Chat(botti) auttaa lähetystyössä

alt=""
Jeesus käski kylvää ilosanomaa. Jos tehtävä on syytä hoitaa tehokkaasti, uuden teknologian mahdollisuuksia ei pidä hukata, sanoo datatieteen ammattilainen Elias Luoma.

Elämme dynaamisia aikoja. Maailmalla monen tekoälyekspertin on vaikea löytää aikaa syömiseen ja nukkumiseen, sillä juuri nyt otetaan tekoälymarkkinoilla superloikkia. Eri toimialoille tulee sadoittain tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia, ja isot tekijät julkaisevat vuosien työn tuloksiaan.

Helsingin Sanomien otsikossa varoiteltiin huhtikuussa, että suomalaisyritykset nukkuvat tekoälyn ohi. Tamperelainen datatieteen ammattilainen Elias Luoma ei nuku, ja hän on otsikon kanssa samaa mieltä. Aikaa ja mahdollisuuksia valuu hukkaan.

Elias kehittää työkseen ohjelmistoja ja digitaalista markkinointia. Vinhan kehittelyn tuloksiin kuuluvat muun muassa AI-opettajat, jotka opettavat kehittämään ohjelmistoja ja digitaalista markkinointia.

Tekoälyn mahdollisuuksia on nykyisin triljoona kertaa enemmän kuin taitoa käyttää sitä. Eliaksen johtama yritys kehittää asiakkailleen räätälöityjä koulutussisältöjä, joiden avulla hampaat voi lyödä nopeasti kiinni siihen, mitä yritys tavoittelee.

Yliopistot jäivät jälkeen

Ajatus datakoulutuksesta luentosalissa, jossa yksi ihminen puhuu edestä kaikille samoja sisältöjä, huvittaa Eliasta.

– Sellaisen koulutuksen aika on ohi.

Luennoinnin sijaan hän kehittää tekoälyopettajia, jolta voi kysyä apua parhaillaan työn alla olevaan asiaan. Esimerkiksi näin: ”Haluan ohjelmoida verkkokaupan maksuhallintajärjestelmän Ruby-ohjelmointikielellä. Näytä, miten se tehdään.”

– Tekoälyopettaja näyttää, mutta se myös tekee työn. Ja jos asiakas tarvitsee lisätietoja, Ai-ope löytää materiaalipankistamme juuri sopivan videon.

Kun Elias viisi vuotta sitten innostui datatieteestä, koneoppimisesta, virtuaalisesta todellisuudesta ja jatketusta todellisuudesta, hän oli ollut jo pitkään töissä it-alalla. Alan johtavat kehittäjät toimivat yritysmaailmassa, eivät niinkään akateemisessa maailmassa, vaikka yhteistyötäkin tehdään.

Elias luettelee rimpsun nimiä Piilaaksosta: Open AI, Microsoft, Google, Elon Musk, Reid Hoffman ja Sam Altman. Yksi yliopistokin pääsee mukaan luetteloon, nimittäin Stanford, ja sekin on Piilaaksosta.

alt=""

Tekoälyn kanssa puuhatessa pitää ymmärtää, että ne tekevät virheitä, Elias Luoma muistuttaa.

Itsenäinen botti tulossa

Viime kuukausien kehitystahti alalla on ollut ”pöyristyttävää”.

– Vatsa menee sekaisin monella, kun sitä seuraa.

Neljä vuotta sitten Elias esitteli Tampereen yliopistossa visioita kehitteillä olevasta AI-oposta.

– Se oli silloin pelkkää puhetta ja uskomuksia. Nyt meillä on se, opo-botti, jonka kanssa voi jutella.

Tällä hetkellä kehitteillä on internetiin yhdistetty autonominen botti, joka pystyy arvioimaan suoritustaan ja oppii virheistään. Mitä sellainen botti voi tehdä?

– Yrityksessä se voi vaikka löytää itsenäisesti paremman tavan johtaa liiketoimintaa. Tai jos tavoitteena on saada someseuraajia, se lukee aihepiiristä uutisia, kirjoittaa niistä päivityksiä ja julkaisee ne. Se osaa hallinnoida tilejä somessa, lähettää ja lukee postia ja analysoida palautetta.

Myös pelottelijoille, pelkääjille ja scifi-trilleristeille tekoäly on tehokas maailma. Pelkääkö Elias koskaan, että ihmisten käsistä karkaa joku monsteri, joka tuhoaa maailman?

– En, tällä hetkellä. Elon Musk on kyllä pelotellut tekoälyn tehokkuudella, mutta nyt kun osaan paremmin arvioida niitäkin puheita, ei pelota enää.

Tietenkin on tärkeää, Elias sanoo, että kehittyneen tekoälysuunnittelun turvallisuusprotokollat saadaan kuntoon. Kehityksen kova tahti on tehnyt tästä haasteellista.

– Monet kehittäjät, kuten OpenAi, ottavat asian vakavasti. Puheena on parhaillaan kuuden kuukauden kehitystyössä pidettävä tauko, jotta markkinoille ei pääsisi liian tehokkaita tekoälymalleja.

