Raha ratkaisee

lompakko
Suomalaisista yli puolet kuuluu maailman rikkaimpaan kymmenykseen. Pelkästään auton omistaminen tekee ihmisestä globaalissa mittakaavassa rikkaan. Maailman ongelmat tuntuvat niin läkähdyttäviltä, että tekee mieli panna pää pensaaseen.

Kansainvälisen Food For the Hungry -järjestön mukaan joka päivä 24 000 ihmistä kuolee nälkään tai siihen liittyviin sairauksiin. Jokaisen tilaston takaa löytyy silti lähimmäinen ja Kristus, joka sanoo (Matt. 25:44): ”Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.”

Jos lifestyle-lehdet olisivat oikeassa, onnellisuus ja kohtalo olisi sidottu kuluttamiseen ja vaurauteen. Mistä löytyisi vastavoima tälle uskolle? Ainakin 800 raamatunpaikkaa antavat vastauksen. Jeesus opetti eniten Jumalan valtakunnasta ja toiseksi eniten rahasta.

Moralisointi ei tuo tähänkään apua, vaan elämänmyönteinen raamattuopetus talousasioista. Se on paljon enemmän kuin OPKOn, Punaisen Ristin tai oman seurakunnan lähetystyöntekijän tukeminen. Kyse on elämäntavasta. Kaiken, mitä omistat, olet saanut ilmaiseksi Luojaltasi. Etkä vain itseäsi varten vaan pitääksesi sen avulla huolta myös kaikesta muusta, mitä hän on luonut.

Halu antaa kumpuaa Golgatalta

Miltä täällä näyttäisi, jos kaikki kristityt tunnettaisiin itsensä likoon laittavina, hyvää tekevinä ja anteliaina ihmisinä? ”Lahjaksi olemme saaneet ja lahjaksi saamme antaa” (vrt. Matt. 10:10).

Hyvän tekeminen vaikuttaa paitsi häneen, jolle teemme hyvää, myös meihin itseemme.

 
Hyvää tekevä voi paremmin kuin piittaamaton, ja hän kokee elämänsä merkityksellisemmäksi. Silti antaminen tapahtuu harvoin automaattisesti. Sitä pitää suunnitella.

”Yksinkertainen elämäntapa on tyytyväisyyden serkku”, kirjoittaa arvostettu raamattuopettaja John Stott. Hänen mukaansa me olemme pyhiinvaeltajia. Tulimme maailmaan tyhjin käsin, ja tyhjin käsin me kerran täältä lähdemme. Yksinkertaisuus iloitsee Jumalan lahjoista. Se vihaa tuhlaamista ja ahneutta. Yksinkertaisuus vapauttaa sinut iloitsemaan Jumalasta ja palvelemaan häntä.

Antamisen lähtökohtana on Jumalan armo ja rakkaus. ”Kiitos Golgatasta!” on tämän opiskelijaliikkeen työllään ja anteliaisuudellaan rakentaneen sukupolven lempilauseita. Samasta paikasta saa alkunsa myös uuden koululais- ja opiskelijasukupolven halu lahjoittaa omastaan.
 
Teksti: Jussi Miettinen, OPKOn pääsihteeri
Artikkeli on pääkirjoitus Arkki-lehden numerosta 1/2016. Tilaa Arkki ilmaiseksi kotiin.

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

27.-29.1.23 father & king - disciple

Disciple is a student conference (in Helsinki), family gathering and summit for a community of believers centered around Jesus. 

Early bird prices are valid until 30th of November 2022. 

Disciple conference is arranged by Petrus Församling and OPKO. 

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Aiempia:
Teema
alt=""
Uskon hyvä puolustaja tuntee kysymysten voiman

Totuus ei kasva eikä kutistu ihmisen mielen mukaan, mutta se tarvitsee puolestapuhujia. Jokainen kristitty voi kasvaa sellaiseksi, rohkaisee OPKOn apologi Aleksi Markkanen. Usein kaikki alkaa kysymyksistä.

Opetukset

alt=""

Evankeliumia jälkikristilliseen Suomeen

Millainen oli mielikuvien kristillinen Suomi? Melkein kaikki kuuluivat kirkkoon, kristinuskoa arvostettiin, kirkossa käytiin, pappi ja piispa olivat arvostetuimpien ammattien joukossa, kansa tunsi kristinuskon perusteet, virret olivat tuttuja, sunnuntaiaamu oli pyhitetty

Apologianurkka
alt=""

Harhatieto ja todellisuus

Elokuussa uutisoitiin ranskalaisesta tutkijasta, joka tviittasi teleskoopin tarkan kuvan Proxima Centauri-tähdestä. Tviitti keräsi toistakymmentä tuhatta tykkäystä. Kommenteissa ylistettiin tieteen voittokulkua. Sitten kuvan liikkeellelaittaja paljasti totuuden. Kyseessä oli vain punainen makkaraviipale

Kolumnit

alt=""

Kristinuskon vastaus länsimaiseen sekularisaatioon

Kristinuskon asema yhteiskunnassa on muuttunut koko historiansa ajan. Länsimainen kulttuuri rakentuu kristillisten arvojen ja ihmiskäsityksen pohjalle, mutta tämä on Suomessa ja Euroopassa laajalti unohdettu, kirjoittaa lääketieteen opiskelija Marko Varvikko.