Ylösnousemus kiinnosti opiskelijoita Veritas Forumeissa Helsingissä ja Tampereella

alt=""
Jos Jeesuksen luut löydettäisiin, OPKOn apologi Aleksi Markkanen luopuisi uskosta.

Kaksi Veritas Forum -tilaisuutta maaliskuussa ylösnousemuksesta osoittivat, että kristinuskon ytimessä olevat kysymykset kiinnostavat opiskelijoita. Foorumit järjestettiin keskustakampuksilla; Helsingissä helposti saavutettavassa Tiedekulmassa ja Tampereella Pinni A:n parhaassa luentosalissa.

Opiskelijatyöntekijät Toni Mäkelä ja Tenho Rajala pitävät uskon perusteisiin pureutuvia aiheita motivoivina paitsi tavoittavan työn myös OPKOn opiskelijayhteisöjen kasvun kannalta. Ylösnousemuskeskustelu näytti opiskelijoille mallia siitä, kuinka Jeesuksesta ja Raamatusta voi puhua rohkeasti, uskottavasti ja kunnioittavasti eri tavalla ajattelevien kesken.

Foorumeiden keskustelijoina toimivat filosofian väitöskirjaa näennäistieteestä ja skientismistä viimeistelevä, ateismiin kallellaan oleva agnostikko Ilmari Hirvonen ja OPKOn apologi Aleksi Markkanen.

alt=""

Väitöskirjaopiskelija Ilmari Hirvonen.

Markkanen on erikoistunut vastaamaan väitteisiin, joiden mukaan ylösnousemususkon takana ei voi olla historiallisesti tapahtunutta ruumiin ylösnousemusta. Hän toi keskusteluun muun muassa Jeesus-tutkija N. T. Wrightin selitysmallin, jonka mukaan pelkät näyt eivät ole voineet synnyttää uskoa ylösnousemukseen.

alt=""

Apologian maisteri Aleksi Markkanen (kesk.).

Hirvonen puolestaan huomautti, että ei ole olemassa riippumattomia todisteita siitä, että Jumala herättää henkiin kuolleita. Tämän vuoksi käsitys ylösnousemuksesta historiassa tapahtuneena tosiasiana jää uskon varaan.

Yliopiston kolmas tehtävä

Hirvonen pitää Veritas Forumien kaltaisia maailmankatsomusten välisiä akateemisia keskustelutilaisuuksia tärkeinä, koska niissä toteutuu yliopiston kolmas tehtävä eli tutkimustulosten välittäminen suurelle yleisölle.

– Minä myös nautin väittelyistä, joissa käsitellään suuria maailmankatsomuksellisia kysymyksiä. On hienoa saada selville, mihin ihmiset uskovat tai eivät usko, ja millä perusteella.

Nimettömänä pysyttelevä historianopiskelija oli ottanut Tampereen foorumiin mukaan keisari Augustuksen sisäpiiriin kuuluvan historioitsijan Titus Liviuksen teoksen Hannibal lähtee sotaan. Tilaisuus oli hänestä kuitenkin niin kiinnostava, ettei vaihtoehtoista ajanvietettä tarvittu. Myös hänen vieressään istuva yhteiskuntatutkimuksen opiskelija oli tyytyväinen keskustelijoihin. OPKO ei ollut kummallekaan entuudestaan tuttu järjestö.

Akateeminen argumentointi ylösnousemuksen kaltaisesta aiheesta oli heidän mielestään kiinnostavaa kuultavaa, koska se sisälsi paljon ajatusleikkejä ja dialogisuutta.

– Lyhyessä ajassa tuli valtavasti pohdittavaa. Minulle oli uutta Jeesuksen veljen Jaakobin skeptisyyden merkitys ylösnousemuksen todisteiden näkökulmasta, yhteiskuntatieteiden opiskelija totesi.

– Kristinuskon alkuvaiheessa myös vastustajat pitivät hautaa tyhjänä. Kun aihepiiriä on myöhemmin tutkittu, vastustajienkin argumentit ovat toimineet todisteina ylösnousemususkon puolesta.

Luiden varassa

Kysymys Jeesuksen luista oli opiskelijoiden mielestä mielenkiintoinen. Tilaisuuksien moderaattorina toiminut Uuden testamentin dosentti Matti Myllykoski kysyi Aleksi Markkaselta, mitä hänen uskolleen tapahtuisi, jos Jeesuksen luut täysin todistettavasti löydettäisiin. Markkanen totesi, että sellainen löytö kaataisi hänen uskonsa.

alt=""

Dosentti Matti Myllykoski Tampereen Veritas Forumissa.

