Arkin pääkirjoitus: Lääke puolikuolleeseen elämään

”Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää.” Tällaisen nimen antoi kirjailija Raili Mikkanen nuortenromaanilleen, joka kertoo Minna Canthin tyttärestä Ellistä. 1800-luvun lopulle sijoittuvan teoksen nimi kuvaa hyvin myös tämän päivän nuorten tuntoja. Mikään paikalleen pysähtynyt ei kiinnosta olipa kyse sitten politiikasta tai uskonnosta tai omasta elämästä. Eräs kristitty nuori kuvasi jumalanpalvelusta niin tylsäksi, että Jeesuskin nukahtaisi siellä.

Sanotaan, että herätykseen liittyy aina kulttuurin muutos. Martti Luther muokkasi sirkuksessa käytetyistä uruista modernin jumalanpalvelusinstrumentin ja sanoitti juomalaulujen tuttuihin melodioihin uudet, elämää virtaavat sanat. Otetaan mallia Lutherista ja ollaan rohkeita ajanmukaistamaan kristillistä kulttuuria! Ulkonaisten muotojen päivittäminen muotiväreihin ei kuitenkaan synnytä hengellistä uudistusta. Siihen tarvitaan muuta.

Mitä siis lääkkeeksi nuorelle sukupolvelle, joka etääntyy kirkosta ja sen sanomasta? Vastauksia on yhtä monta kuin on vastaajia, myös kirkon herätyskristillisessä siivessä. Joku puhuu jumalanpalvelusyhteisöistä, toinen innostuu ystäväevankelioinnista ja opetuslapseudesta, kolmas diakoniasta, neljäs karismaattisuudesta ja rukouksesta, viides sisäisestä eheytymisestä ja kuudes mielekkäiden palvelutehtävien tarjoamisesta.

Monet uudistukseen tarjotut reseptit ovat oikeita ja tarpeellisia. Pohjimmiltaan kaikki tiivistyy kuitenkin siihen, onnistummeko opettamaan Jumalan sanan ikuisia totuuksia innostavalla ja ymmärrettävällä tavalla. Unelmoin ja rukoilen sitä, että Jumala nostaa tästä maasta uusia kristittyjä julistajia, jotka opettavat koko Jumalan sanan totuutta Pyhän Hengen voimassa, niin että evankeliumi Jeesuksesta Kristuksesta saa levitä kuin metsäpalo. Apostoli Paavali opetti joka päivä kaksi vuotta Jumalan sanaa Tyrannoksen koulussa Efesossa (Apt. 19). Raamattuopettaja John Stott arvioi, että Paavali käytti 3120 tuntia tehdessään evankeliumin ymmärrettäväksi kaupungin asukkaille. Evankeliumin ymmärtäminen synnytti herätyksen ennennäkemättömine voimatekoineen. ”Herran sana osoitti voimansa ja levisi yhä laajemmalle.”

Uudistunut seurakunta koostuu ihmisistä, joiden mieltä ja sydäntä Jumalan sana on saanut koskettaa ja muuttaa syvästi. Tässä on paras lääke puolikuolleeseen elämään! Kun seurakunta on kokonaan elossa, se kasvattaa kirkkoon ajattelijoita, taistelijoita ja taiteilijoita, joilla on rohkeutta ja luovuutta

Jussi Miettinen
Kirjoitus on julkaistu Arkki-lehden numerossa 4/2022. Tilaa Arkki ilmaiseksi 

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

OPKOn 60-vuotisjuhlallisuudet

23.−26.3. Passiodraama-esitykset: Helsinki, Kirkkonummi

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 12−18

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Opkonkokoinen aukko

Hurraa! OPKO täyttää tänä vuonna pyöreät 60 vuotta. Juhlinta käynnistyy loppiaisviikonvaihteessa ja jatkuu läpi vuoden erilaisissa alueellisissa syntymäpäivätilaisuuksissa. Tervetuloa mukaan! Juhlien sankareita olemme me kaikki OPKOn jäsenet ja toiminnassa mukana olevat. Jokainen järjestö tai yhdistys koostuu ihmisistä, joita ilman ei olisi olemassa kuin kuoret. Nyt on meidän aikamme loistaa!

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Kuvassa Maria Magdalenaa näytellyt Päivi Toikka, taustalla kuorolaisia. Tämän jutun Passiodraama-kuvat ovat todennäköisesti vuodelta 1980. Kuva: Tytti Issakaisen arkisto
Tytti Issakainen teki Passiodraaman 21-vuotiaana

– Luin lehdestä Jesus Christ Superstar -musikaalista. Siitä lähti liikkeelle ajatus näytelmästä pääsiäisajan tapahtumista, kertoo entisen Ylioppilaslähetyksen aktiivi Tytti Issakainen.

Opetukset

Tulevaisuus ja toivo tänäänkin.

Tulevaisuus ja toivo, tänäänkin

Jeremian kirjan luvussa 29 Jumala lupaa tulevaisuuden ja toivon Häntä vastaan rikkoneelle kansalle. Tulevaisuus ja toivo on edelleen Jumalan puoleen kääntymisessä. Se avautuu meille Jeesuksen kautta.

Apologianurkka
alt=""

Oppi, tuo vanha neuvostoauto

Kun maailmaa luotiin, se tehtiin koostuvaksi erillisistä osasista, jotka sopivat yhteen. Meidän aikaansaannoksemme oli iskeä kiilaa osasten väliin tai toisaalta liudentaa kaikki erot osasten välillä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.