Solu – Jeesuksen mallin mukainen kasvuryhmä

articulated-male-818202
Jeesus jätti seuraajilleen suuren tehtävän: tehdä kaikki kansat hänen opetuslapsikseen. Hänen kouluttamansa opetuslapset olivat niin tehokkaita, että muutaman vuosikymmenen jälkeen seurakuntia oli syntynyt jo kaikkialle Rooman valtakuntaan. Voisimmeko me oppia Jeesuksen menetelmistä jotain?

Jeesus ei suosinut personal trainer -ohjelmia vaan uskoi yhteisön voimaan. Toisaalta hän keskittyi vain 12 mieheen. Miksi meillä usko on yksilösuoritus?

Entä ovatko meidän työntekijämme niin paljon Jeesusta tehokkaampia, että he pystyvät kasvattamaan opetuslapsia kymmenien nuorten kokoontumisissa kerran viikossa?

Jeesukselle kerran viikossa -tapaamiset eivät riittäneet. Hän otti opetuslapset mukaan elämäänsä 24/7 ja kehotti: oppikaa minusta. Arjen elämän keskellä opetuslapset näkivät aidon Jeesuksen ilman kulisseja. Siellä hekin saivat esittää aidot kysymyksensä. Suuri osa Jeesuksen opetuksesta kumpusikin todellisista elämäntilanteista.

Kaiken keskellä Jeesus opetti seuraajiaan tuntemaan Isän. Opetuslapset pääsivät laittamaan oppimansa käytäntöön lähetysmatkoilla, joille Jeesus lähetti heidät. He oppivat toimimaan Jeesuksen antamassa Pyhän Hengen voimassa ihmisten vapauttamiseksi sairauksista ja riivaajista.

Solussa kasvetaan kolmeen suuntaan

Solu perustuu yllä kuvattuun Jeesuksen osoittamaan malliin. Solussa kaksi tai useampi Jeesukseen uskova sitoutuu toisiinsa jakaakseen elämää (sisään), tutustuakseen Jumalaan (ylös) sekä etsiäkseen keinoja kertoa Jumalan valtakunnasta sanoin tai teoin (ulos).

Solu on raamattu- ja rukouspiiri, palvelu- ja evankeliointiryhmä sekä lähetyspiiri yhdessä paketissa.

 
Rakenteita tärkeämpää ovat solun ihmissuhteet ja yhteys elävään Jumalaan. Samaan soluun sopii niin etsijöitä, uskossaan nuoria kuin jo pitkään Jeesuksen tunteneita. Näin vanhemmat uskovat pääsevät tukemaan nuorempia ja saavat samalla rohkaisua omaan uskoonsa.

Solulaiset kokevat, että uskosta tulee solun myötä käytännöllisempää ja uskovien välisistä ihmissuhteista syvempiä. Esimerkiksi erityisten toimintasolukertojen kautta pääsee todistamaan uskosta muille vaikkapa diakoniatyössä tai illanvietoissa ei-uskovien kavereiden kanssa. Aito, rakkaudellinen yhteys puhuttelee ei-uskovia ja avaa ovia uskovien yhteyteen.
 
Teksti: Johanna Sandberg
Artikkeli on julkaistu alun perin Arkki-lehden numerossa 3/2012. Tilaa Arkki ilmaiseksi kotiin.

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

21.-23.4.23 Apologiaforum

Tapahtuman teemana on Särkyneen toivo. Viikonlopun aikana syvennytään käsittelemään kärsimyksen kohtaamiseen liittyviä kysymyksiä, jotka saattavat ajoittain elämässä jopa haastaa kristillisen uskon. Miksi maailmassa on kärsimystä? Kannattaako uskoa Jumalaan kärsimyksen keskellä? Lue lisää tapahtumasta Apologiaforum – Särkyneen toivo 

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Aiempia:
Teema
alt=""
Varovasti uuteen alkuun

Esirukoilijan kutsumus toi Maarit Munnen elämään kateissa olleen merkityksen ja yhteisön. Uskollinen uurastus päättyi loppuun palamiseen, jota seurasi kymmenen kivuliasta ja tylsää vuotta. Nyt raikas vesi virtaa taas.
Mitä oikein tapahtui?

Opetukset

alt=""

Lähettäjänä olemisen siunaus

Jumala haluaa, että kaikki saisivat mahdollisuuden kuulla Jeesuksesta. Tarvitsemme ihmisiä, jotka ovat sitoutuneet lähetyskäskyn täyttämiseen oman kutsumuksensa mukaisesti, kirjoittaa OPKOn pääsihteeri Jussi Miettinen.

Apologianurkka
alt=""

Tämän maailman ruhtinaan joulu

Kirjoitettu C. S. Lewisin Paholaisen kirjeopistoa mukaillen: Rakas Mali, Kirkkovuoden pikkujoulukausi on ohi. On vuodatettu epäreilun pomon kohtelua lyhtypylväälle. On konttorisiskojen kanssa itketty uraputken imemää nuoruutta ja menetettyä perhettä. On

Kolumnit

alt=""

Rukoillaan yhdessä

Raamattu kehottaa meitä tunnustamaan syntimme ja rukoilemaan toistemme puolesta, jotta parantuisimme (Jaak 5:16). Meitä ei siis ole kutsuttu ratkaisemaan ongelmiamme ja kantamaan taakkojamme yksin, vaan Jumala on luonut meidät yhteisöihin