Mistä noita johtajia oikein tulee?

ifes-opiskelijat
Johtajia ei synny, heitä tehdään. Yksi OPKOn kansainvälisen kattojärjestön IFESin (International fellowship of Evangelical students) strateginen painopiste on johtajien kehittäminen.

IFES on yli 70 vuotta kestäneen olemassaolonsa aikana kasvattanut kymmeniä tuhansia johtajia kaikkialle maailmaan. He ovat saaneet aluksi kokeilla siipiään opiskelijatyötä tekevässä vapaaehtoisorganisaatiossa. Opiskelujen jälkeen ovat avautunut uudet maisemat ja johtamisen kentät. Nuorena saatu hengellinen pääoma ja opitut taidot ovat kantaneet eteenpäin vastuullisiin tehtäviin.

Myös OPKO on ansioitunut johtajien ja vastuunkantajien kasvattajana ja sparraajana. Törmään jatkuvasti merkittävillä pelipaikoilla toimiviin OPKOn entisiin opiskelijoihin eli alumneihin tai senioreihin. Heitä työskentelee muun muassa politiikan huipulla, suuryritysten pomoina, professoreina, startup-yritysten kippareina, kirkkoherroina, kappalaisina ja järjestöjen toiminnanjohtajina. Opiskelijatyön vaikutus näkyy usein vasta vuosikymmenten kuluttua.

Kristitty ja johtaja

Mikä sitten on kristillisen opiskelijaliikkeen erityisanti johtajien kouluttajana ja kasvattajana? IFESissä tähän kysymykseen vastataan sanomalla, että järjestön johtajien kehittämisessä ei ole kyse mistä tahansa johtajien joukosta, vaan kristityistä johtajista, jotka tekevät työnsä laadukkaasti. Johtajasta tekee kristityn esimerkiksi se, että hänen johtamisfilosofiansa ja ihmiskuvansa nousee Raamatusta. Tämä väistämättä näkyy johtamistyössä esimerkiksi rehellisyytenä, vastuullisuutena, tavassa kohdata työtovereita ja alaisia. Pelkkä kristillinen usko ei kuitenkaan takaa sitä, että johtaja on toimessaan hyvä.

Jokaisen johtajan tulisi hallita johtamistaitoja, tehdä työnsä vastuullisesti, kehittyä ja oppia uutta. Raamatussa ei milloinkaan kehuta huonosti tehtyä työtä. Päinvastoin, saadut leiviskät tulee hoitaa uskollisesti. Apostoli Paavali sanoo tämän Roomalaiskirjeessä (12:8) näin: ”Joka johtaa, johtakoon tarmokkaasti.”

Ei lastenleikkiä

Raamatussa johtajan rima on laitettu korkealle. 1. Timoteuskirjeessä Paavali opettaa, millaisia ominaisuuksia johtajalla tulisi olla. Hänen tulisi olla rauhallinen, vieraanvarainen, ei rahanahne, perheensä hyvin hoitava ja moitteeton. Listan ääressä lahje tutisee. Paavali kehottaa silti tavoittelemaan johtajan virkaa rohkeasti, vaikka vaatimukset ovat lähes mahdottomat. Niin kuin kaikkien muidenkin tehtävien ja kutsumusten hoitaja, myös johtaja tarvitsee koulutusta, toisten tukea ja armeliaisuutta. On hyvä tunnistaa omat vahvuutensa ja samalla olla tietoinen puutteistaan. Silloin keskeneräinen voi onnistua Jumalan armon varassa. Ja keskeneräisiähän me olemme kaikki.

OPKOnkokoinen paikka

OPKO on kasvatusjärjestö. Koululaiset ja opiskelijat ovat toimintamme parissa joitakin vuosia. Myös monille työntekijöille järjestö tarjoaa ensimmäisen vakinaisen työpaikan, jossa opitaan esimerkiksi johtamaan vapaaehtoisia. Järjestössä työskenteleminen on siis itsessään työelämälähtöistä johtamiskoulutusta. Samalla tavalla kuin Isä Jumala antoi Jeesuksen Marian ja Joosefin kasvatettavaksi, ovat
OPKOn toiminnassa mukana olevat nuoret suuri lahja järjestölle. Jeesuksen vanhemmat opettivat Jeesukselle, mitä merkitsee olla ihminen. Lapsuudenkodissaan hänelle ”karttui ikää ja viisautta” (Luuk. 2:52). Vähitellen Jeesus kasvoi kiinni omaan kutsumukseensa ja ymmärsi samalla, mikä on hänen tehtävänsä maailmassa.

