Lähetettynä oleminen ja lähettäminen

alt=""

Yksi elämäni parhaita muistoja on aktiosta, jonka tein neljä vuotta sitten. Matkustelimme tiimin kanssa kaksi viikkoa ympäri Pohjois-Suomea siunaamassa seurakuntia, evankelioiden ja rohkaisemassa muita suomalaisia nuoria. Oli helppo heittäytyä haastaviin tilanteisiin rohkeasti, kun taustalla oli hengellisesti kokeneempia johtajia, rukousryhmä ja täysin uusia paikkakuntia. Kasvoin hengellisesti huimaa vauhtia.

Lähetettynä eläminen ei tietenkään koske vain aktiossa olemista, vaan myös jokapäiväistä elämää. ”Niin kuin Isä lähetti minut, niin minä lähetän teidät.” Tämä on Jeesuksen kutsu meille kaikille. Se on ovi merkitykselliseen elämään, jossa saamme elää Jeesuksen lähettäminä palvelijoina kaikessa, mitä teemme. Myös Jeesuksen lähetyskäsky lienee tuttu jokaiselle opkolaiselle.

Peliliikkeitä kotikentällä

Mutta Jeesus opetti myös, ettei kukaan ole profeetta omassa kotikaupungissaan. Välillä voi olla haastavaa tehdä peliliikkeitä kotikentällä, varsinkin opiskelukavereiden silmien edessä. Siksi palveleminen toisaalla voi olla ensiaskel henkilökohtaisiin läpimurtoihin.

Löydämme Raamatusta kohtia, joissa ihmisiä lähetetään suorittamaan jotakin tiettyä tehtävää. Yleensä joku jäsen yhteisössä katsottiin ensin luotettavaksi ja lähetettiin sitten toiselle paikakunnalle palvelemaan. 1. Tessalonikalaiskirjeessä Paavali kirjoittaa: Ja lähetimme teidän luoksenne veljemme Timoteuksen, Jumalan työtoverin Kristuksen evankeliumin julistajana. Hänen tuli vahvistaa teitä ja rohkaista uskoanne, jottei kukaan horjuisi, vaikka teitä näin ahdistetaan.

Kun siis jollakin paikkakunnalla koettiin ahdistusta, Timoteus lähetettiin sinne rohkaisemaan ja voimaannuttamaan uskovia. Nämä olivat keskeisiä päämääriä. Ja Timoteus rohkaistui samalla varmasti myös itse. Kun jossakin syntyi hyvää hedelmää seurakunta lähetti myös sinne ihmisiä vauhdittamaan Hengen elämää.

Lähettäjä on tärkeässä roolissa lähetetyn taistelutahdon ylläpitämisessä.

Apostolien teoissa lukee: Kun apostolit kuulivat samarialaisten ottaneen vastaan Jumalan sanan, he lähettivät Pietarin ja Johanneksen heidän luokseen. Perille tultuaan nämä rukoilivat Samarian uskovien puolesta, että he saisivat Pyhän Hengen.

Raamatussa kerrotaan, että lähettäjät yleensä tukevat lähetettyä tunnistamalla tämän lahjoja sekä rohkaisemalla käyttämään niitä. Myös rukous sekä taloudellinen ja muu tuki ovat tarpeen. Lähettäjä on tärkeässä roolissa lähetetyn taistelutahdon ylläpitämisessä.

Kannustaja kampuksella

Opiskelijaelämä on sosiaalisesti haastavaa aikaa, jossa tsemppaava lähettäjä on iso tuki opiskelijalle, joka haluaa tavoittaa kampuksensa, muttei tiedä mistä aloittaa. On hyvä myös olla joku, jolta saa rehellistä palautetta toimistaan. Tilivelvollisuus on suuri apu. Yhdessä tekeminen on aina helpompaa kuin yksin puurtaminen.

Lähettämisen parhaat ideat syntyvät, kun vietämme aikaa yhdessä Jumalan kasvojen edessä. Lähettämisen tulisi siis olla Pyhän Hengen johdattamaa toimintaa.

Apostolien teot kertoo: Kerran, kun he olivat palvelemassa Herraa ja paastoamassa, Pyhä Henki sanoi: »Erottakaa Barnabas ja Saul minun työhöni, siihen tehtävään, johon minä olen heidät kutsunut.» Niin he paastosivat ja rukoilivat, ja sitten he panivat kätensä näiden kahden päälle ja lähettivät heidät matkaan.

