Miten muutos voi tapahtua?

Toukasta tulee perhonen
Eräs opiskelija kertoi, että on ollut 22 vuotta uskossa, mutta on alkanut vasta viime aikoina ajatella että sillä voi olla jotain tekemistä sen kanssa, että joku muukin tulee uskoon. Monet muut asiat ovat vieneet elämässä aikaa ja eikä elämä ole jäsentynyt Jumala-suhteen kautta.

Ensinnäkin pitää olla tietysti iloinen, että hän näin rohkeasti sanoi asian ääneen ja totesi, ettei tämä ole ollut hyvä juttu ja asiassa pitää tehdä parannusta. Se herättelee muita pohtimaan omaa elämäänsä ja suhdetta Jeesukseen. Toisaalta se herättää kysymyksen, että miten tällainen on mahdollista, vaikka henkilö on kuitenkin ollut uskossa koko ikänsä?

Näin voi käydä, jos ei sitoudu seurakuntaan ja kristittyjen yhteyteen. Seurakunnassa voi käydä hyvin monella eria asenteella. Näen, että OPKOssa olemme tässä tärkeällä paikalla,että haastamme ihmisiä pohtimaan elämäänsä ja millä paikalla Jumala siinä on. Jos uskallamme verrata armosta käsin omaa elämäämme siihen miten Jeesus eli, niin näemme väistämättä muutostarpeita. Kyse ei ole edes siitä, että kuinka siivosti ja Jumalan mielen mukaisesti elämme, vaan elämmekö myös lähetyskekeistä elämää? Voimme täyttää ihmisten mielestä kristityn normin ja mitan, mutta onko Jumala tyytyväinen siihen, mihin käytämme aikaa? Jos teemme tätä vertailua rehellisesti, niin joudumme toteamaan, että muutosta tarvitaan. Roomalaiskirjeen 12 luvun 2. jae puhuu juuri tästä asiasta:

Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä.

Toukasta tulee perhonen

Tarvitaan mielen uudistus (metanoia) jotta toimintamme muuttuu (metamorphosis). Metanoia käännetään Raamatussa katumukseksi. Se ei kuitenkaan pelkästään riitä, vaan Roomalaiskirjeen asiayhteys puhuu myös siitä, että sen seurauksena ihmisen toiminnassa tapahtuu muutos Metamorfoosi on tuttu sana koulusta, jolla kuvataan toukan kasvua perhoseksi. Samaa sanaa Raamattu käyttää kuvatessaan ihmisen sisäisen muutoksen vaikutuksia. Ajattelutavan muutos  on välttämätön, jotta toiminta voi muuttua. Voimme velvoittaa ja jopa pakottaa ihmisiä käyttäytymään tietyllä tapaa, mutta se ei ole ihmisen sydämessä tapahtuvaa muutosta eikä Jumalan tahdon mukaista toimintaa.

Siksi tulisi keskittyä tukemaan ja rohkaisemaan ihmisen sisällä tapahtuvaa muutosta, eikä keskittyä ulkoiseen toimintaan. Se muuttuu kyllä kun ajattelu muuttuu. Kun ihmisten ulkoisen käytöksen kontrolloimiseen ei keskitytä, niin silloin uskovien yhteydestä tulee vapauttavaa eikä kahlitsevaa. Ihmisten tahto mukautuu Jumalan tahtoon Jumalan puheen kautta.

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

21.-23.4.23 Apologiaforum

Tapahtuman teemana on Särkyneen toivo. Viikonlopun aikana syvennytään käsittelemään kärsimyksen kohtaamiseen liittyviä kysymyksiä, jotka saattavat ajoittain elämässä jopa haastaa kristillisen uskon. Miksi maailmassa on kärsimystä? Kannattaako uskoa Jumalaan kärsimyksen keskellä? Lue lisää tapahtumasta Apologiaforum – Särkyneen toivo 

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Aiempia:
Teema
alt=""
Varovasti uuteen alkuun

Esirukoilijan kutsumus toi Maarit Munnen elämään kateissa olleen merkityksen ja yhteisön. Uskollinen uurastus päättyi loppuun palamiseen, jota seurasi kymmenen kivuliasta ja tylsää vuotta. Nyt raikas vesi virtaa taas.
Mitä oikein tapahtui?

Opetukset

alt=""

Lähettäjänä olemisen siunaus

Jumala haluaa, että kaikki saisivat mahdollisuuden kuulla Jeesuksesta. Tarvitsemme ihmisiä, jotka ovat sitoutuneet lähetyskäskyn täyttämiseen oman kutsumuksensa mukaisesti, kirjoittaa OPKOn pääsihteeri Jussi Miettinen.

Apologianurkka
alt=""

Tämän maailman ruhtinaan joulu

Kirjoitettu C. S. Lewisin Paholaisen kirjeopistoa mukaillen: Rakas Mali, Kirkkovuoden pikkujoulukausi on ohi. On vuodatettu epäreilun pomon kohtelua lyhtypylväälle. On konttorisiskojen kanssa itketty uraputken imemää nuoruutta ja menetettyä perhettä. On

Kolumnit

alt=""

Rukoillaan yhdessä

Raamattu kehottaa meitä tunnustamaan syntimme ja rukoilemaan toistemme puolesta, jotta parantuisimme (Jaak 5:16). Meitä ei siis ole kutsuttu ratkaisemaan ongelmiamme ja kantamaan taakkojamme yksin, vaan Jumala on luonut meidät yhteisöihin