Arkin pääkirjoitus: Koska herätys tulee

Tiesitkö, että OPKOn koululaisten ja nuorten parissa on käynnissä rukousherätys? Vuoden vaihtuessa yli 40 suomalaista nuorta osallistui Saksassa pidettyyn Revive-konferenssiin. Monet Euroopan eri maista tulleet osallistujat ihmettelivät suomalaisten nuorten palavaa rukouselämää. Joku jopa sanoi, että jos Euroopassa joskus puhkeaa herätys, niin he eivät ihmettelisi, jos se alkaisi juuri Suomesta. Minultakin kansainväliset työtoverini ovat innostuneina kysyneet, mitä Suomessa oikein tapahtuu.

Rukousherätyksen rinnalla nuoret etsivät innokkaasti armolahjoja ja pyytävät niitä Jumalalta seurakunnan rakennukseksi. Nuoret myös rukoilevat vielä uskosta osattomien ystäviensä puolesta ja valmistelevat tapahtumia ja leirejä rukoillen. Mitä tämä kaikki oikein enteilee?

Kirkkohistoria ei tunne yhtään herätystä, johon ei liittyisi rukousta. Suomi ei tee tässä poikkeusta. Esimerkiksi herännäisyyden syntyvaiheisiin liittyi rukous kielilläpuhumisineen. Evankelisen herätysliikkeen perustaja Fredrik Gabriel Hedberg oli pitkään kirkkoherrana Kemiönsaarella. Kirkon vieressä kohoaa mäki, jonka laella oli hänen rukouspaikkansa. Sinne hän nousi, satoi tai paistoi. Hedbergin kautta evankelinen herätys levisi lähes kaikkialle Suomeen. Myös OPKOn syntyvaiheisiin liittyy vahva rukousinnostus. Polvilleen painuen rukoiltiin yliopistojen ja muiden oppilaitosten puolesta. Myöhemmin tästä herätyksestä syntyi muun muassa kolme lähetysjärjestöä, joiden kautta evankeliumi kanavoitui kaikkialle maailmaan. Siellä missä on rukousherätystä voi tapahtua suuria ja odottamattomia asioita.

Maamme kaipaa kipeästi herätystä ja suunnan muutosta, jotka vain Jumala voi saada aikaan. Yhteiskuntamme ja kirkon maallistuminen kiihtyy, ja monia tämä muutos pelottaa. Me voimme muun muassa kannanotoillamme ja vaaleissa äänestämällä vaikuttaa asioiden kulkuun. Tehokkain paikka vaikuttaa voi sittenkin olla oma rukouskammio. Uskonpuhdistaja Martti Luther sanoi, että seurakunta marssii parhaiten polvillaan. Nyt tälle marssille olisi tilausta.
Herätyksen tavoittelu ei kuitenkaan saa korvata haluamme elää Jumalan tahdon mukaista elämää. Yksi armolahjoista, jota seurakunnissamme kipeästi tarvitaan, on henkien erottamisen lahja. Siinä tärkein väline on Jumalan sana ja siitä nousevat periaatteet. Myös kaikkea hengellistä toimintaa, kuten rukousta ja karismaattisuutta, tulee arvioida sanan valossa. Tämän vuoksi Raamatun opettamisen ja rukouksen tulisi kulkea aina tukevasti rinnakkain. Ei ole olemassa vain rukouksen ihmisiä tai vain raamattuihmisiä. Kristityn tulee aina olla molempia.

Jussi Miettinen
OPKOn pääsihteeri

Kirjoitus on julkaistu Arkin numerossa 1/2023. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

15.−19.4. Unlocking Life, Helsinki Mission Week

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 12−18

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Suuria unelmia pienille ihmisille

Vuoden alussa kuntosalille ilmestyi uusia kasvoja. Monet heistä olivat luvanneet itselleen laittaa kroppansa kuntoon. Vähitellen joukko harveni. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, mutta on eri juttu jaksaa mennä sitkeästi niitä kohti.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema

Opetukset

Hengen ja tulen kaste

Olin leikkimässä kotitalomme pihalla Turussa, kun A-rapun kuudennessa kerroksessa asuvan Tepon isä tuli ulos. Hän katsoi meidän poikien auki repsottavia kengännauhoja, kumartui vuorotellen jokaisen kohdalle ja opetti solmimaan nyöreistä rusetin. Kun Johannes Kastajalta kysyttiin, oliko hän se odotettu Messias, hän vastasi, ettei olisi kelvollinen edes avaamaan Messiaan kengännauhoja.

Apologianurkka
Aleksi Markkanen

Vain yksi jumala vähemmän

Uusateistit huomauttavat mielellään, että kristityt ovat pitkälti samaa mieltä heidän kanssaan. He luettelevat pitkän rimpsun muinaisia ja nykyisiä jumalhahmoja, joihin mekään emme usko. Sitten he toteavat myhäilevään sävyyn, että kiistäessään

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.