Raamattupodin suosio yllätti – päivittäisellä podcastilla 130 000 kuuntelua

raamattupodi_kuva_ilkka_kontturi
Vuoden alussa käynnistynyt OPKOn tuottama Raamattupodi mahdollistaa Raamatun kuuntelemisen vuodessa.

Raamattu auki, tallennin päälle, luettavat tekstit purkkiin ja jakso verkkoon kuunneltavaksi. Yksinkertaisimmillaan Raamattupodi-jakso olisi toteutettavissa näinkin, mutta todellisuudessa laadukkaan lopputuloksen tuottaminen vaatii yllättävän monta työvaihetta.

Päivittäin julkaistava Raamattupodi on OPKOn tuottama podcast, jossa luetaan Raamattu läpi vuoden aikana. Jokainen jakso koostuu lukukappaleista kolmesta eri Raamatun kirjasta, joiden päätteeksi lukija jakaa lyhyen, päivän teksteistä nousevan ajatuksen. Luettavaa on yleensä vartista reiluun pariinkymmeneen minuuttiin, mutta todellisuudessa tallentimen ääressä kuluu aikaa huomattavasti enemmän – joskus yli tuntikin. Etenkin Vanhan testamentin pitkät virkerakenteet ja vaikea nimistö vaativat monesti useamman lukukerran.

Yleensä lukija purkittaa kahdesta neljään jaksoa kerralla, ja kokonaislukuvastuu on jaettu muutaman eri lukijan kesken. Kun vuoden mittainen urakka on saatu päätökseen, kuunneltavaa on kaikkiaan yli 100 tuntia.

– Lukeminen on mukavaa. Se ei tunnu työltä, vaikka onkin työlästä, toteaa OPKOn pääsihteeri Jussi Miettinen.

Kuuntelijamäärä motivoi

Lukijalta äänitystiedostot matkaavat editoijalle, joka vastaa raakatiedoston siistimisestä kuunneltavaan muotoon. Ensimmäisenä korjataan takeltelut, jotka lukija on merkinnyt käsiä läpsäyttämällä. Näin lukuvirheet erottuvat korkeina piikkeinä ääniraidalla. Tämän jälkeen ääni kompressoidaan eli tasataan koko jakson äänitaso yhdenmukaiseksi. Näin kuuntelijan ei tarvitse säädellä volyymia kesken jakson. Seuraavaksi raidalta katoaa mahdollinen taustakohina tai muu häly, jota väkisinkin tallentuu jonkin verran kotioloissa äänitettäessä.

Viimeiseksi editoija kuuntelee vielä kaiken läpi ja poistaa samalla tarpeettoman pitkiä välejä, henkäyksiä ja muita ylimääräisiä ääniä. Jakson työstämiseen raakaversiosta julkaisukuntoon uppoaa yleensä noin kolme varttia. Lopuksi lisätään vielä alku- ja lopputunnus, minkä jälkeen jakso on valmis julkaistavaksi.

Raamattupodin jaksoja on kuunneltu yhteensä 130 000 kertaa, ja suuri kuuntelumäärä on yllättänyt tekijät. Motivaatio aikaa vievälle projektille löytyykin Jussi Miettisen mukaan rohkaisevista kuuntelijaluvuista ja saadusta palautteesta. Hän sanoo podcastin olevan etenkin pandemia-aikana hyvä tapa koota ihmisiä yhteen Jumalan sanan äärelle, vaikkakin virtuaalisesti.

– Harvoin sitä pääsee lukemaan Raamattua usealle sadalle kuulijalle. Raamattupodin kautta tämä tapahtuu joka päivä.

Raamattupodia voi kuunnella yleisimmistä podcast-palveluista, kuten Spotifysta. Lisätiedot: anchor.fm/raamattupodi

 

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

17.-21.7. OPKOn kesäleiri Valkealassa

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 11−21

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Suuria unelmia pienille ihmisille

Vuoden alussa kuntosalille ilmestyi uusia kasvoja. Monet heistä olivat luvanneet itselleen laittaa kroppansa kuntoon. Vähitellen joukko harveni. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, mutta on eri juttu jaksaa mennä sitkeästi niitä kohti.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema

Opetukset

Hengen ja tulen kaste

Olin leikkimässä kotitalomme pihalla Turussa, kun A-rapun kuudennessa kerroksessa asuvan Tepon isä tuli ulos. Hän katsoi meidän poikien auki repsottavia kengännauhoja, kumartui vuorotellen jokaisen kohdalle ja opetti solmimaan nyöreistä rusetin. Kun Johannes Kastajalta kysyttiin, oliko hän se odotettu Messias, hän vastasi, ettei olisi kelvollinen edes avaamaan Messiaan kengännauhoja.

Apologianurkka
Aleksi Markkanen

Vain yksi jumala vähemmän

Uusateistit huomauttavat mielellään, että kristityt ovat pitkälti samaa mieltä heidän kanssaan. He luettelevat pitkän rimpsun muinaisia ja nykyisiä jumalhahmoja, joihin mekään emme usko. Sitten he toteavat myhäilevään sävyyn, että kiistäessään

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.