Mies muiden joukossa?

TikTok-videoissa muslimisaarnaajat esittävät haasteen kristityille. He lupaavat kääntyä kristityiksi nähdessään yhdenkin Uuden testamentin jakeen, jossa Jeesus sanoo: ”Minä olen Jumala.” Sellaisia jakeita ei tietenkään ole. Liberaaliteologit ja ateistit ovat asiasta yhtä mielissään. Jeesus ja hänen ensimmäiset seuraajansa pitivät häntä vain viisaana ihmisenä tai erityisenä profeettana – mutta eivät toki jumalallisena. Ajatus oli myöhempi hellenistinen keksintö.

Itse asiassa asia on päinvastoin: juuri kreikkalaiselle filosofialle Jeesuksen täyden ihmisyyden ja jumaluuden yhteensovittaminen oli haasteellista. Juutalainen käsitys Jumalan identiteetistä ei tuottanut vastaavaa ongelmaa, vaikka he olivat sitoutuneet tiukkaan yksijumalaisuuteen.

Jeesus ei tosiaan ikinä väittänyt suoraan olevansa Jumala. Sellainen väite olisi hämmentänyt kuulijoita, vaatinut merkittävää täsmennystä ollakseen tosi ja ollut kunniakeskeisessä kulttuurissa häpeällinen, julistustoimintaa haittaava vaade. Sen sijaan Jeesus mm. ilmoitti eläneensä ennen Aabrahamia, puhuneensa palavasta pensaasta, olevansa Jumalan persoonallinen Viisaus ja osallinen hänen jakamattomasta kunniastaan.

Kulkiessaan veden päällä ja tyynnyttäessään myrskyn Jeesus suoritti Israelin Jumalan yksinoikeuksiin ja tuntomerkkeihin kuuluvia tekoja. Kulttuuritaustansa ja moisten edesottamusten vuoksi niin ystävät kuin vihollisetkin ymmärsivät kyllä, kuka Jeesus katsoi olevansa. Kuulijat keräilivät kiviä aina jumalanpilkan merkiksi.

Paavali istuttaa Jeesuksen aivan Jumalan olemuksen keskiöön. Israelin Jumala oli yksin kaiken Luoja, kaiken suvereeni Hallitsija ja ainoa palvonnan arvoinen olento. Paavali ilmoittaa, että kaikki on luotu Jeesuksen kautta, joka istuu Jumalan valtaistuimella. Ylösnousemuksessa hänet on ”ylikorotettu” yli kaiken muun, jotta kosmoksen jokainen olento polvistuisi hänen eteensä ja palvoisi häntä Jumalan omalla nimellä varustettuna Herrana.

Mitä lisäarvoa tähän toisi teologisesti epämääräinen lause ”Jeesus on Jumala”?

 

Teksti: J. J. Aleksi Markkanen
Juttu on julkaistu Arkin numerossa 1/2022. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

17.-21.7. OPKOn kesäleiri Valkealassa

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 11−21

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Herätyksen ikävä sulattaa sydämet yhteen

OPKO vietti iloisia 60-vuotisjuhliaan elokuun puolessa välissä Enä-Sepässä Vihdin Ojakkalassa. Nuorisojärjestön syntymäpäivistä tekivät ikimuistoisen pitkienkin matkojen takaa saapuneet ystävät neljästä sukupolvesta. Unkarilaisen sosiologin Karl Mannheimin mukaan jokaisella sukupolvella on omien ikätovereittensa kanssa jaettuja avainkokemuksia.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Polvirukoukset sytyttävät Lappeenrannassa

Soluasunnossa Skinnarilan kampuksella on ovi, jonka takana käydään maailman tärkeintä taistelua. Lappeenrannan uudella opiskelijatyöntekijällä Otto Oikarisella on huoneessaan rukousseinä, jonka eteen hän polvistuu pyytämään kaupunkiin opiskelijaherätystä.

Opetukset

Herätys apostolien malliin

On kiehtovaa ja yllätyksellistä tutustua siihen millainen Jeesus oli. Tarkoitan hänen katsettaan, luonnettaan ja sen sellaista. Ne kertovat meille, millainen Jumala on. Uuden testamentin kertomukset Jeesuksen kohtaamisista ihmisten kanssa tutustuttavat meidät Jeesuksen persoonallisuuteen. ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän” (Joh.14:9).

Apologianurkka

Kuka pelkää multiversumia?

Edellisessä numerossa kerroin, että kosmoksen perusrakenteissa on kymmeniä piirteitä, jotka vaikuttavat vahvasti olevan tarkan ja tietoisen hienosäädön tulosta. Sen enempää välttämättömyys kuin sattumakaan eivät tarjoa niille riittävää selitystä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.