Lukeminen avaa oven tunteisiin

ee-web
Missionuorten opetuslapseuskoulua käyvä OPKOn koululaistyön kasvatti Elisa Kari on juuri muuttanut Pariisista Varsovaan. Vaikka elämä on parhaillaan suurta seikkailua, hän tutustuu uusiin maailmoihin myös kirjoja lukemalla.

Miksi luet kirjoja?

Lukeminen on hauskaa ja rentouttavaa ja se kehittää keskittymiskykyä ja kärsivällisyyttä. Sosiaalinen media kehittää taitoja päinvastaiseen suuntaan. Kirjat ovat myös valtava osa historiaamme. Kirjat ovat mielestäni tarinankerronnan rikkain muoto. Vaikka sanat ovat yksinkertaisia, ne herättävät syviä tunteita. Olen myös rakastanut suomen kieltä ja sen monimutkaisuutta ja kauneutta lapsesta asti.

Miten kirjat ovat kehittäneet sinua?

Esseiden kirjoittaminen oli lukiossa mukavaa, sillä kirjojen kautta minuun oli tarttunut laaja sanavarasto. Kirjoja lukemalla olen oppinut erottamaan hyvän tekstin huonosta. Tästä on apua mediaa kahlatessa. Lukeminen on myös kehittänyt kykyäni keskittyä.

Luetko enemmän kauno- vai tietokirjallisuutta?

Enemmän kaunokirjallisuutta, mutta usein molempia samaan aikaan. Luen eri genrejä eri tarkoituksiin. Tietokirjallisuutta luen oppiakseni. Teen usein merkintöjä ja muistiinpanoja. Kaunokirjallisuutta luen rentoutuakseni ja annan itselleni vapauden vain nauttia. Tekstiä sisäistäessä oppiminen tapahtuu luonnostaan. Koska olen harrastanut luovaa kirjoittamista, arvioin romaaneja teknisestä näkökulmasta melkein huomaamatta.

Eniten luen fantasiakirjallisuutta ja klassikoita, joskus tieteiskirjallisuutta. Viime aikoina olen myös pitänyt paljon tositarinoista ja elämäkerroista.

Mitä luet tällä hetkellä?

Ursula K. Le Guinin Maameren velhoa. Se on fantasiakirja, jonka olen lukenut jo useita kertoja. Täällä ulkomailla siitä tulee kotoinen olo. Le Guin on yksi lempikirjailijoistani. Hänen genrensä on yleensä kevyt tieteiskirjallisuus. Rakastan hänen tapaansa luoda uskottavia hahmoja.

Mitä kirjoja suosittelisit kesälukemiseksi?

J.K. Rowlingin Harry Potter -sarjan yksinkertaista ja maanläheistä tyyliä on ilo lukea. Hän rakentaa ja kehittää hahmojaan ainutlaatuisella taidolla. Toinen erityisen hyvin kirjoitettu sarja on ainakin J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta. Tolkienin tyyli on hidastempoinen, mutta en voi kuin ihailla hänen omistautuneisuuttaan Keskimaalle. Hän on luonut sen taitavasti ja rakkaudella.

Danielle Miettinen
Kirjoitus on julkaistu Arkki-lehden 2/2019 Kesäkuntoon-sarjassa, jossa esiteltiin erilaisia harrastuksia. Tilaa Arkki-ilmaiseksi.

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

Ajattelun Akatemia ja Rukouskoulu alkaa – myös Maanmuuttajat jatkuu

OPKO ja Perheniemen opisto aloittavat uusia koulutuksia. Tammikuussa alkavat Ajattelun akatemia- ja Syvemmälle rukoukseen -monimuotokoulutukset. Myös Maanmuuttajat-johtamiskoulu jatkaa kolmannella vuosikurssilla.

Koulutukset soveltuvat hyvin myös työn ohessa käytäväksi.

Lisätietoja Ajattelun akatemiasta
Lisätietoja Rukouskoulusta
Lisätietoja Maanmuuttajista

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Tohu wa-bohu

Peto on irti! Haluaisin panna pään pensaaseen kuin strutsi ja olla ajattelematta. Ukrainaa, Pyhää maata, Venäjän ydinaseita, kristittyjen vainoa, ilmastonmuutosta, jengiväkivaltaa ja kristinuskon luhistumista länsimaissa. Tämän päivän nuorten maailma on kaoottinen.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Olli Lehmosen kuva.
Perhe on paras

Perhe on turvan, kasvun ja hauskanpidon paikka. Perheiden aikuisten on rakastettava niin, että välillä sattuu. Johtava koululais- ja nuorisotyöntekijä Olli Lehmonen ei olisi ikinä itse keksinyt itselleen tällaista kutsumusta.

Opetukset

Jeesus ja minä – vai Jeesus ja me?

Jokaisella lienee kokemuksia perheestä. Biologinen perhe tulee mieleen ensin, mutta mikä on hengellisen perheen merkitys kristitylle? Miksi laumasuhde Jeesukseen on parempi kuin pelkkä yksilön suhde?

Apologianurkka
alt=""

Oppi, tuo vanha neuvostoauto

Kun maailmaa luotiin, se tehtiin koostuvaksi erillisistä osasista, jotka sopivat yhteen. Meidän aikaansaannoksemme oli iskeä kiilaa osasten väliin tai toisaalta liudentaa kaikki erot osasten välillä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.