Arkin pääkirjoitus: Koska herätys tulee

Tiesitkö, että OPKOn koululaisten ja nuorten parissa on käynnissä rukousherätys? Vuoden vaihtuessa yli 40 suomalaista nuorta osallistui Saksassa pidettyyn Revive-konferenssiin. Monet Euroopan eri maista tulleet osallistujat ihmettelivät suomalaisten nuorten palavaa rukouselämää. Joku jopa sanoi, että jos Euroopassa joskus puhkeaa herätys, niin he eivät ihmettelisi, jos se alkaisi juuri Suomesta. Minultakin kansainväliset työtoverini ovat innostuneina kysyneet, mitä Suomessa oikein tapahtuu.

Rukousherätyksen rinnalla nuoret etsivät innokkaasti armolahjoja ja pyytävät niitä Jumalalta seurakunnan rakennukseksi. Nuoret myös rukoilevat vielä uskosta osattomien ystäviensä puolesta ja valmistelevat tapahtumia ja leirejä rukoillen. Mitä tämä kaikki oikein enteilee?

Kirkkohistoria ei tunne yhtään herätystä, johon ei liittyisi rukousta. Suomi ei tee tässä poikkeusta. Esimerkiksi herännäisyyden syntyvaiheisiin liittyi rukous kielilläpuhumisineen. Evankelisen herätysliikkeen perustaja Fredrik Gabriel Hedberg oli pitkään kirkkoherrana Kemiönsaarella. Kirkon vieressä kohoaa mäki, jonka laella oli hänen rukouspaikkansa. Sinne hän nousi, satoi tai paistoi. Hedbergin kautta evankelinen herätys levisi lähes kaikkialle Suomeen. Myös OPKOn syntyvaiheisiin liittyy vahva rukousinnostus. Polvilleen painuen rukoiltiin yliopistojen ja muiden oppilaitosten puolesta. Myöhemmin tästä herätyksestä syntyi muun muassa kolme lähetysjärjestöä, joiden kautta evankeliumi kanavoitui kaikkialle maailmaan. Siellä missä on rukousherätystä voi tapahtua suuria ja odottamattomia asioita.

Maamme kaipaa kipeästi herätystä ja suunnan muutosta, jotka vain Jumala voi saada aikaan. Yhteiskuntamme ja kirkon maallistuminen kiihtyy, ja monia tämä muutos pelottaa. Me voimme muun muassa kannanotoillamme ja vaaleissa äänestämällä vaikuttaa asioiden kulkuun. Tehokkain paikka vaikuttaa voi sittenkin olla oma rukouskammio. Uskonpuhdistaja Martti Luther sanoi, että seurakunta marssii parhaiten polvillaan. Nyt tälle marssille olisi tilausta.
Herätyksen tavoittelu ei kuitenkaan saa korvata haluamme elää Jumalan tahdon mukaista elämää. Yksi armolahjoista, jota seurakunnissamme kipeästi tarvitaan, on henkien erottamisen lahja. Siinä tärkein väline on Jumalan sana ja siitä nousevat periaatteet. Myös kaikkea hengellistä toimintaa, kuten rukousta ja karismaattisuutta, tulee arvioida sanan valossa. Tämän vuoksi Raamatun opettamisen ja rukouksen tulisi kulkea aina tukevasti rinnakkain. Ei ole olemassa vain rukouksen ihmisiä tai vain raamattuihmisiä. Kristityn tulee aina olla molempia.

Jussi Miettinen
OPKOn pääsihteeri

Kirjoitus on julkaistu Arkin numerossa 1/2023. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

OPKOn 60-vuotisjuhlallisuudet

23.−26.3. Passiodraama-esitykset: Helsinki, Kirkkonummi

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 12−18

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Opkonkokoinen aukko

Hurraa! OPKO täyttää tänä vuonna pyöreät 60 vuotta. Juhlinta käynnistyy loppiaisviikonvaihteessa ja jatkuu läpi vuoden erilaisissa alueellisissa syntymäpäivätilaisuuksissa. Tervetuloa mukaan! Juhlien sankareita olemme me kaikki OPKOn jäsenet ja toiminnassa mukana olevat. Jokainen järjestö tai yhdistys koostuu ihmisistä, joita ilman ei olisi olemassa kuin kuoret. Nyt on meidän aikamme loistaa!

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Kuvassa Maria Magdalenaa näytellyt Päivi Toikka, taustalla kuorolaisia. Tämän jutun Passiodraama-kuvat ovat todennäköisesti vuodelta 1980. Kuva: Tytti Issakaisen arkisto
Tytti Issakainen teki Passiodraaman 21-vuotiaana

– Luin lehdestä Jesus Christ Superstar -musikaalista. Siitä lähti liikkeelle ajatus näytelmästä pääsiäisajan tapahtumista, kertoo entisen Ylioppilaslähetyksen aktiivi Tytti Issakainen.

Opetukset

Tulevaisuus ja toivo tänäänkin.

Tulevaisuus ja toivo, tänäänkin

Jeremian kirjan luvussa 29 Jumala lupaa tulevaisuuden ja toivon Häntä vastaan rikkoneelle kansalle. Tulevaisuus ja toivo on edelleen Jumalan puoleen kääntymisessä. Se avautuu meille Jeesuksen kautta.

Apologianurkka
alt=""

Oppi, tuo vanha neuvostoauto

Kun maailmaa luotiin, se tehtiin koostuvaksi erillisistä osasista, jotka sopivat yhteen. Meidän aikaansaannoksemme oli iskeä kiilaa osasten väliin tai toisaalta liudentaa kaikki erot osasten välillä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.