Hän perusteli asennettaan Paavalin kirjeellä: ”Mutta jos Kristusta ei ole herätetty, silloin meidän julistuksemme on turhaa, turhaa myös teidän uskonne. Silloin meidät myös havaitaan vääriksi Jumalan todistajiksi.” (1. Kor. 15:14.)

Myllykoski kohautti vuonna 1994 teoksellaan Jeesuksen viimeiset päivät. Kirjassaan hän esitti, että Jeesuksen ruumis päätyi todennäköisesti joukkohautaan.

Onko Myllykosken usko muuttunut joukkohautakohun jälkeen?

– Olen hahmottanut spiritualiteetin toisella tavalla. Usko on täynnä merkityksiä, sisältöjä ja tunteita. Minulle riittää hengellinen kokemus Jumalan läsnäolosta. Usko ja tieto eivät ole ihmisen hallinnassa.

Myllykoski muistuttaa, että ihmisen käsitys totuudesta muuttuu koko ajan, vaikka totuus ei muuttuisi.

– Ihmisellä on suhde johonkin, joka on sanojen takia. Hän on ihmisen ulkopuolella oleva toinen, mysteeri. Minulla on hänen kanssaan vuorovaikutussuhde, joka katoaa kun, häntä rupeaa määrittelemään.

Foorumit kiinnostivat myös mediaa. Hirvonen ja Markkanen pääsivät jakamaan sanottavaansa myös Radio Dein (Viikon debatti 5.4.23 Onko Jeesuksen ylösnousemus historiallinen?), Seurakuntalaisen ja Kotimaan yleisöille.

Teksti: Danielle Miettinen, kuvat: Ilkka Kontturi
Kirjoitus on julkaistu Arkin numerossa 2/2023. Tilaa Arkki ilmaiseksi

Katso Veritas Forumeita YouTubessa

Helsingin Veritas Forum YouTubessa
Tampereen Veritas Forum YouTubessa

Veritas Forum järjestää oppilaitoksissa akateemisia keskustelutilaisuuksia, joissa erilaiset elämänkatsomukset ja uskomukset kohtaavat. Veritas Forum -työtä koordinoi Suomessa OPKO.

 

Viimeisimmät uutiset:
Kuuntele Raamattupodia:

OPKOn 60-vuotisjuhlallisuudet

23.−26.3. Passiodraama-esitykset: Helsinki, Kirkkonummi

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 12−18

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Opkonkokoinen aukko

Hurraa! OPKO täyttää tänä vuonna pyöreät 60 vuotta. Juhlinta käynnistyy loppiaisviikonvaihteessa ja jatkuu läpi vuoden erilaisissa alueellisissa syntymäpäivätilaisuuksissa. Tervetuloa mukaan! Juhlien sankareita olemme me kaikki OPKOn jäsenet ja toiminnassa mukana olevat. Jokainen järjestö tai yhdistys koostuu ihmisistä, joita ilman ei olisi olemassa kuin kuoret. Nyt on meidän aikamme loistaa!

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
Kuvassa Maria Magdalenaa näytellyt Päivi Toikka, taustalla kuorolaisia. Tämän jutun Passiodraama-kuvat ovat todennäköisesti vuodelta 1980. Kuva: Tytti Issakaisen arkisto
Tytti Issakainen teki Passiodraaman 21-vuotiaana

– Luin lehdestä Jesus Christ Superstar -musikaalista. Siitä lähti liikkeelle ajatus näytelmästä pääsiäisajan tapahtumista, kertoo entisen Ylioppilaslähetyksen aktiivi Tytti Issakainen.

Opetukset

Tulevaisuus ja toivo tänäänkin.

Tulevaisuus ja toivo, tänäänkin

Jeremian kirjan luvussa 29 Jumala lupaa tulevaisuuden ja toivon Häntä vastaan rikkoneelle kansalle. Tulevaisuus ja toivo on edelleen Jumalan puoleen kääntymisessä. Se avautuu meille Jeesuksen kautta.

Apologianurkka
alt=""

Oppi, tuo vanha neuvostoauto

Kun maailmaa luotiin, se tehtiin koostuvaksi erillisistä osasista, jotka sopivat yhteen. Meidän aikaansaannoksemme oli iskeä kiilaa osasten väliin tai toisaalta liudentaa kaikki erot osasten välillä.

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.