Arkin pääkirjoitus: Lääke puolikuolleeseen elämään

”Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää.” Tällaisen nimen antoi kirjailija Raili Mikkanen nuortenromaanilleen, joka kertoo Minna Canthin tyttärestä Ellistä. 1800-luvun lopulle sijoittuvan teoksen nimi kuvaa hyvin myös tämän päivän nuorten tuntoja. Mikään paikalleen pysähtynyt ei kiinnosta olipa kyse sitten politiikasta tai uskonnosta tai omasta elämästä. Eräs kristitty nuori kuvasi jumalanpalvelusta niin tylsäksi, että Jeesuskin nukahtaisi siellä.

Sanotaan, että herätykseen liittyy aina kulttuurin muutos. Martti Luther muokkasi sirkuksessa käytetyistä uruista modernin jumalanpalvelusinstrumentin ja sanoitti juomalaulujen tuttuihin melodioihin uudet, elämää virtaavat sanat. Otetaan mallia Lutherista ja ollaan rohkeita ajanmukaistamaan kristillistä kulttuuria! Ulkonaisten muotojen päivittäminen muotiväreihin ei kuitenkaan synnytä hengellistä uudistusta. Siihen tarvitaan muuta.

Mitä siis lääkkeeksi nuorelle sukupolvelle, joka etääntyy kirkosta ja sen sanomasta? Vastauksia on yhtä monta kuin on vastaajia, myös kirkon herätyskristillisessä siivessä. Joku puhuu jumalanpalvelusyhteisöistä, toinen innostuu ystäväevankelioinnista ja opetuslapseudesta, kolmas diakoniasta, neljäs karismaattisuudesta ja rukouksesta, viides sisäisestä eheytymisestä ja kuudes mielekkäiden palvelutehtävien tarjoamisesta.

Monet uudistukseen tarjotut reseptit ovat oikeita ja tarpeellisia. Pohjimmiltaan kaikki tiivistyy kuitenkin siihen, onnistummeko opettamaan Jumalan sanan ikuisia totuuksia innostavalla ja ymmärrettävällä tavalla. Unelmoin ja rukoilen sitä, että Jumala nostaa tästä maasta uusia kristittyjä julistajia, jotka opettavat koko Jumalan sanan totuutta Pyhän Hengen voimassa, niin että evankeliumi Jeesuksesta Kristuksesta saa levitä kuin metsäpalo. Apostoli Paavali opetti joka päivä kaksi vuotta Jumalan sanaa Tyrannoksen koulussa Efesossa (Apt. 19). Raamattuopettaja John Stott arvioi, että Paavali käytti 3120 tuntia tehdessään evankeliumin ymmärrettäväksi kaupungin asukkaille. Evankeliumin ymmärtäminen synnytti herätyksen ennennäkemättömine voimatekoineen. ”Herran sana osoitti voimansa ja levisi yhä laajemmalle.”

Uudistunut seurakunta koostuu ihmisistä, joiden mieltä ja sydäntä Jumalan sana on saanut koskettaa ja muuttaa syvästi. Tässä on paras lääke puolikuolleeseen elämään! Kun seurakunta on kokonaan elossa, se kasvattaa kirkkoon ajattelijoita, taistelijoita ja taiteilijoita, joilla on rohkeutta ja luovuutta

Jussi Miettinen
Kirjoitus on julkaistu Arkki-lehden numerossa 4/2022. Tilaa Arkki ilmaiseksi 

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

Veritas Forumit: 

Pe 26.4. Tampere: Alister McGrath, Leila Haaparanta
Ke 8.5. Jyväskylä: Vishal Mangalwadi, Laura Stark
Pe 10.5. Helsinki: Vishal Mangalwadi, Eva Biaudet
Lue lisää Veritas Forumeista

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 12−18

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Suuria unelmia pienille ihmisille

Vuoden alussa kuntosalille ilmestyi uusia kasvoja. Monet heistä olivat luvanneet itselleen laittaa kroppansa kuntoon. Vähitellen joukko harveni. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, mutta on eri juttu jaksaa mennä sitkeästi niitä kohti.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema

Opetukset

Hengen ja tulen kaste

Olin leikkimässä kotitalomme pihalla Turussa, kun A-rapun kuudennessa kerroksessa asuvan Tepon isä tuli ulos. Hän katsoi meidän poikien auki repsottavia kengännauhoja, kumartui vuorotellen jokaisen kohdalle ja opetti solmimaan nyöreistä rusetin. Kun Johannes Kastajalta kysyttiin, oliko hän se odotettu Messias, hän vastasi, ettei olisi kelvollinen edes avaamaan Messiaan kengännauhoja.

Apologianurkka
Aleksi Markkanen

Vain yksi jumala vähemmän

Uusateistit huomauttavat mielellään, että kristityt ovat pitkälti samaa mieltä heidän kanssaan. He luettelevat pitkän rimpsun muinaisia ja nykyisiä jumalhahmoja, joihin mekään emme usko. Sitten he toteavat myhäilevään sävyyn, että kiistäessään

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.