Raha ratkaisee

lompakko
Suomalaisista yli puolet kuuluu maailman rikkaimpaan kymmenykseen. Pelkästään auton omistaminen tekee ihmisestä globaalissa mittakaavassa rikkaan. Maailman ongelmat tuntuvat niin läkähdyttäviltä, että tekee mieli panna pää pensaaseen.

Kansainvälisen Food For the Hungry -järjestön mukaan joka päivä 24 000 ihmistä kuolee nälkään tai siihen liittyviin sairauksiin. Jokaisen tilaston takaa löytyy silti lähimmäinen ja Kristus, joka sanoo (Matt. 25:44): ”Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.”

Jos lifestyle-lehdet olisivat oikeassa, onnellisuus ja kohtalo olisi sidottu kuluttamiseen ja vaurauteen. Mistä löytyisi vastavoima tälle uskolle? Ainakin 800 raamatunpaikkaa antavat vastauksen. Jeesus opetti eniten Jumalan valtakunnasta ja toiseksi eniten rahasta.

Moralisointi ei tuo tähänkään apua, vaan elämänmyönteinen raamattuopetus talousasioista. Se on paljon enemmän kuin OPKOn, Punaisen Ristin tai oman seurakunnan lähetystyöntekijän tukeminen. Kyse on elämäntavasta. Kaiken, mitä omistat, olet saanut ilmaiseksi Luojaltasi. Etkä vain itseäsi varten vaan pitääksesi sen avulla huolta myös kaikesta muusta, mitä hän on luonut.

Halu antaa kumpuaa Golgatalta

Miltä täällä näyttäisi, jos kaikki kristityt tunnettaisiin itsensä likoon laittavina, hyvää tekevinä ja anteliaina ihmisinä? ”Lahjaksi olemme saaneet ja lahjaksi saamme antaa” (vrt. Matt. 10:10).

Hyvän tekeminen vaikuttaa paitsi häneen, jolle teemme hyvää, myös meihin itseemme.

 
Hyvää tekevä voi paremmin kuin piittaamaton, ja hän kokee elämänsä merkityksellisemmäksi. Silti antaminen tapahtuu harvoin automaattisesti. Sitä pitää suunnitella.

”Yksinkertainen elämäntapa on tyytyväisyyden serkku”, kirjoittaa arvostettu raamattuopettaja John Stott. Hänen mukaansa me olemme pyhiinvaeltajia. Tulimme maailmaan tyhjin käsin, ja tyhjin käsin me kerran täältä lähdemme. Yksinkertaisuus iloitsee Jumalan lahjoista. Se vihaa tuhlaamista ja ahneutta. Yksinkertaisuus vapauttaa sinut iloitsemaan Jumalasta ja palvelemaan häntä.

Antamisen lähtökohtana on Jumalan armo ja rakkaus. ”Kiitos Golgatasta!” on tämän opiskelijaliikkeen työllään ja anteliaisuudellaan rakentaneen sukupolven lempilauseita. Samasta paikasta saa alkunsa myös uuden koululais- ja opiskelijasukupolven halu lahjoittaa omastaan.
 
Teksti: Jussi Miettinen, OPKOn pääsihteeri
Artikkeli on pääkirjoitus Arkki-lehden numerosta 1/2016. Tilaa Arkki ilmaiseksi kotiin.

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

21.-23.4.23 Apologiaforum

Tapahtuman teemana on Särkyneen toivo. Viikonlopun aikana syvennytään käsittelemään kärsimyksen kohtaamiseen liittyviä kysymyksiä, jotka saattavat ajoittain elämässä jopa haastaa kristillisen uskon. Miksi maailmassa on kärsimystä? Kannattaako uskoa Jumalaan kärsimyksen keskellä? Lue lisää tapahtumasta Apologiaforum – Särkyneen toivo 

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Aiempia:
Teema
alt=""
Varovasti uuteen alkuun

Esirukoilijan kutsumus toi Maarit Munnen elämään kateissa olleen merkityksen ja yhteisön. Uskollinen uurastus päättyi loppuun palamiseen, jota seurasi kymmenen kivuliasta ja tylsää vuotta. Nyt raikas vesi virtaa taas.
Mitä oikein tapahtui?

Opetukset

alt=""

Lähettäjänä olemisen siunaus

Jumala haluaa, että kaikki saisivat mahdollisuuden kuulla Jeesuksesta. Tarvitsemme ihmisiä, jotka ovat sitoutuneet lähetyskäskyn täyttämiseen oman kutsumuksensa mukaisesti, kirjoittaa OPKOn pääsihteeri Jussi Miettinen.

Apologianurkka
alt=""

Tämän maailman ruhtinaan joulu

Kirjoitettu C. S. Lewisin Paholaisen kirjeopistoa mukaillen: Rakas Mali, Kirkkovuoden pikkujoulukausi on ohi. On vuodatettu epäreilun pomon kohtelua lyhtypylväälle. On konttorisiskojen kanssa itketty uraputken imemää nuoruutta ja menetettyä perhettä. On

Kolumnit

alt=""

Rukoillaan yhdessä

Raamattu kehottaa meitä tunnustamaan syntimme ja rukoilemaan toistemme puolesta, jotta parantuisimme (Jaak 5:16). Meitä ei siis ole kutsuttu ratkaisemaan ongelmiamme ja kantamaan taakkojamme yksin, vaan Jumala on luonut meidät yhteisöihin