Arkin pääkirjoitus: Maa voi muuttua

jussi_web

”Jokaisen hengellisen liikkeen elinvoimaisuus mitataan sen kyvyssä kasvattaa uusia vastuunkantajia.” Nuo evankelista Kalevi Lehtisen viisaat sanat eivät ole jättäneet rauhaan. Ne nousevat usein mieleeni, kun OPKOssa tai sisarjärjestöissämme etsitään työntekijöitä tai vapaaehtoisvastuunkantajia. Verkot joudutaan monesti levittämään laajalle, jotta oikeat ihmiset löytyvät, jos löytyvät silloinkaan. Ykkösketjun kohdalla tilanne on erityisen vaikea. 1960 ja -70-luvuilla herätyksen kokeneiden konkareiden eläköityessä ei farmiliigasta tahdo löytyä innokkaita, taitavia ja kutsumustietoisia johtajia väistyvien tilalle. Mikä on mennyt vikaan?

Johtajavaje ei ole vain viidesläisten herätysliikejärjestöjen ongelma. Se on kansainvälinen haaste. Yhdysvaltalainen johtamiskouluttaja, pastori ja entinen lakimies Carey Nieuwhof teetti aiheesta tutkimuksen, johon osallistui 1400 kasvavaa seurakuntaa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että johtajien kehittäminen oli seurakuntien suurin ongelma. Nieuwhofin mukaan jokainen hengellinen liike ja seurakunta tarvitsee kahdenlaisia vastuunkantajia: niitä, jotka luovat muutosta ja innostavat toiset seuraamaan, ja niitä, jotka mieluimmin toteuttavat ja kehittävät toisten heille antamia tehtäviä. Jos emme panosta vastuunkantajien koulutukseen, emme löydä heitä, joilla on lahjat ja sisäinen kutsu johtaa. Tämän lehden sivulla neljä Nieuwhof kertoo, miten voi tunnistaa potentiaalisen johtajan.

Vuoden 2021 ensimmäisen Arkki-lehden teema on johtajuus. Usein ajattelemme, että johtaminen kuuluu harvoille ja valituille. Tämä ei pidä paikkaansa. Raamattupiirin vetäjä, lapsiperheen arkea pyörittävät vanhemmat, nappulaliigassa toimivan pihajoukkueen kapteeni, nuorisotyöntekijä, pienen yrityksen johtaja ja kuntavaltuutettu toimivat kaikki johtamistehtävässä. Kaikissa näissä tehtävissä kysytään taitoa ja luonnetta. Johtaminen ei ole helppoa, mutta siinä voi kasvaa ja kehittyä.

OPKO on kristillinen nuorisoliike, jonka yksi keskeinen tehtävä on kasvattaa ja varustaa uusia vastuunkantajia ja johtajia. Eikä millaisia vastuunkantajia tahansa, vaan asiansa osaavia, kutsumustietoisia ihmisiä, joilla on selkeä kristillinen ihmiskuva.

Haluamme OPKOssa rakentaa parempaa huomista entistä määrätietoisemmin. Siksi aloitamme yhteistyössä Perheniemen evankelisen opiston ja Lähetysyhdistys Kylväjän kanssa uudenlaisen kutsumuspohjaisen johtamiskoulutuksen. Se kantaa nimeä ”Maanmuuttajat – johtamiskoulu”. Voit lukea siitä lisää tästä lehdestä. Tahdomme osaltamme varustaa etenkin opiskelijoita ja nuoria aikuisia toimimaan oman kutsumuksensa mukaan kristittyinä vaikuttajina ja johtajina, jotta maallamme olisi – virren 504 sanoin – ”kaivattu huomen.”

Tule mukaan maanmuuttotalkoihin!

Jussi Miettinen
OPKOn pääsihteeri

Kirjoitus on julkaistu Arkki-lehden numerossa 1/2021.

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

Veritas Forumit: 

Pe 26.4. Tampere: Alister McGrath, Leila Haaparanta
Ke 8.5. Jyväskylä: Vishal Mangalwadi, Laura Stark
Pe 10.5. Helsinki: Vishal Mangalwadi, Eva Biaudet
Lue lisää Veritas Forumeista

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 12−18

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Suuria unelmia pienille ihmisille

Vuoden alussa kuntosalille ilmestyi uusia kasvoja. Monet heistä olivat luvanneet itselleen laittaa kroppansa kuntoon. Vähitellen joukko harveni. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, mutta on eri juttu jaksaa mennä sitkeästi niitä kohti.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema

Opetukset

Hengen ja tulen kaste

Olin leikkimässä kotitalomme pihalla Turussa, kun A-rapun kuudennessa kerroksessa asuvan Tepon isä tuli ulos. Hän katsoi meidän poikien auki repsottavia kengännauhoja, kumartui vuorotellen jokaisen kohdalle ja opetti solmimaan nyöreistä rusetin. Kun Johannes Kastajalta kysyttiin, oliko hän se odotettu Messias, hän vastasi, ettei olisi kelvollinen edes avaamaan Messiaan kengännauhoja.

Apologianurkka
Aleksi Markkanen

Vain yksi jumala vähemmän

Uusateistit huomauttavat mielellään, että kristityt ovat pitkälti samaa mieltä heidän kanssaan. He luettelevat pitkän rimpsun muinaisia ja nykyisiä jumalhahmoja, joihin mekään emme usko. Sitten he toteavat myhäilevään sävyyn, että kiistäessään

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.