Arkin pääkirjoitus: Lääke puolikuolleeseen elämään

”Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää.” Tällaisen nimen antoi kirjailija Raili Mikkanen nuortenromaanilleen, joka kertoo Minna Canthin tyttärestä Ellistä. 1800-luvun lopulle sijoittuvan teoksen nimi kuvaa hyvin myös tämän päivän nuorten tuntoja. Mikään paikalleen pysähtynyt ei kiinnosta olipa kyse sitten politiikasta tai uskonnosta tai omasta elämästä. Eräs kristitty nuori kuvasi jumalanpalvelusta niin tylsäksi, että Jeesuskin nukahtaisi siellä.

Sanotaan, että herätykseen liittyy aina kulttuurin muutos. Martti Luther muokkasi sirkuksessa käytetyistä uruista modernin jumalanpalvelusinstrumentin ja sanoitti juomalaulujen tuttuihin melodioihin uudet, elämää virtaavat sanat. Otetaan mallia Lutherista ja ollaan rohkeita ajanmukaistamaan kristillistä kulttuuria! Ulkonaisten muotojen päivittäminen muotiväreihin ei kuitenkaan synnytä hengellistä uudistusta. Siihen tarvitaan muuta.

Mitä siis lääkkeeksi nuorelle sukupolvelle, joka etääntyy kirkosta ja sen sanomasta? Vastauksia on yhtä monta kuin on vastaajia, myös kirkon herätyskristillisessä siivessä. Joku puhuu jumalanpalvelusyhteisöistä, toinen innostuu ystäväevankelioinnista ja opetuslapseudesta, kolmas diakoniasta, neljäs karismaattisuudesta ja rukouksesta, viides sisäisestä eheytymisestä ja kuudes mielekkäiden palvelutehtävien tarjoamisesta.

Monet uudistukseen tarjotut reseptit ovat oikeita ja tarpeellisia. Pohjimmiltaan kaikki tiivistyy kuitenkin siihen, onnistummeko opettamaan Jumalan sanan ikuisia totuuksia innostavalla ja ymmärrettävällä tavalla. Unelmoin ja rukoilen sitä, että Jumala nostaa tästä maasta uusia kristittyjä julistajia, jotka opettavat koko Jumalan sanan totuutta Pyhän Hengen voimassa, niin että evankeliumi Jeesuksesta Kristuksesta saa levitä kuin metsäpalo. Apostoli Paavali opetti joka päivä kaksi vuotta Jumalan sanaa Tyrannoksen koulussa Efesossa (Apt. 19). Raamattuopettaja John Stott arvioi, että Paavali käytti 3120 tuntia tehdessään evankeliumin ymmärrettäväksi kaupungin asukkaille. Evankeliumin ymmärtäminen synnytti herätyksen ennennäkemättömine voimatekoineen. ”Herran sana osoitti voimansa ja levisi yhä laajemmalle.”

Uudistunut seurakunta koostuu ihmisistä, joiden mieltä ja sydäntä Jumalan sana on saanut koskettaa ja muuttaa syvästi. Tässä on paras lääke puolikuolleeseen elämään! Kun seurakunta on kokonaan elossa, se kasvattaa kirkkoon ajattelijoita, taistelijoita ja taiteilijoita, joilla on rohkeutta ja luovuutta

Jussi Miettinen
Kirjoitus on julkaistu Arkki-lehden numerossa 4/2022. Tilaa Arkki ilmaiseksi 

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

Lähetetty-koulutus 2023

Tule kasvamaan yhdessä Jumalan lapsena ja opettelemaan elämään Jeesuksen lähettämänä Suomessa ja maailmalla. Lue lisää Lähetetty-koulutuksesta

pääsiäispysäkki

6.-9.4.23 Pääsiäispysäkki – Rukouksen ja hiljentymisen päivät Enä-Sepässä

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Aiempia:
Teema
alt=""
Kohti kumppanuuksien kulttuuria

Lähipiirin kutsuminen mukaan OPKOn työn kumppaneiksi ja ystäviksi on jännittävää ja sen voi oppia tekemään hyvin, sanoo johtava opiskelijatyöntekijä Pekka Ryhänen. Tämä on välttämätön suunta, sillä tulevaisuudessa järjestö on yhä enemmän yksityishenkilöiden lahjoitusten varassa.

Opetukset

alt=""

Lähettäjänä olemisen siunaus

Jumala haluaa, että kaikki saisivat mahdollisuuden kuulla Jeesuksesta. Tarvitsemme ihmisiä, jotka ovat sitoutuneet lähetyskäskyn täyttämiseen oman kutsumuksensa mukaisesti, kirjoittaa OPKOn pääsihteeri Jussi Miettinen.

Apologianurkka
alt=""

Tämän maailman ruhtinaan joulu

Kirjoitettu C. S. Lewisin Paholaisen kirjeopistoa mukaillen: Rakas Mali, Kirkkovuoden pikkujoulukausi on ohi. On vuodatettu epäreilun pomon kohtelua lyhtypylväälle. On konttorisiskojen kanssa itketty uraputken imemää nuoruutta ja menetettyä perhettä. On

Kolumnit

alt=""

Lähettilään DNA

Jumala varustaa meidät lähettilään tehtävään. Hän myös eheyttää ja ei pakota ketään samaan muotiin, kirjoittaa teologian opiskelija Hanna Ojuva.