Jumala tietää kenen kannattaa lähteä ja minne. Kun Paavali saapui Makedoniaan, siellä syntyi hyvää hedelmää, vaikka hänellä alun perin oli aivan toinen suunnitelma.

Amos Airola
Turun OPKOn ruotsinkielisen työn tekijä

Miltä lähettäminen voisi näyttää OPKOssa?

Kun olin nuori, kotiseurakunnallani oli kaunis tapa pyytää kirkkosalissa eteen ne yhteisön jäsenet, jotka olivat kokeneet kutsua lähteä jonnekin. Heidät siunattiin laskemalla kädet heidän päälleen ja lähetettiin siunattuina matkaan. He lähettivät matkoiltaan seurakuntaan videotervehdyksiä, joita kuunneltiin yhdessä sunnuntaisin.

Haluamme lähettää jäsenemme yhteiskuntaan suolaksi ja valoksi.

OPKOssa siunaamme uudet työntekijät tällä tavalla. Voisimme harrastaa tätä käytäntöä myös paikallisyhteisöjemme jäsenten kohdalla, jotka valmistuvat opinnoistaan. Haluamme lähettää jäsenemme yhteiskuntaan suolaksi ja valoksi. Voisimme myös muistaa olla heihin yhteydessä ja tsempata heitä työelämän ensivaiheissa. Haluamme siunata myös vierainamme vaihdossa olevat opiskelijat ennen kuin he lähtevät luotamme.

Rohkeampiakin lähettämisaloitteita voi helposti kehittää. Voimme lähettää luotettuja tiimiläisiä pieniin aktioihin toisille paikkakunnille tueksi ja rohkaisuksi. Tai voimme lähettää ryhmiä opiskelijabileisiin tavoittamaan uusia opiskelijoita. Jokaisella paikkakunnalla on eri määrä resursseja, joten en anna tähän mitään sääntöä. Rukous olkoon tämänkin ideoinnin keskiössä.

Amos Airola

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

OPKOn kesäleiri järjestetään Valkealan kristillisellä opistolla 19.–23.7.2023

Mukana ohjelmassa mm.
Sari Essayah
Eero Junkkaala
Danielle ja Jussi Miettinen
Jari Kekäle
Pekka Mäkipää
Pekka Arvio
Tuomas Hynynen & ystävät Ukrainasta
Miikka Niiranen
Kimmo Karhi, Pekka Mäkipää & co puhallinorkesteri
Perjantai-illan konsertti: Pietari Savolainen & Band 
Lasten ja nuorten ohjelmassa Annastiina Toppari ja Tenho Rajala. Pienten lasten hoito järjestetty. Lue lisää kesäleiristä

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

alt=""
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Sankarin tekoja

Koripalloilija Lauri Markkasesta on tullut suomalaisten supersankari. Hänen sädekehänsä alkoi hohtaa entistä kirkkaampana, kun mies puki huhtikuussa ylleen armeijan harmaat puolustusvoimien urheilukoulussa Santahaminassa. Laurin kaltaisten superlahjakkuuksien kohdalla unohtuu helposti, että

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
alt=""
Chat(botti) auttaa lähetystyössä

Jeesus käski kylvää ilosanomaa. Jos tehtävä on syytä hoitaa tehokkaasti, uuden teknologian mahdollisuuksia ei pidä hukata, sanoo
datatieteen ammattilainen Elias Luoma.

Opetukset

alt=""

Rukoushaastattelussa raamattukouluttaja Eero Junkkaala

Mikä on kiinnostanut sinua viime aikoina Jeesuksen rukousopetuksissa? Minua on viime aikoina erityisesti kiinnostanut se, mitä Luukkaan evankeliumi kertoo Jeesuksen rukouselämästä. Muut evankelistat eivät kiinnitä tähän niin paljon huomiota, mutta

Apologianurkka
alt=""

Oppi, tuo vanha neuvostoauto

Kirjoitettu C. S. Lewisin Paholaisen kirjeopistoa mukaillen: Rakas Mali, Kun maailmaa luotiin, se tehtiin koostuvaksi erillisistä osasista, jotka sopivat yhteen. Meidän aikaansaannoksemme oli iskeä kiilaa osasten väliin tai toisaalta liudentaa

Kolumnit

Nasaretilaisen kriisinhallinnasta

Kuoleman voittajan arvonimen voisi ajatella viittaavan voimakkaaseen, hyvän puolella seisovaan taistelijaan. Entä jos Jeesuksen kansainvälinen kriisinhallinta ei tunnu oikeanlaiselta tai riittävältä?