Tekoäly jää kakkoseksi

Mitä Elias Luoma sanoo niille, jotka pelkäävät tekniikan uhkia, esimerkiksi uusien ase- ja valvontajärjestelmien kehittelyä diktatuureissa?

– Jumalalla on koko maailmanhistoria hallussaan. Ei sitä mikään AI hallitse. Jos Ilmestyskirjan sodissa on mukana tekoälyteknologiaa, ongelma ei ole järjestelmän tehokkuudessa, vaan ihmisen syntiin langenneessa luonnossa. Jeesus voi tuoda pelastuksen, jossa ihmisen sydän muuttuu, ja Jumalan kanssa voi voittaa tällaisen pelon.

Jos Eliasta joku huolettaa, niin se, että uuden teknologian tuoma epäreilu kilpailuetu pudottaa monia yrityksiä markkinoilta ja teknologiaa tehokkaasti hyödyntävistä yrityksistä katoaa työpaikkoja.

– Tämähän ei ole mitään uutta. Tutkimusten perusteella ennustettiin jo viisi vuotta sitten, että maailmasta katoaa satoja miljoonia työpaikkoja. Tämä realisoituu koko ajan.

Elias uskoo, että ihminen kyllä sopeutuu, vaikka automatiikka, ohjelmistorobotit ja tavalliset robotit tekevät tulevaisuudessa ison osan ties kenen töistä.

– Emme ole vielä olleet tilanteessa, jossa kaikki työt olisi tehty. Kyllä työtä riittää, kun vain on halukkuutta kouluttautua uusiin tehtäviin.

Vakuutuskäsittelijöistä on jäljellä yksi kymmenestä, ja jonnekin ne yhdeksän ovat työllistyneet.

Opiskelijabotti elämäntarkoitukseen

Elias on auttanut myös kristillisiä järjestöjä käyttämään tekoälyä ja avannut sen mahdollisuuksia esimerkiksi Maanmuuttajat-johtamiskoulussa.

Voiko tekoäly tehdä myös evankelistan ja lähetystyöntekijän hommat ja täyttää lähetyskäskyn?

– Ei, mutta se voi olla hyvänä apuna esimerkiksi tekstintuotannossa, kannatuksen keräämisessä ja stoorien kertomisessa.

Tekoälyn avulla työn kannattajille saadaan entistä laadukkaammin ja nopeammin viesti siitä, mitä heidän tuellaan saadaan aikaan. Tekoäly voi suunnitella kampanjoita sekä varioida sisältöjä erilaisille alustoille ja medioihin.

– Tämän voi yhdistää digitaalisen markkinoinnin kanaviin. Älypuhelimella ihmiset voi tavoittaa melko pienellä budjetilla.

Chatbotteja voi puolestaan käyttää vastaamaan kysymyksiin eri teologisten tulkintaperinteiden tai ajattelijoiden tarjoamista näkökulmista. Oman botin voi ohjelmoida ottamaan huomioon sekulaarin virolaisen yliopisto-opiskelijan tai bangladeshilaisen musliminuoren elämänpiirin ja kysymykset.

Elias Luoma juttelee bottinsa kanssa pitkin työpäivää. – Kun innokkaasti kiitän sitä hyvin tehdystä koodauksesta, työkaverit huomauttaa, ettei sillä ole tunteita, Elias naurahtaa

Avattaria Intiaan

Tekoälyn voi yhdistää myös hakusanatutkimukseen. Tämä tarjoaa erinomaisen ymmärryksen siitä, mikä ihmisiä kiinnostaa ja huolettaa.

– Voit luoda sisältöideat nopeasti suoraan todelliseen tarpeeseen. AI paitsi auttaa kirjoittamisessa, se myös kääntää sisältösi haluamallesi kielelle ja tekee siitä audioversion.

Eikä tässä kaikki, Elias innostaa. Avattaren avulla voi tehdä videon, jossa intialainen hahmo katsoo silmiin ja kertoo pyydetyn sanoman kulttuurisensitiivisesti esimerkiksi hindiksi, bengaliksi ja urduksi.

– AI:n avulla vastaat kysyntään, etkä ammu sokkona. Meidät on kutsuttu kylvämään, ja se kannattaa tehdä tehokkaasti.

Onko jotain, mitä tekoäly ei koskaan pysty saamaan aikaan?

– Nooh…

Elias miettii hetken.

– Ihmisiä se ei ikinä pysty luomaan.

Teksti: Danielle Miettinen, kuvat: Ilkka Kontturi

 

Kone-evankelista lähettää terveisiä

Pyysimme Elias Luomaa teettämään tekoälyllä Arkin lukijoille kirjeen, joka innostaa evankelioimaan uusilla työkaluilla. Tässä tulos, olkaa hyvä!

