Alister McGrath ja Leila Haaparanta Veritas Forumin vieraaksi – kevätkauden foorumit merkityksestä ja ihmeistä

Alister McGrath ja Leila Haaparanta
Veritas Forumin kevätkaudella puhutaan Tampereen yliopistossa merkityksen katoamisesta ja perustasta sekä Porin yliopistokeskuksessa ihmeiden mahdollisuudesta.

Tampereen yliopiston Veritas Forumissa 26.4. klo 18 lavalle astuu brittiläinen molekyylisen biofysiikan tohtori, pappi, tieteen- ja uskonnontutkimuksen emeritusprofessori Alister McGrath. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa tieteen kansantajuistajan, evoluutiobiologi Richard Dawkinsin käsityksiä arvostelevistaan kirjoistaan Dawkinsin jumala: Geenit, meemit ja elämän tarkoitus sekä Dawkinsin harhaluulo.

McGrath saa keskustelukumppanikseen filosofian emeritaprofessorin Leila Haaparannan, joka on erikoistunut nykyfilosofiaan, epistemologiaan, modernin logiikan historiaan ja metafilosofiaan. Haaparannan nimi on tuttu yliopisto-opiskelijoille jo 1986 ensimmäisen kerran julkaistusta perusteoksesta Johdatus tieteelliseen ajatteluun, jonka hän kirjoitti akateemikko Ilkka Niiniluodon kanssa.

Tampereella järjestettävän Veritas Forumin teemana on merkityksen katoaminen, perusta ja tärkeys. Psykologinen tutkimus viittaa siihen, että ihminen toimii paremmin, kun hän kokee, että elämällä on merkitys ja tarkoitus. Mutta onko millään perimmäistä, objektiivista merkitystä – perustuuko kaivattu kokemus puhtaasti ihmisen omaan itsemäärittelyyn? Voiko tiede antaa meille arvon ja merkityksen vai tarvitaanko jotain muutakin?

Filosofian professori Panu Raatikainen ja dosentti Vesa Palonen keskustelevat ihmeistä

Voiko ihmeitä tapahtua vai ovatko ne jo lähtökohtaisesti mahdottomia? Voiko ihmeitä tarkastella tieteen, historian tai ylipäänsä ajattelun keinoin, vai ovatko ne mahdollisinakin täysin ihmisen tutkimattomissa? Kysymysten äärelle Porin yliopistokeskukseen 20.2. klo 15 saapuvat Tampereen yliopiston filosofian professori Panu Raatikainen ja fysiikan dosentti Vesa Palonen Helsingin yliopistosta. Keskustelun moderoi Porin yliopistokeskuksen johtaja, tekniikan tohtori, Katariina Yrjönkoski.

Veritas Forumit Suomessa ovat osa OPKOn yliopistotyötä. Ne ovat akateemisia keskustelutilaisuuksia, joissa puhutaan elämän suurista kysymyksistä, kuten elämän tarkoituksesta, kärsimyksen ongelmasta, moraalin perustasta ja muista maailmankatsomuksellisista aiheista.

Kevätkauden foorumit Veritas Forumin kotisivuilla

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Suuria unelmia pienille ihmisille

Vuoden alussa kuntosalille ilmestyi uusia kasvoja. Monet heistä olivat luvanneet itselleen laittaa kroppansa kuntoon. Vähitellen joukko harveni. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, mutta on eri juttu jaksaa mennä sitkeästi niitä kohti.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema

Opetukset

Hengen ja tulen kaste

Olin leikkimässä kotitalomme pihalla Turussa, kun A-rapun kuudennessa kerroksessa asuvan Tepon isä tuli ulos. Hän katsoi meidän poikien auki repsottavia kengännauhoja, kumartui vuorotellen jokaisen kohdalle ja opetti solmimaan nyöreistä rusetin. Kun Johannes Kastajalta kysyttiin, oliko hän se odotettu Messias, hän vastasi, ettei olisi kelvollinen edes avaamaan Messiaan kengännauhoja.

Apologianurkka
Aleksi Markkanen

Vain yksi jumala vähemmän

Uusateistit huomauttavat mielellään, että kristityt ovat pitkälti samaa mieltä heidän kanssaan. He luettelevat pitkän rimpsun muinaisia ja nykyisiä jumalhahmoja, joihin mekään emme usko. Sitten he toteavat myhäilevään sävyyn, että kiistäessään

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.