Alister McGrath ja Leila Haaparanta Veritas Forumin vieraaksi – kevätkauden foorumit merkityksestä ja ihmeistä

Alister McGrath ja Leila Haaparanta
Veritas Forumin kevätkaudella puhutaan Tampereen yliopistossa merkityksen katoamisesta ja perustasta sekä Porin yliopistokeskuksessa ihmeiden mahdollisuudesta.

Tampereen yliopiston Veritas Forumissa 26.4. klo 18 lavalle astuu brittiläinen molekyylisen biofysiikan tohtori, pappi, tieteen- ja uskonnontutkimuksen emeritusprofessori Alister McGrath. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa tieteen kansantajuistajan, evoluutiobiologi Richard Dawkinsin käsityksiä arvostelevistaan kirjoistaan Dawkinsin jumala: Geenit, meemit ja elämän tarkoitus sekä Dawkinsin harhaluulo.

McGrath saa keskustelukumppanikseen filosofian emeritaprofessorin Leila Haaparannan, joka on erikoistunut nykyfilosofiaan, epistemologiaan, modernin logiikan historiaan ja metafilosofiaan. Haaparannan nimi on tuttu yliopisto-opiskelijoille jo 1986 ensimmäisen kerran julkaistusta perusteoksesta Johdatus tieteelliseen ajatteluun, jonka hän kirjoitti akateemikko Ilkka Niiniluodon kanssa.

Tampereella järjestettävän Veritas Forumin teemana on merkityksen katoaminen, perusta ja tärkeys. Psykologinen tutkimus viittaa siihen, että ihminen toimii paremmin, kun hän kokee, että elämällä on merkitys ja tarkoitus. Mutta onko millään perimmäistä, objektiivista merkitystä – perustuuko kaivattu kokemus puhtaasti ihmisen omaan itsemäärittelyyn? Voiko tiede antaa meille arvon ja merkityksen vai tarvitaanko jotain muutakin?

Filosofian professori Panu Raatikainen ja dosentti Vesa Palonen keskustelevat ihmeistä

Voiko ihmeitä tapahtua vai ovatko ne jo lähtökohtaisesti mahdottomia? Voiko ihmeitä tarkastella tieteen, historian tai ylipäänsä ajattelun keinoin, vai ovatko ne mahdollisinakin täysin ihmisen tutkimattomissa? Kysymysten äärelle Porin yliopistokeskukseen 20.2. klo 15 saapuvat Tampereen yliopiston filosofian professori Panu Raatikainen ja fysiikan dosentti Vesa Palonen Helsingin yliopistosta. Keskustelun moderoi Porin yliopistokeskuksen johtaja, tekniikan tohtori, Katariina Yrjönkoski.

Veritas Forumit Suomessa ovat osa OPKOn yliopistotyötä. Ne ovat akateemisia keskustelutilaisuuksia, joissa puhutaan elämän suurista kysymyksistä, kuten elämän tarkoituksesta, kärsimyksen ongelmasta, moraalin perustasta ja muista maailmankatsomuksellisista aiheista.

Kevätkauden foorumit Veritas Forumin kotisivuilla

Viimeisimmät uutiset:
Kuuntele Raamattupodia:

OPKOn 60-vuotisjuhlallisuudet

23.−26.3. Passiodraama-esitykset: Helsinki, Kirkkonummi

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 12−18

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Opkonkokoinen aukko

Hurraa! OPKO täyttää tänä vuonna pyöreät 60 vuotta. Juhlinta käynnistyy loppiaisviikonvaihteessa ja jatkuu läpi vuoden erilaisissa alueellisissa syntymäpäivätilaisuuksissa. Tervetuloa mukaan! Juhlien sankareita olemme me kaikki OPKOn jäsenet ja toiminnassa mukana olevat. Jokainen järjestö tai yhdistys koostuu ihmisistä, joita ilman ei olisi olemassa kuin kuoret. Nyt on meidän aikamme loistaa!

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Kuvassa Maria Magdalenaa näytellyt Päivi Toikka, taustalla kuorolaisia. Tämän jutun Passiodraama-kuvat ovat todennäköisesti vuodelta 1980. Kuva: Tytti Issakaisen arkisto
Tytti Issakainen teki Passiodraaman 21-vuotiaana

– Luin lehdestä Jesus Christ Superstar -musikaalista. Siitä lähti liikkeelle ajatus näytelmästä pääsiäisajan tapahtumista, kertoo entisen Ylioppilaslähetyksen aktiivi Tytti Issakainen.

Opetukset

Tulevaisuus ja toivo tänäänkin.

Tulevaisuus ja toivo, tänäänkin

Jeremian kirjan luvussa 29 Jumala lupaa tulevaisuuden ja toivon Häntä vastaan rikkoneelle kansalle. Tulevaisuus ja toivo on edelleen Jumalan puoleen kääntymisessä. Se avautuu meille Jeesuksen kautta.

Apologianurkka
alt=""

Oppi, tuo vanha neuvostoauto

Kun maailmaa luotiin, se tehtiin koostuvaksi erillisistä osasista, jotka sopivat yhteen. Meidän aikaansaannoksemme oli iskeä kiilaa osasten väliin tai toisaalta liudentaa kaikki erot osasten välillä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.