Ylösnousemus kiinnosti opiskelijoita Veritas Forumeissa Helsingissä ja Tampereella

alt=""
Jos Jeesuksen luut löydettäisiin, OPKOn apologi Aleksi Markkanen luopuisi uskosta.

Kaksi Veritas Forum -tilaisuutta maaliskuussa ylösnousemuksesta osoittivat, että kristinuskon ytimessä olevat kysymykset kiinnostavat opiskelijoita. Foorumit järjestettiin keskustakampuksilla; Helsingissä helposti saavutettavassa Tiedekulmassa ja Tampereella Pinni A:n parhaassa luentosalissa.

Opiskelijatyöntekijät Toni Mäkelä ja Tenho Rajala pitävät uskon perusteisiin pureutuvia aiheita motivoivina paitsi tavoittavan työn myös OPKOn opiskelijayhteisöjen kasvun kannalta. Ylösnousemuskeskustelu näytti opiskelijoille mallia siitä, kuinka Jeesuksesta ja Raamatusta voi puhua rohkeasti, uskottavasti ja kunnioittavasti eri tavalla ajattelevien kesken.

Foorumeiden keskustelijoina toimivat filosofian väitöskirjaa näennäistieteestä ja skientismistä viimeistelevä, ateismiin kallellaan oleva agnostikko Ilmari Hirvonen ja OPKOn apologi Aleksi Markkanen.

alt=""

Väitöskirjaopiskelija Ilmari Hirvonen.

Markkanen on erikoistunut vastaamaan väitteisiin, joiden mukaan ylösnousemususkon takana ei voi olla historiallisesti tapahtunutta ruumiin ylösnousemusta. Hän toi keskusteluun muun muassa Jeesus-tutkija N. T. Wrightin selitysmallin, jonka mukaan pelkät näyt eivät ole voineet synnyttää uskoa ylösnousemukseen.

alt=""

Apologian maisteri Aleksi Markkanen (kesk.).

Hirvonen puolestaan huomautti, että ei ole olemassa riippumattomia todisteita siitä, että Jumala herättää henkiin kuolleita. Tämän vuoksi käsitys ylösnousemuksesta historiassa tapahtuneena tosiasiana jää uskon varaan.

Yliopiston kolmas tehtävä

Hirvonen pitää Veritas Forumien kaltaisia maailmankatsomusten välisiä akateemisia keskustelutilaisuuksia tärkeinä, koska niissä toteutuu yliopiston kolmas tehtävä eli tutkimustulosten välittäminen suurelle yleisölle.

– Minä myös nautin väittelyistä, joissa käsitellään suuria maailmankatsomuksellisia kysymyksiä. On hienoa saada selville, mihin ihmiset uskovat tai eivät usko, ja millä perusteella.

Nimettömänä pysyttelevä historianopiskelija oli ottanut Tampereen foorumiin mukaan keisari Augustuksen sisäpiiriin kuuluvan historioitsijan Titus Liviuksen teoksen Hannibal lähtee sotaan. Tilaisuus oli hänestä kuitenkin niin kiinnostava, ettei vaihtoehtoista ajanvietettä tarvittu. Myös hänen vieressään istuva yhteiskuntatutkimuksen opiskelija oli tyytyväinen keskustelijoihin. OPKO ei ollut kummallekaan entuudestaan tuttu järjestö.

Akateeminen argumentointi ylösnousemuksen kaltaisesta aiheesta oli heidän mielestään kiinnostavaa kuultavaa, koska se sisälsi paljon ajatusleikkejä ja dialogisuutta.

– Lyhyessä ajassa tuli valtavasti pohdittavaa. Minulle oli uutta Jeesuksen veljen Jaakobin skeptisyyden merkitys ylösnousemuksen todisteiden näkökulmasta, yhteiskuntatieteiden opiskelija totesi.

– Kristinuskon alkuvaiheessa myös vastustajat pitivät hautaa tyhjänä. Kun aihepiiriä on myöhemmin tutkittu, vastustajienkin argumentit ovat toimineet todisteina ylösnousemususkon puolesta.

Luiden varassa

Kysymys Jeesuksen luista oli opiskelijoiden mielestä mielenkiintoinen. Tilaisuuksien moderaattorina toiminut Uuden testamentin dosentti Matti Myllykoski kysyi Aleksi Markkaselta, mitä hänen uskolleen tapahtuisi, jos Jeesuksen luut täysin todistettavasti löydettäisiin. Markkanen totesi, että sellainen löytö kaataisi hänen uskonsa.

alt=""

Dosentti Matti Myllykoski Tampereen Veritas Forumissa.