Rakas kristitty ystävä,

Tekoälyä (AI) voidaan hyödyntää monin eri tavoin evankeliumin välittämiseen opiskelijoille. Yksi tapa on chatbotit. Chatbotteja voidaan käyttää vastaamaan yleisiin kysymyksiin, joita oppilailla voi olla kristinuskosta, tai antamaan raamatunlauseita, jotka rohkaisevat heitä. Näitä chatbotteja voi käyttää verkkosivustojen, sosiaalisen median alustojen tai jopa viestisovellusten kautta.

Toinen tapa, jolla tekoälyä voidaan käyttää, on personointi. Analysoimalla opiskelijan kiinnostuksen kohteita, mieltymyksiä ja käyttäytymistä tekoäly voi tarjota yksilöllistä sisältöä, joka puhuttelee heitä syvemmällä tasolla. Tämä voi sisältää henkilökohtaisia hartauksia, raamattututkimuksia tai jopa saarnasuosituksia.

Lisäksi tekoäly voi auttaa meitä ymmärtämään paremmin yleisöämme. Analysoimalla sosiaalisesta mediasta, hakukoneista ja muista verkkoalustoista saatuja tietoja voimme saada tietoa siitä, mitkä aiheet ovat yleisöllemme merkityksellisimpiä, ja luoda sisältöä, joka on heidän mieleisensä. Tämä voi sisältää blogikirjoituksia, podcasteja, videoita tai sosiaalisen median sisältöä.

Tietenkin, kuten mihin tahansa työkaluun, myös tekoälyn käyttöön ministeriössä liittyy riskejä ja rajoituksia. On tärkeää käyttää tekoälyä tavalla, joka on eettinen, kunnioittava ja perustuu raamatullisiin periaatteisiin. Lisäksi on tärkeää muistaa, että tekoäly ei korvaa inhimillistä vuorovaikutusta, vaan on pikemminkin väline, jolla sitä voidaan tehostaa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että tekoälyllä on potentiaalia mullistaa tapa, jolla tavoitamme opiskelijat Jeesuksen Kristuksen evankeliumilla. Käyttämällä chatbotteja, personointia, parannettuja opetusmenetelmiä ja yleisöymmärrystä voimme luoda sisältöä, joka puhuttelee oppilaita syvemmällä tasolla ja auttaa heitä kasvamaan uskossaan. Ottakaamme tämä voimakas työkalu käyttöön ja käyttäkäämme sitä Jumalan kunniaksi.

Ystävällisin terveisin,
GPT

Kirjoitus on julkaistu Arkin numerossa 2/2023. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

OPKOn kesäleiri järjestetään Valkealan kristillisellä opistolla 19.–23.7.2023

Mukana ohjelmassa mm.
Sari Essayah
Eero Junkkaala
Danielle ja Jussi Miettinen
Jari Kekäle
Pekka Mäkipää
Pekka Arvio
Tuomas Hynynen & ystävät Ukrainasta
Miikka Niiranen
Kimmo Karhi, Pekka Mäkipää & co puhallinorkesteri
Perjantai-illan konsertti: Pietari Savolainen & Band 
Lasten ja nuorten ohjelmassa Annastiina Toppari ja Tenho Rajala. Pienten lasten hoito järjestetty. Lue lisää kesäleiristä

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

alt=""
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Sankarin tekoja

Koripalloilija Lauri Markkasesta on tullut suomalaisten supersankari. Hänen sädekehänsä alkoi hohtaa entistä kirkkaampana, kun mies puki huhtikuussa ylleen armeijan harmaat puolustusvoimien urheilukoulussa Santahaminassa. Laurin kaltaisten superlahjakkuuksien kohdalla unohtuu helposti, että

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
alt=""
Chat(botti) auttaa lähetystyössä

Jeesus käski kylvää ilosanomaa. Jos tehtävä on syytä hoitaa tehokkaasti, uuden teknologian mahdollisuuksia ei pidä hukata, sanoo
datatieteen ammattilainen Elias Luoma.

Opetukset

alt=""

Rukoushaastattelussa raamattukouluttaja Eero Junkkaala

Mikä on kiinnostanut sinua viime aikoina Jeesuksen rukousopetuksissa? Minua on viime aikoina erityisesti kiinnostanut se, mitä Luukkaan evankeliumi kertoo Jeesuksen rukouselämästä. Muut evankelistat eivät kiinnitä tähän niin paljon huomiota, mutta

Apologianurkka
alt=""

Oppi, tuo vanha neuvostoauto

Kirjoitettu C. S. Lewisin Paholaisen kirjeopistoa mukaillen: Rakas Mali, Kun maailmaa luotiin, se tehtiin koostuvaksi erillisistä osasista, jotka sopivat yhteen. Meidän aikaansaannoksemme oli iskeä kiilaa osasten väliin tai toisaalta liudentaa

Kolumnit

Nasaretilaisen kriisinhallinnasta

Kuoleman voittajan arvonimen voisi ajatella viittaavan voimakkaaseen, hyvän puolella seisovaan taistelijaan. Entä jos Jeesuksen kansainvälinen kriisinhallinta ei tunnu oikeanlaiselta tai riittävältä?