Unten mailla

lsaville-1-web
Toistuvat unet katulapsista taivuttelivat Lee Savillen toteuttamaan Jumalan unelmaa Romaniassa.

Vuosittaisen Disciple-konferenssin aluksi pidämme rukoushetkeä tapahtuman puolesta. On tammikuun loppu. Mukana on toinen tapahtuman pääpuhujista, britti Lee Saville. Miehen olemuksesta huokuu poikkeuksellinen rauha ja avoimuus.

Hänen matkansa Jumalan valtakunnan työssä on ihmeellinen. Saville oli ollut vasta vuoden uskossa, kun kesällä 1995 alkoi tapahtua. Saville oli osakkaana vanhassa ja kunniakkaassa lakifirmassa Pohjois-Englannissa alkaessaan nähdä unia katulapsista.

Unessa Saville oli turvassa muurin takana. Toisella puolella muuria oli katulapsia ilman kenkiä, revenneissä vaatteissa, kasvot likaisina. Lapset juoksivat kohti yrittäen päästä muurin yli turvaan. Unessa Saville kuuli äänen sanovan ”Mene muurin yli, Lee!”. Hän teki työtä käskettyä ja kiipesi auttamaan lapsia.

Unet jatkuivat kuusi kuukautta eikä Saville tiennyt, mistä oli kyse. Eräänä päivänä häntä pyydettiin lähtemään Romaniaan hengelliseen konferenssiin.

Itkevä mies maassa

Maahan saapuessaan Lee Saville järkyttyi. Hän kiipesi ulos taksista ja näki edessään uniensa lapset.

– Kun saavuin Romaniaan ensimmäisen kerran, tunsin Jumalan rakkauden näitä lapsia kohtaan niin syvästi, että välillä en voinut muuta kuin istua maassa ja itkeä. Silloin seitsemänvuotias katulapsi näki minut ja tuli halaamaan.

Seurauksena itkin entistä kovaäänisemmin. Jumalan rakkaudessa on jotain todella riisuvaa. Kun koen siitä vilauksenkin, huomaan, miten vajaata ja puutteellista oma rakkauteni on.

Saville jäi miettimään asiaa ja siirsi paluutaan Englantiin viikolla. Pian hän ymmärsi Jumalan kutsuvan häntä Romaniaan, mutta hän ei halunnut kuunnella. Kotiin palattuaan hän vietti unettoman viikon. Lopulta hän järjesti itselleen kolme kuukautta vapaata ja lähti takaisin Romaniaan.

Siitä lähtien Saville on työskennellyt Romaniassa tehden yhteistyötä paikallisten kirkkojen kanssa. He ovat perustaneet alueelle muun muassa lastenkoteja. Avustustyötä varten Savalle perusti NetWorks-järjestön, jota hän johtaa. Se on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka toimii kaikkein köyhimpien parissa luoteis-Romaniassa Aradin maakunnassa.

Avaimena aitous

Aitous ihmissuhteissa on Lee Savillen työn perusta.

– Ilman aitoja ihmissuhteita alamme helposti täyttää tarpeita, joita oletamme ihmisillä olevan. Sen sijaan meidän tulisi kuunnella, mitä ihmiset oikeasti tarvitsevat. Kun olemme luoneet ihmissuhteen, pystymme keskustelemaan avoimesti ystävinä. Kun ystävyys syvenee, auttaminen muuttuu molemminpuoliseksi ja ihmiset iloitsevat yhdessä toimimisesta.

Saville katsoo asiaa myös toisesta näkökulmasta.

– Toinen puoli kolikosta on, että toteutamme projekteja ja pyrimme saamaan aikaan hyviä asioita. Kun aikataulutamme, sovimme toimintatavoista ja työntekijöistä sekä mietimme rahoitusta ja resursseja, löydämme itsemme keskeltä projektia.

Saville painottaa, että ihmisten rakastaminen on ensisijaista, eivät projektit. Projekteja voi toteuttaa ilman rakkautta, vaikka ne voivat tietenkin olla myös rakkauden työkaluja.

Savillen mukaan länsimainen ajattelu on hyvin tulos- ja projektikeskeistä, vaikka meidän tulisi painottaa ihmissuhteita ja inhimillisyyttä.

Katulapset raamatunopettajina

Romanian katulapset ovat opettaneet Savillea tulkitsemaan Raamattua.

– Aiemmin en ollut ymmärtänyt, miksi Jeesus kehotti opetuslapsia lähtemään liikkeelle ottamatta mitään mukaansa. Yllätyksekseni katulapset sanoivat minulle saman asia. Huomasin, että omistamamme asiat voivat tulla aitojen ihmissuhteiden esteiksi. Omaisuus vaikuttaa usein siihen, miten ihmiset suhtautuvat toisiinsa. Aitojen suhteiden luominen on helpompaa samalta tasolta.

Raamatusta näemme, että Jeesus toimi juuri tällä tavalla.