Hän perusteli asennettaan Paavalin kirjeellä: ”Mutta jos Kristusta ei ole herätetty, silloin meidän julistuksemme on turhaa, turhaa myös teidän uskonne. Silloin meidät myös havaitaan vääriksi Jumalan todistajiksi.” (1. Kor. 15:14.)

Myllykoski kohautti vuonna 1994 teoksellaan Jeesuksen viimeiset päivät. Kirjassaan hän esitti, että Jeesuksen ruumis päätyi todennäköisesti joukkohautaan.

Onko Myllykosken usko muuttunut joukkohautakohun jälkeen?

– Olen hahmottanut spiritualiteetin toisella tavalla. Usko on täynnä merkityksiä, sisältöjä ja tunteita. Minulle riittää hengellinen kokemus Jumalan läsnäolosta. Usko ja tieto eivät ole ihmisen hallinnassa.

Myllykoski muistuttaa, että ihmisen käsitys totuudesta muuttuu koko ajan, vaikka totuus ei muuttuisi.

– Ihmisellä on suhde johonkin, joka on sanojen takia. Hän on ihmisen ulkopuolella oleva toinen, mysteeri. Minulla on hänen kanssaan vuorovaikutussuhde, joka katoaa kun, häntä rupeaa määrittelemään.

Foorumit kiinnostivat myös mediaa. Hirvonen ja Markkanen pääsivät jakamaan sanottavaansa myös Radio Dein (Viikon debatti 5.4.23 Onko Jeesuksen ylösnousemus historiallinen?), Seurakuntalaisen ja Kotimaan yleisöille.

Teksti: Danielle Miettinen, kuvat: Ilkka Kontturi
Kirjoitus on julkaistu Arkin numerossa 2/2023. Tilaa Arkki ilmaiseksi

Katso Veritas Forumeita YouTubessa

Helsingin Veritas Forum YouTubessa
Tampereen Veritas Forum YouTubessa

Veritas Forum järjestää oppilaitoksissa akateemisia keskustelutilaisuuksia, joissa erilaiset elämänkatsomukset ja uskomukset kohtaavat. Veritas Forum -työtä koordinoi Suomessa OPKO.

 

Viimeisimmät uutiset:
Kuuntele Raamattupodia:

Maanmuuttajat-koulutus jatkuu

Maanmuuttajat-johtamiskoulutuksen uusi vuosikurssi aloittaa tammikuussa 2024. Koulutus soveltuu hyvin myös työn ohessa käytäväksi. Lue lisää: maanmuuttajat.fi

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

alt=""
Pääkirjoitukset

Arkin pääkirjoitus: Sankarin tekoja

Koripalloilija Lauri Markkasesta on tullut suomalaisten supersankari. Hänen sädekehänsä alkoi hohtaa entistä kirkkaampana, kun mies puki huhtikuussa ylleen armeijan harmaat puolustusvoimien urheilukoulussa Santahaminassa. Laurin kaltaisten superlahjakkuuksien kohdalla unohtuu helposti, että

Lue lisää »
Aiempia:
Teema
alt=""
Chat(botti) auttaa lähetystyössä

Jeesus käski kylvää ilosanomaa. Jos tehtävä on syytä hoitaa tehokkaasti, uuden teknologian mahdollisuuksia ei pidä hukata, sanoo
datatieteen ammattilainen Elias Luoma.

Opetukset

alt=""

Rukoushaastattelussa raamattukouluttaja Eero Junkkaala

Mikä on kiinnostanut sinua viime aikoina Jeesuksen rukousopetuksissa? Minua on viime aikoina erityisesti kiinnostanut se, mitä Luukkaan evankeliumi kertoo Jeesuksen rukouselämästä. Muut evankelistat eivät kiinnitä tähän niin paljon huomiota, mutta

Apologianurkka
alt=""

Oppi, tuo vanha neuvostoauto

Kirjoitettu C. S. Lewisin Paholaisen kirjeopistoa mukaillen: Rakas Mali, Kun maailmaa luotiin, se tehtiin koostuvaksi erillisistä osasista, jotka sopivat yhteen. Meidän aikaansaannoksemme oli iskeä kiilaa osasten väliin tai toisaalta liudentaa

Kolumnit

Nasaretilaisen kriisinhallinnasta

Kuoleman voittajan arvonimen voisi ajatella viittaavan voimakkaaseen, hyvän puolella seisovaan taistelijaan. Entä jos Jeesuksen kansainvälinen kriisinhallinta ei tunnu oikeanlaiselta tai riittävältä?