Kaksi Veritas Forum -tilaisuutta maaliskuussa ylösnousemuksesta osoittivat, että kristinuskon ytimessä olevat kysymykset kiinnostavat opiskelijoita. Foorumit järjestettiin keskustakampuksilla; Helsingissä helposti saavutettavassa Tiedekulmassa ja Tampereella Pinni A:n parhaassa luentosalissa.
Opiskelijatyöntekijät Toni Mäkelä ja Tenho Rajala pitävät uskon perusteisiin pureutuvia aiheita motivoivina paitsi tavoittavan työn myös OPKOn opiskelijayhteisöjen kasvun kannalta. Ylösnousemuskeskustelu näytti opiskelijoille mallia siitä, kuinka Jeesuksesta ja Raamatusta voi puhua rohkeasti, uskottavasti ja kunnioittavasti eri tavalla ajattelevien kesken.
Foorumeiden keskustelijoina toimivat filosofian väitöskirjaa näennäistieteestä ja skientismistä viimeistelevä, ateismiin kallellaan oleva agnostikko Ilmari Hirvonen ja OPKOn apologi Aleksi Markkanen.
Markkanen on erikoistunut vastaamaan väitteisiin, joiden mukaan ylösnousemususkon takana ei voi olla historiallisesti tapahtunutta ruumiin ylösnousemusta. Hän toi keskusteluun muun muassa Jeesus-tutkija N. T. Wrightin selitysmallin, jonka mukaan pelkät näyt eivät ole voineet synnyttää uskoa ylösnousemukseen.
Hirvonen puolestaan huomautti, että ei ole olemassa riippumattomia todisteita siitä, että Jumala herättää henkiin kuolleita. Tämän vuoksi käsitys ylösnousemuksesta historiassa tapahtuneena tosiasiana jää uskon varaan.
Yliopiston kolmas tehtävä
Hirvonen pitää Veritas Forumien kaltaisia maailmankatsomusten välisiä akateemisia keskustelutilaisuuksia tärkeinä, koska niissä toteutuu yliopiston kolmas tehtävä eli tutkimustulosten välittäminen suurelle yleisölle.
– Minä myös nautin väittelyistä, joissa käsitellään suuria maailmankatsomuksellisia kysymyksiä. On hienoa saada selville, mihin ihmiset uskovat tai eivät usko, ja millä perusteella.
Nimettömänä pysyttelevä historianopiskelija oli ottanut Tampereen foorumiin mukaan keisari Augustuksen sisäpiiriin kuuluvan historioitsijan Titus Liviuksen teoksen Hannibal lähtee sotaan. Tilaisuus oli hänestä kuitenkin niin kiinnostava, ettei vaihtoehtoista ajanvietettä tarvittu. Myös hänen vieressään istuva yhteiskuntatutkimuksen opiskelija oli tyytyväinen keskustelijoihin. OPKO ei ollut kummallekaan entuudestaan tuttu järjestö.
Akateeminen argumentointi ylösnousemuksen kaltaisesta aiheesta oli heidän mielestään kiinnostavaa kuultavaa, koska se sisälsi paljon ajatusleikkejä ja dialogisuutta.
– Lyhyessä ajassa tuli valtavasti pohdittavaa. Minulle oli uutta Jeesuksen veljen Jaakobin skeptisyyden merkitys ylösnousemuksen todisteiden näkökulmasta, yhteiskuntatieteiden opiskelija totesi.
– Kristinuskon alkuvaiheessa myös vastustajat pitivät hautaa tyhjänä. Kun aihepiiriä on myöhemmin tutkittu, vastustajienkin argumentit ovat toimineet todisteina ylösnousemususkon puolesta.
Luiden varassa
Kysymys Jeesuksen luista oli opiskelijoiden mielestä mielenkiintoinen. Tilaisuuksien moderaattorina toiminut Uuden testamentin dosentti Matti Myllykoski kysyi Aleksi Markkaselta, mitä hänen uskolleen tapahtuisi, jos Jeesuksen luut täysin todistettavasti löydettäisiin. Markkanen totesi, että sellainen löytö kaataisi hänen uskonsa.
Hän perusteli asennettaan Paavalin kirjeellä: ”Mutta jos Kristusta ei ole herätetty, silloin meidän julistuksemme on turhaa, turhaa myös teidän uskonne. Silloin meidät myös havaitaan vääriksi Jumalan todistajiksi.” (1. Kor. 15:14.)
Myllykoski kohautti vuonna 1994 teoksellaan Jeesuksen viimeiset päivät. Kirjassaan hän esitti, että Jeesuksen ruumis päätyi todennäköisesti joukkohautaan.
Onko Myllykosken usko muuttunut joukkohautakohun jälkeen?
– Olen hahmottanut spiritualiteetin toisella tavalla. Usko on täynnä merkityksiä, sisältöjä ja tunteita. Minulle riittää hengellinen kokemus Jumalan läsnäolosta. Usko ja tieto eivät ole ihmisen hallinnassa.
Myllykoski muistuttaa, että ihmisen käsitys totuudesta muuttuu koko ajan, vaikka totuus ei muuttuisi.
– Ihmisellä on suhde johonkin, joka on sanojen takia. Hän on ihmisen ulkopuolella oleva toinen, mysteeri. Minulla on hänen kanssaan vuorovaikutussuhde, joka katoaa kun, häntä rupeaa määrittelemään.
Foorumit kiinnostivat myös mediaa. Hirvonen ja Markkanen pääsivät jakamaan sanottavaansa myös Radio Dein (Viikon debatti 5.4.23 Onko Jeesuksen ylösnousemus historiallinen?), Seurakuntalaisen ja Kotimaan yleisöille.
Teksti: Danielle Miettinen, kuvat: Ilkka Kontturi
Kirjoitus on julkaistu Arkin numerossa 2/2023. Tilaa Arkki ilmaiseksi
Katso Veritas Forumeita YouTubessa
Helsingin Veritas Forum YouTubessa
Tampereen Veritas Forum YouTubessa
Veritas Forum järjestää oppilaitoksissa akateemisia keskustelutilaisuuksia, joissa erilaiset elämänkatsomukset ja uskomukset kohtaavat. Veritas Forum -työtä koordinoi Suomessa OPKO.