Kasvatusjärjestönä OPKO opettaa lapsille ja nuorille Jumalan sanaa. Sen kautta kasvaa ymmärrys siitä, kuka Jumala on ja millainen minä olen ainutlaatuisena ihmisenä. Järjestö tarjoaa puitteet, kasvuympäristön ja paikan kokeilla siipiään vastuun kantamisessa ja johtamisessa. Monien johtamispolku alkaa pienestä. Opiskelija on kenties mukana suunnittelemassa leiriä, pitää elämänsä ensimmäisen puheen, organisoi nuorteniltaa, johtaa raamattupiiriä tai vastaa paikallisyhdistyksen kirjanpidosta. Vastuuta kantaessaan ihminen alkaa loistaa. Tarkkasilmäinen työntekijä huomaa kyllä nopeasti kuka tai ketkä ovat luontaisia johtajia: ketä kuunnellaan tai ketä toiset seuraavat. Ja onneksi kaikkia ei ole tarkoitettu johtajiksi, vaan jokaisella on omat yhtä tärkeät lahjansa ja kutsumuksensa.

Oma kutsumus löytyy palvelemalla. Jos nuori lisäksi saa kukkurakaupalla rakkautta ja kannustavaa palautetta, hänen elämässään voi tapahtua melkein mitä vaan.

Jussi Miettinen

Maanmuuttajat alkaa syksyllä 2021

OPKO, Perheniemen evankelinen opisto ja Lähetysyhdistys Kylväjä aloittavat uudenlaisen puolitoistavuotta kestävän kutsumuspohjaisen johtamisvalmennuksen, Maanmuuttaja-johtamiskoulun. Missiona on Kristukselle ja omalle kutsumukselle antautuneiden muutoksentekijöiden nostaminen ja varustaminen yhteiskunnan eri sektoreille seurakunnista, hengellisiin järjestöihin, politiikkaan, liike-elämää, tieteeseen ja taiteeseen.

Koulutusuutinen OPKOn kotisivuilla.

Siirry Maanmuuttajat-koulutuksen omille kotisivuille

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

Ajattelun Akatemia ja Rukouskoulu alkaa – myös Maanmuuttajat jatkuu

OPKO ja Perheniemen opisto aloittavat uusia koulutuksia. Tammikuussa alkavat Ajattelun akatemia- ja Syvemmälle rukoukseen -monimuotokoulutukset. Myös Maanmuuttajat-johtamiskoulu jatkaa kolmannella vuosikurssilla.

Koulutukset soveltuvat hyvin myös työn ohessa käytäväksi.

Lisätietoja Ajattelun akatemiasta
Lisätietoja Rukouskoulusta
Lisätietoja Maanmuuttajista

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Tohu wa-bohu

Peto on irti! Haluaisin panna pään pensaaseen kuin strutsi ja olla ajattelematta. Ukrainaa, Pyhää maata, Venäjän ydinaseita, kristittyjen vainoa, ilmastonmuutosta, jengiväkivaltaa ja kristinuskon luhistumista länsimaissa. Tämän päivän nuorten maailma on kaoottinen.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Olli Lehmosen kuva.
Perhe on paras

Perhe on turvan, kasvun ja hauskanpidon paikka. Perheiden aikuisten on rakastettava niin, että välillä sattuu. Johtava koululais- ja nuorisotyöntekijä Olli Lehmonen ei olisi ikinä itse keksinyt itselleen tällaista kutsumusta.

Opetukset

Jeesus ja minä – vai Jeesus ja me?

Jokaisella lienee kokemuksia perheestä. Biologinen perhe tulee mieleen ensin, mutta mikä on hengellisen perheen merkitys kristitylle? Miksi laumasuhde Jeesukseen on parempi kuin pelkkä yksilön suhde?

Apologianurkka
alt=""

Oppi, tuo vanha neuvostoauto

Kun maailmaa luotiin, se tehtiin koostuvaksi erillisistä osasista, jotka sopivat yhteen. Meidän aikaansaannoksemme oli iskeä kiilaa osasten väliin tai toisaalta liudentaa kaikki erot osasten välillä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.