Raha ratkaisee

lompakko
Suomalaisista yli puolet kuuluu maailman rikkaimpaan kymmenykseen. Pelkästään auton omistaminen tekee ihmisestä globaalissa mittakaavassa rikkaan. Maailman ongelmat tuntuvat niin läkähdyttäviltä, että tekee mieli panna pää pensaaseen.

Kansainvälisen Food For the Hungry -järjestön mukaan joka päivä 24 000 ihmistä kuolee nälkään tai siihen liittyviin sairauksiin. Jokaisen tilaston takaa löytyy silti lähimmäinen ja Kristus, joka sanoo (Matt. 25:44): ”Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.”

Jos lifestyle-lehdet olisivat oikeassa, onnellisuus ja kohtalo olisi sidottu kuluttamiseen ja vaurauteen. Mistä löytyisi vastavoima tälle uskolle? Ainakin 800 raamatunpaikkaa antavat vastauksen. Jeesus opetti eniten Jumalan valtakunnasta ja toiseksi eniten rahasta.

Moralisointi ei tuo tähänkään apua, vaan elämänmyönteinen raamattuopetus talousasioista. Se on paljon enemmän kuin OPKOn, Punaisen Ristin tai oman seurakunnan lähetystyöntekijän tukeminen. Kyse on elämäntavasta. Kaiken, mitä omistat, olet saanut ilmaiseksi Luojaltasi. Etkä vain itseäsi varten vaan pitääksesi sen avulla huolta myös kaikesta muusta, mitä hän on luonut.

Halu antaa kumpuaa Golgatalta

Miltä täällä näyttäisi, jos kaikki kristityt tunnettaisiin itsensä likoon laittavina, hyvää tekevinä ja anteliaina ihmisinä? ”Lahjaksi olemme saaneet ja lahjaksi saamme antaa” (vrt. Matt. 10:10).

Hyvän tekeminen vaikuttaa paitsi häneen, jolle teemme hyvää, myös meihin itseemme.

 
Hyvää tekevä voi paremmin kuin piittaamaton, ja hän kokee elämänsä merkityksellisemmäksi. Silti antaminen tapahtuu harvoin automaattisesti. Sitä pitää suunnitella.

”Yksinkertainen elämäntapa on tyytyväisyyden serkku”, kirjoittaa arvostettu raamattuopettaja John Stott. Hänen mukaansa me olemme pyhiinvaeltajia. Tulimme maailmaan tyhjin käsin, ja tyhjin käsin me kerran täältä lähdemme. Yksinkertaisuus iloitsee Jumalan lahjoista. Se vihaa tuhlaamista ja ahneutta. Yksinkertaisuus vapauttaa sinut iloitsemaan Jumalasta ja palvelemaan häntä.

Antamisen lähtökohtana on Jumalan armo ja rakkaus. ”Kiitos Golgatasta!” on tämän opiskelijaliikkeen työllään ja anteliaisuudellaan rakentaneen sukupolven lempilauseita. Samasta paikasta saa alkunsa myös uuden koululais- ja opiskelijasukupolven halu lahjoittaa omastaan.
 
Teksti: Jussi Miettinen, OPKOn pääsihteeri
Artikkeli on pääkirjoitus Arkki-lehden numerosta 1/2016. Tilaa Arkki ilmaiseksi kotiin.

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

Maanmuuttajat-koulutus jatkuu

Maanmuuttajat-johtamiskoulutuksen uusi vuosikurssi aloittaa tammikuussa 2024. Koulutus soveltuu hyvin myös työn ohessa käytäväksi. Lue lisää: maanmuuttajat.fi

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

alt=""
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Sankarin tekoja

Koripalloilija Lauri Markkasesta on tullut suomalaisten supersankari. Hänen sädekehänsä alkoi hohtaa entistä kirkkaampana, kun mies puki huhtikuussa ylleen armeijan harmaat puolustusvoimien urheilukoulussa Santahaminassa. Laurin kaltaisten superlahjakkuuksien kohdalla unohtuu helposti, että

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
alt=""
Chat(botti) auttaa lähetystyössä

Jeesus käski kylvää ilosanomaa. Jos tehtävä on syytä hoitaa tehokkaasti, uuden teknologian mahdollisuuksia ei pidä hukata, sanoo
datatieteen ammattilainen Elias Luoma.

Opetukset

alt=""

Rukoushaastattelussa raamattukouluttaja Eero Junkkaala

Mikä on kiinnostanut sinua viime aikoina Jeesuksen rukousopetuksissa? Minua on viime aikoina erityisesti kiinnostanut se, mitä Luukkaan evankeliumi kertoo Jeesuksen rukouselämästä. Muut evankelistat eivät kiinnitä tähän niin paljon huomiota, mutta

Apologianurkka
alt=""

Oppi, tuo vanha neuvostoauto

Kirjoitettu C. S. Lewisin Paholaisen kirjeopistoa mukaillen: Rakas Mali, Kun maailmaa luotiin, se tehtiin koostuvaksi erillisistä osasista, jotka sopivat yhteen. Meidän aikaansaannoksemme oli iskeä kiilaa osasten väliin tai toisaalta liudentaa

Kolumnit

Nasaretilaisen kriisinhallinnasta

Kuoleman voittajan arvonimen voisi ajatella viittaavan voimakkaaseen, hyvän puolella seisovaan taistelijaan. Entä jos Jeesuksen kansainvälinen kriisinhallinta ei tunnu oikeanlaiselta tai riittävältä?