Alister McGrath ja Leila Haaparanta Veritas Forumin vieraaksi – kevätkauden foorumit merkityksestä ja ihmeistä

Alister McGrath ja Leila Haaparanta
Veritas Forumin kevätkaudella puhutaan Tampereen yliopistossa merkityksen katoamisesta ja perustasta sekä Porin yliopistokeskuksessa ihmeiden mahdollisuudesta.

Tampereen yliopiston Veritas Forumissa 26.4. klo 18 lavalle astuu brittiläinen molekyylisen biofysiikan tohtori, pappi, tieteen- ja uskonnontutkimuksen emeritusprofessori Alister McGrath. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa tieteen kansantajuistajan, evoluutiobiologi Richard Dawkinsin käsityksiä arvostelevistaan kirjoistaan Dawkinsin jumala: Geenit, meemit ja elämän tarkoitus sekä Dawkinsin harhaluulo.

McGrath saa keskustelukumppanikseen filosofian emeritaprofessorin Leila Haaparannan, joka on erikoistunut nykyfilosofiaan, epistemologiaan, modernin logiikan historiaan ja metafilosofiaan. Haaparannan nimi on tuttu yliopisto-opiskelijoille jo 1986 ensimmäisen kerran julkaistusta perusteoksesta Johdatus tieteelliseen ajatteluun, jonka hän kirjoitti akateemikko Ilkka Niiniluodon kanssa.

Tampereella järjestettävän Veritas Forumin teemana on merkityksen katoaminen, perusta ja tärkeys. Psykologinen tutkimus viittaa siihen, että ihminen toimii paremmin, kun hän kokee, että elämällä on merkitys ja tarkoitus. Mutta onko millään perimmäistä, objektiivista merkitystä – perustuuko kaivattu kokemus puhtaasti ihmisen omaan itsemäärittelyyn? Voiko tiede antaa meille arvon ja merkityksen vai tarvitaanko jotain muutakin?

Filosofian professori Panu Raatikainen ja dosentti Vesa Palonen keskustelevat ihmeistä

Voiko ihmeitä tapahtua vai ovatko ne jo lähtökohtaisesti mahdottomia? Voiko ihmeitä tarkastella tieteen, historian tai ylipäänsä ajattelun keinoin, vai ovatko ne mahdollisinakin täysin ihmisen tutkimattomissa? Kysymysten äärelle Porin yliopistokeskukseen 20.2. klo 15 saapuvat Tampereen yliopiston filosofian professori Panu Raatikainen ja fysiikan dosentti Vesa Palonen Helsingin yliopistosta. Keskustelun moderoi Porin yliopistokeskuksen johtaja, tekniikan tohtori, Katariina Yrjönkoski.

Veritas Forumit Suomessa ovat osa OPKOn yliopistotyötä. Ne ovat akateemisia keskustelutilaisuuksia, joissa puhutaan elämän suurista kysymyksistä, kuten elämän tarkoituksesta, kärsimyksen ongelmasta, moraalin perustasta ja muista maailmankatsomuksellisista aiheista.

Kevätkauden foorumit Veritas Forumin kotisivuilla

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Herätyksen ikävä sulattaa sydämet yhteen

OPKO vietti iloisia 60-vuotisjuhliaan elokuun puolessa välissä Enä-Sepässä Vihdin Ojakkalassa. Nuorisojärjestön syntymäpäivistä tekivät ikimuistoisen pitkienkin matkojen takaa saapuneet ystävät neljästä sukupolvesta. Unkarilaisen sosiologin Karl Mannheimin mukaan jokaisella sukupolvella on omien ikätovereittensa kanssa jaettuja avainkokemuksia.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Polvirukoukset sytyttävät Lappeenrannassa

Soluasunnossa Skinnarilan kampuksella on ovi, jonka takana käydään maailman tärkeintä taistelua. Lappeenrannan uudella opiskelijatyöntekijällä Otto Oikarisella on huoneessaan rukousseinä, jonka eteen hän polvistuu pyytämään kaupunkiin opiskelijaherätystä.

Opetukset

Herätys apostolien malliin

On kiehtovaa ja yllätyksellistä tutustua siihen millainen Jeesus oli. Tarkoitan hänen katsettaan, luonnettaan ja sen sellaista. Ne kertovat meille, millainen Jumala on. Uuden testamentin kertomukset Jeesuksen kohtaamisista ihmisten kanssa tutustuttavat meidät Jeesuksen persoonallisuuteen. ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän” (Joh.14:9).

Apologianurkka

Kuka pelkää multiversumia?

Edellisessä numerossa kerroin, että kosmoksen perusrakenteissa on kymmeniä piirteitä, jotka vaikuttavat vahvasti olevan tarkan ja tietoisen hienosäädön tulosta. Sen enempää välttämättömyys kuin sattumakaan eivät tarjoa niille riittävää selitystä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.