Arkin pääkirjoitus: Ollaanko me trendikkäitä?

Maailman laajimmalle levinnyt kristillinen opiskelijajärjestö IFES julkaisi marraskuussa kansainvälisen tutkimuksen, jossa selvitettiin opiskelijaikäisten maailmaa muokkaavia globaaleja kysymyksiä (IFES Global Trends Report, pdf-tiedosto avautuu uuteen ikkunaan).

Tutkimuksessa pohdittiin myös sitä, miten nämä kysymykset tulisi ottaa huomioon, kun suunnitellaan kristillistä opiskelijatyötä.

Tutkimuksen kohteena olivat sukupolvi Y (syntyneet vuosina 1984–1998) ja Z (syntyneet vuosina 1999–2015). Aineistoa oli kerätty 120 maasta. Raportti oli mielenkiintoinen ja muistutti, ettei kristillistä opiskelija- ja koululaistyötä voi tehdä eikä kehittää tuntematta nuoria ja heidän kysymyksiään.

Mitä nämä nuorten globaalit kysymykset sitten olivat? Tutkijat olivat löytäneet niitä 11 kappaletta: liberalismin nousu, korruptio, mielenterveysongelmat, maahanmuutto, ympäristökysymykset, koulutuksen muuttuminen, vainot, kirkon pirstaloituminen, islamin leviäminen ja naisiin kohdistuva väkivalta. Nämä kysymykset siis koskettavat eniten meidän aikamme nuoria ja heidän maailmaansa. Luonnollisesti eri maissa ja maanosissa trendit painottuivat eri tavoin.

Tutkimuksen johtopäätökset ravistelivat. Nyt nuoret eivät kysy onko kristinusko totta, vaan toimiiko se. Nuoret myös epäilevät vallanpitäjien kykyä ja tahtoa ratkaista maailman ongelmia. Heille eivät enää riitä yläpuolelta tulevat sanat ja vaikuttaminen. He etsivät aitoa johtajuutta ja tahtovat toimia ratkaisujen saavuttamiseksi.

Käynnissä on neljäs teollinen vallankumous, jossa automaatio, robotiikka ja tekoäly muuttavat suunnilleen kaiken. Sen aikana syntyneet nuoret ovat aiempiin sukupolviin verrattuina globaalisti paremmin verkostoituneita, yksinäisempiä ja kärsivät enemmän mielenterveysongelmista.

Nuorten tavoittaminen evankeliumilla ja Jumalan sanan opettaminen heille on erilaista nyt, kun he opiskelevat etäyhteyksin. On kohtalonkysymys, miten onnistumme tavoittamaan nuoret esimerkiksi webinaarien, blogien ja podcastien avulla.

Tutkimuksen suuri sana on kutsumus. Tämän päivän nuoret haluavat löytää yhteyden uskon ja työelämän välillä. Heille ei riitä, että uskon harjoittaminen kuuluu vain kirkkosaliin tai nuorteniltaan. He haluavat katsella suurta kuvaa. Nyt on puhuttava kutsumuksesta käytännöllisesti ja kurottava kiinni arjen ja kristillisen uskon välinen kuilu. Tämä jos mikä on OPKOn tehtävän ytimessä.

Jussi Miettinen
OPKOn pääsihteeri
Kirjoitus on julkaistu Arkki-lehden numerossa 4/2020

 

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

17.-21.7. OPKOn kesäleiri Valkealassa

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 11−21

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Kaksi valtuutusta

Milloin viimeksi aloit katsoa elokuvaa keskeltä tietämättä, mitä siihen mennessä on tapahtunut? Uskonasioiden kanssa käy usein näin. Keskitymme tapahtumiin syntiinlankeemuksesta lunastukseen unohtaen, että stoori alkoi jo ennen niitä. Raamatun kuvaamat luomistapahtumat kertovat suuresta taiteilijasta, joka ei luonut mitään vain siksi, että se on hyödyllistä. ”Herra Jumala kasvatti maasta esiin kaikenlaisia puita, jotka olivat kauniita katsella ja joiden hedelmät olivat hyviä syödä” (1. Moos. 2:9). Kauneus ja sen tuoma nautinto olivat arvokkaita itsessään. Nämä ovat edelleen läsnä kaikkialla maailmassa – vastasyntyneen lapsen maidon luputuksessa, koiran selkään sataneessa lumihiutaleessa ja poskien punassa ensitreffeillä. ”Kauneus pelastaa maailman”, sanoi venäläinen kirjailija Fjodor Dostojevski.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Godwin "Gody" Otieno
Tanssija putosi Jeesuksen syliin

Kenialainen ammattitanssija Godwin ”Gody” Otieno ahmi Euroopan taidemaailman mahdollisuuksia ja loisti suurilla lavoilla. Hän luopui loisteesta juuri kun nousukiito oli maukkaimmillaan. Jäljellä on Jeesus ja avoin tulevaisuus.

Opetukset

Herätys apostolien malliin

On kiehtovaa ja yllätyksellistä tutustua siihen millainen Jeesus oli. Tarkoitan hänen katsettaan, luonnettaan ja sen sellaista. Ne kertovat meille, millainen Jumala on. Uuden testamentin kertomukset Jeesuksen kohtaamisista ihmisten kanssa tutustuttavat meidät Jeesuksen persoonallisuuteen. ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän” (Joh.14:9).

Apologianurkka

Luomisen tuskaa

Harva luonnontieteen paradigma aiheuttaa kristittyjen parissa yhtä suurta kiistaa ja hämmennystä kuin evoluutio. Se jakaa uskovat vähintään kolmeen leiriin, jotka suhtautuvat tieteeseen ja Raamattuun eri tavoin.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.