– Kun Jeesus kohtasi samarialaisen naisen Sykarin kaivolla, hänellä ei ollut mitään mukanaan. Hän pyysi naiselta juotavaa. Voimasuhteet muuttuivat ja Jeesus olikin se, joka tarvitsi apua ensin. Tällainen vuorovaikutus on täysin erilaista verrattuna siihen, että Jeesus olisi lähestynyt naista antamalla hänelle lahjan.

Saville puhuu mielellään myös katulasten sydänten kauneudesta.

– Köyhät katulapset kykenevät olemaan anteliaita ja rakastamaan ilman ehtoja aivan eri tavalla kuin moni muu. He jakavat auliisti omastaan ja tekevät sen vapaaehtoisesti. Kerran ystäväni osti pitsan katulapselle. Lapsi jakoi pitsansa välittömästi muiden lasten kanssa täysin pyyteettömästi. Ystäväni kertoi, että hänen omat lapsensa eivät olisi tehneet samoin. Köyhien keskuudessa on valtavaa kauneutta, joka meiltä länsimaalaisilta jää helposti huomaamatta.

20 vuotta sitten minulla oli vahvat mielipiteet ja selvät vastaukset moniin kysymyksiin. Nyt en ole enää varma edes kaikista kysymyksistäni, vastauksista puhumattakaan, Lee Saville sanoo naurahtaen.

Lisää työmiehiä

Suurin haaste Lee Savillen työssä on työntekijöiden puute.

– Tarvitsemme Jeesusta seuraavia ihmisiä, joilla on palvelijan sydän. Eri alojen osaajista on valtava tarve.

Mitä suomalaiset voisivat tehdä Romanian katulasten hyväksi?

Lee Savillen vastaus on mietteliäs ja epäselvä, ja päätän jättää asian sikseen.

Haastattelua seuraavana päivänä näen miehen uudelleen ja hän vetää minua hihasta.

– Kysyit, mitä suomalaiset voisivat tehdä Romanian katulasten hyväksi. Kirjoita juttuun, että tarvitsemme ihmisiä, jotka tulevat palvelemaan. Tarjoamme paljon erilaisia mahdollisuuksia lyhyistä aktioista alkaen.

Kuka?

  • Lee Saville
  • Syntynyt 1957
  • Koulutukseltaan lakimies
  • Johtaa perustamaansa NetWorks-
  • hyväntekeväisyysjärjestöä Romaniassa
  • Nauttii kasveista ja piirtämisestä
  • Lempikirja Raamatussa: Apostolien teot
  • Lempi raamatunkohta: Tällä hetkellä Room. 5:1–5

 

Kuvat ja teksti: Toni Mäkelä

Lisätietoa:
networks.org.ro
office@networks.org.ro

Kirjoitus on julkaistu Arkki-lehden numerossa 1/2020. Tilaa Arkki ilmaiseksi.

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

17.-21.7. OPKOn kesäleiri Valkealassa

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 11−21

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Kaksi valtuutusta

Milloin viimeksi aloit katsoa elokuvaa keskeltä tietämättä, mitä siihen mennessä on tapahtunut? Uskonasioiden kanssa käy usein näin. Keskitymme tapahtumiin syntiinlankeemuksesta lunastukseen unohtaen, että stoori alkoi jo ennen niitä. Raamatun kuvaamat luomistapahtumat kertovat suuresta taiteilijasta, joka ei luonut mitään vain siksi, että se on hyödyllistä. ”Herra Jumala kasvatti maasta esiin kaikenlaisia puita, jotka olivat kauniita katsella ja joiden hedelmät olivat hyviä syödä” (1. Moos. 2:9). Kauneus ja sen tuoma nautinto olivat arvokkaita itsessään. Nämä ovat edelleen läsnä kaikkialla maailmassa – vastasyntyneen lapsen maidon luputuksessa, koiran selkään sataneessa lumihiutaleessa ja poskien punassa ensitreffeillä. ”Kauneus pelastaa maailman”, sanoi venäläinen kirjailija Fjodor Dostojevski.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Godwin "Gody" Otieno
Tanssija putosi Jeesuksen syliin

Kenialainen ammattitanssija Godwin ”Gody” Otieno ahmi Euroopan taidemaailman mahdollisuuksia ja loisti suurilla lavoilla. Hän luopui loisteesta juuri kun nousukiito oli maukkaimmillaan. Jäljellä on Jeesus ja avoin tulevaisuus.

Opetukset

Herätys apostolien malliin

On kiehtovaa ja yllätyksellistä tutustua siihen millainen Jeesus oli. Tarkoitan hänen katsettaan, luonnettaan ja sen sellaista. Ne kertovat meille, millainen Jumala on. Uuden testamentin kertomukset Jeesuksen kohtaamisista ihmisten kanssa tutustuttavat meidät Jeesuksen persoonallisuuteen. ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän” (Joh.14:9).

Apologianurkka

Luomisen tuskaa

Harva luonnontieteen paradigma aiheuttaa kristittyjen parissa yhtä suurta kiistaa ja hämmennystä kuin evoluutio. Se jakaa uskovat vähintään kolmeen leiriin, jotka suhtautuvat tieteeseen ja Raamattuun eri tavoin.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.