Afganistanin ja viestinnän Herra

Monien viestinnän tutkijoiden mukaan viestintä on johtamista ja johtaminen viestintää. Voisivatko Jeesuksen johtajuus, ilo ja rauha maailmassa siis lisääntyä kristittyjen viestintää tehostamalla? Onko Jumalan tunteminen ja tunnetuksi tekeminen inhimillisen viestiliikenteen summaa ja siitä kiinni?

Johannes teki avuliaan tilannearvion jo pian Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen. Hän päätti evankeliuminsa rehellisiin sanoihin (Joh. 21:25): ”Paljon muutakin Jeesus teki. Jos kaikki vietäisiin kohta kohdalta kirjaan, luulen, etteivät koko maailmaan mahtuisi ne kirjat, jotka pitäisi kirjoittaa.”

Edes aika ei ole ratkaisu Jeesus-kirjaston varastointiin. Vuosituhansia paisuneen pelastustarinan henkilögalleria kasvaa edelleen miljoonien sydänten vauhdilla.

Lähi-idän salaisten kristittyjen tarinat ovat elävä esimerkki Jumalan ajan, paikan ja viestinnän herruudesta.

Jeesuksen olemusta ja tekoja ei siis tässä ajassa vangita missään mediamuodossa täysin. Hän on enemmän ja moniulotteisempi kuin ymmärrämme. Ja toisaalta mitkään algoritmit tai piikkilangat eivät pidätä hänen ydinsanomaansa sen paremmin Kabulissa kuin Pjongjangissa.

Lähi-idän salaisten kristittyjen tarinat ovat elävä esimerkki Jumalan ajan, paikan ja viestinnän herruudesta. Lukuisat sukujensa ensimmäiset ex-muslimit todistavat unista ja näyistä, joissa Jeesus on itse ilmestynyt heille. Samalla suvereenilla otteellaan hän on myös johtanut vainotut seuraajansa selittämättömästi yhteen: suljettuihin kokoontumisiin on rukousnäkyjen ja erikoisesti kadonneiden ”oppaiden” avulla löytänyt aivan tuiki tuntemattomia uskovia noin vain.

Kun maailma luo epätoivoisen katseensa yhä uusien ääriliikkeiden voitonjuhliin, Jeesusta sähköverkkojen tai hallitusten kaatuminen ei isossa kuvassa huoleta. Hän voi aina olla läsnä ja koskettaa Pyhän Henkensä kautta niin vuoristoisissa afgaanikylissä kuin iranilaisissa vankiloissa.

Myös kristittyjen keskinäisellä rakkaudella on mahdollisuus loistaa Afganistanista kantautuvien hätähuutojen ajassa. Herrahan on jo vuosia kylvänyt herätystä Lähi-idässä. Ehkä hän tekee ihmeitään seuraavaksi meidän postmodernistien sydämissä – kuolemanvaaraan asti Kuninkaalleen kuuliaisten afgaanisisartemme ja -veljiemme rukousten mukaan.

Katariina Mäkilä
Helsingin OPKOn alumni, Open Doorsin tiedottaja

Juttu on julkaistu Arkin numerossa 3/2021. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

17.-21.7. OPKOn kesäleiri Valkealassa

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 11−21

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Herätyksen ikävä sulattaa sydämet yhteen

OPKO vietti iloisia 60-vuotisjuhliaan elokuun puolessa välissä Enä-Sepässä Vihdin Ojakkalassa. Nuorisojärjestön syntymäpäivistä tekivät ikimuistoisen pitkienkin matkojen takaa saapuneet ystävät neljästä sukupolvesta. Unkarilaisen sosiologin Karl Mannheimin mukaan jokaisella sukupolvella on omien ikätovereittensa kanssa jaettuja avainkokemuksia.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Polvirukoukset sytyttävät Lappeenrannassa

Soluasunnossa Skinnarilan kampuksella on ovi, jonka takana käydään maailman tärkeintä taistelua. Lappeenrannan uudella opiskelijatyöntekijällä Otto Oikarisella on huoneessaan rukousseinä, jonka eteen hän polvistuu pyytämään kaupunkiin opiskelijaherätystä.

Opetukset

Herätys apostolien malliin

On kiehtovaa ja yllätyksellistä tutustua siihen millainen Jeesus oli. Tarkoitan hänen katsettaan, luonnettaan ja sen sellaista. Ne kertovat meille, millainen Jumala on. Uuden testamentin kertomukset Jeesuksen kohtaamisista ihmisten kanssa tutustuttavat meidät Jeesuksen persoonallisuuteen. ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän” (Joh.14:9).

Apologianurkka

Kuka pelkää multiversumia?

Edellisessä numerossa kerroin, että kosmoksen perusrakenteissa on kymmeniä piirteitä, jotka vaikuttavat vahvasti olevan tarkan ja tietoisen hienosäädön tulosta. Sen enempää välttämättömyys kuin sattumakaan eivät tarjoa niille riittävää selitystä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.