5. Jyväskylä: Vishal Mangalwadi, Laura Stark
Pe 10.5. Helsinki: Vishal Mangalwadi, Eva Biaudet
Lue lisää Veritas Forumeista

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 12−18

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Suuria unelmia pienille ihmisille

Vuoden alussa kuntosalille ilmestyi uusia kasvoja. Monet heistä olivat luvanneet itselleen laittaa kroppansa kuntoon. Vähitellen joukko harveni. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, mutta on eri juttu jaksaa mennä sitkeästi niitä kohti.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema

Opetukset

Hengen ja tulen kaste

Olin leikkimässä kotitalomme pihalla Turussa, kun A-rapun kuudennessa kerroksessa asuvan Tepon isä tuli ulos. Hän katsoi meidän poikien auki repsottavia kengännauhoja, kumartui vuorotellen jokaisen kohdalle ja opetti solmimaan nyöreistä rusetin. Kun Johannes Kastajalta kysyttiin, oliko hän se odotettu Messias, hän vastasi, ettei olisi kelvollinen edes avaamaan Messiaan kengännauhoja.

Apologianurkka
Aleksi Markkanen

Vain yksi jumala vähemmän

Uusateistit huomauttavat mielellään, että kristityt ovat pitkälti samaa mieltä heidän kanssaan. He luettelevat pitkän rimpsun muinaisia ja nykyisiä jumalhahmoja, joihin mekään emme usko. Sitten he toteavat myhäilevään sävyyn, että kiistäessään

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.